Θάσος: Ο καθαρισμός του βυθού σε παραλίες του νησιού αποκάλυψε ένα μεγάλο πρόβλημα ρύπανσης της θάλασσας

Θάσος: Ο καθαρισμός του βυθού σε παραλίες του νησιού αποκάλυψε ένα μεγάλο πρόβλημα ρύπανσης της θάλασσας

Ένας διήμερος θαλάσσιος καθαρισμός στη Θάσο από την περιβαλλοντική οργάνωση “iSea” αποκάλυψε το μέγεθος του προβλήματος που υπάρχει σε ορισμένες θαλάσσιες περιοχές του νησιού και ιδιαίτερα στον βυθό, κάνοντας επιτακτική την ανάγκη της ευαισθητοποίησης όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αλλά κυρίως εκείνων που σχετίζονται με τη θάλασσα, βιοπορίζονται από αυτήν, και γενικότερα η θάλασσα αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητάς τους.
Όπως εξηγεί μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο περιβαλλοντολόγος Νίκος Δούμπας, υπεύθυνος του προγράμματος «Φροντίζουμε τα νησιά του Βορείου Αιγαίου», το οποίο πραγματοποιείται με του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Α. Κ. Λασκαρίδη», η εικόνα του βυθού στη θαλάσσια περιοχή της Σκάλας Καλλιράχης ήταν σχεδόν αποκαρδιωτική, καθώς ο βυθός σε αυτή την περιοχή είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένος λόγω του ελλιμενισμού εκεί πολλών αλιευτικών και τουριστικών σκαφών. 
«Ο καθαρισμός του βυθού, σε συνεργασία με το καταδυτικό κέντρο CAT (Center Action Thassos Dive Center)», σημείωσε ο κ. Δούμπας, «αποκάλυψε το μέγεθος του προβλήματος, καθώς ανασύρθηκαν από κονσέρβες και πλαστικά μπουκάλια, μέχρι ένα ποδήλατο, παλιές μπαταρίες, λάστιχα και άλλα μεγάλα αντικείμενα.  Δυστυχώς η χρήση για την οποία προορίζονται, αλλά και η κατάσταση στην οποία βρέθηκαν τα αντικείμενα υποδεικνύει ότι πολλά από αυτά, κατά πάσα πιθανότητα, προέρχονται από τα ίδια τα σκάφη. Από τα καΐκια  και τα τουριστικά σκάφη είναι λογικό να προκύπτει μεγάλος όγκος απορριμμάτων, αυτά όμως δεν είναι δυνατόν να πετιούνται στη θάλασσα. Σε κάποιες περιπτώσεις  είναι απαραίτητο οι αρμόδιοι φορείς, σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες των σκαφών, να συμβάλλουν στην απομάκρυνση και τη σωστή διαχείριση των ογκωδών απορριμμάτων, που προκύπτουν από τα σκάφη. Η λύση πάντως δεν είναι να πετιούνται στη θάλασσα».
Ανάλογος καθαρισμός του βυθού έγινε και πριν από δυο χρόνια, όμως ο όγκος των σκουπιδιών που συγκεντρώθηκε σε αυτό το διάστημα στον βυθό φανερώνει το μέγεθος του προβλήματος και πόσο μεγάλη είναι πλέον η ανάγκη για ενημέρωση πάνω σε θέματα προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Σαφώς καλύτερη, όπως εξηγεί ο κ. Δούμπας, ήταν η εικόνα του βυθού στο Λιμένα, στο παλιό λιμάνι, καθώς εκεί δεν υπάρχουν πολλά αλιευτικά ή τουριστικά σκάφη στο συγκεκριμένο σημείον όπου έγινε ο υποβρύχιος καθαρισμός, οπότε η επιβάρυνση του βυθού ήταν μικρότερην καθώς τα σκουπίδια που συγκεντρώθηκαν περιορίστηκαν σε πλαστικές συσκευασίες, κονσερβοκούτια, μια πλαστική καρέκλα και πορτοκαλί κώνους οδοσήμανσης.
Στον Λιμένα της Θάσου, την πρωτεύουσα του νησιού, οι εκπρόσωποι της “iSea” είχαν τη συνδρομή των μαθητών του δημοτικού σχολείου Λιμένα, στέλνοντας έτσι πολλαπλά μηνύματα για την προστασία και τη διαφύλαξη του θαλάσσιου φυσικού περιβάλλοντος. Τα παιδιά, αφού πρώτα ενημερώθηκαν μέσα από μια εκπαιδευτική δράση, στη συνέχεια ξεκίνησαν να καθαρίσουν την παραλία κυρίως από τα φίλτρα τσιγάρων (το πιο κοινό απόρριμμα). Μάλιστα,  δεν έκρυψαν την έκπληξη τους όταν κατάφεραν να συγκεντρώσουν ενάμιση κιλό φίλτρων τσιγάρων, νούμερο αρκετά μεγάλο αν σκεφτεί κανείς ότι τα παιδιά μάζεψαν μόνο όσα βρίσκονταν στην επιφάνεια της άμμου στην παραλία.
Η iSea είναι μια Περιβαλλοντική Οργάνωση, που ιδρύθηκε το 2016 στην Θεσσαλονίκη. Κύριος στόχος της είναι η προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων της Ελλάδας και της χλωρίδας και πανίδας που διαβιούν σε αυτά μέσα από την έρευνα, την ευαισθητοποίηση και τη προώθηση πολιτικών προστασίας. Βασικοί πυλώνες της iSea είναι η σχέση του ανθρώπου με τα υδάτινα οικοσυστήματα, η αλιεία, τα ξενικά είδη και τα υδάτινα απορρίμματα.  

Βασίλης Λωλίδης

*Τη φωτογραφία παραχώρησε η περιβαλλοντική οργάνωση iSea

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play