Με “Ιστορίες Λευκού Πύργου” (επιχείρηση αυτογνωσίας των κατοίκων της πόλης μέσα απο θεατρικό κείμενο και πολυθέαμα, που θα εξελιχθεί με σκηνή το …σώμα του οθωμανικού μνημείου της πολυεθνικής πόλης) ξεκινούν το ερχόμενο Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνονται στις 21 Οκτωβρίου τα πεντηκοστά τέταρτα “Δημήτρια”, το παλαιότερο πολιτιστικό δρώμενο της Θεσσαλονίκης, που η έναρξή του ανάγεται στα βυζαντινά χρόνια.
Θέατρο, χορός, μουσική, performances, εικαστικά, συνέδρια, εκδηλώσεις και παράλληλες δράσεις που “ζουμάρουν” στη στάση και εκφραση του ατόμου απέναντι σε μια κοινωνία που αλλάζει άρδην, αποτελούν το βασικό κορμό της φετινής διοργάνωσης, όπως τονίστηκε στην “αμήχανη” συνέντευξη Τύπου για την παρουσίασή τους (τα παρουσίασε η νέα δημοτική αρχή, με επικεφαλής τη νέα αντιδήμαρχο πολιτισμού, Στεφανία Τανιμανίδου και απόντος του δημάρχου, Κωνσταντίνου Ζέρβα, ενώ οργανώθηκαν απο την απελθούσα Αντιδημαρχία Πολιτισμού, με επικεφαλής την Ελλη Χρυσίδου).
«Το πρόγραμμα φέρει το πολιτικό αποτύπωμα της προηγούμενης διοίκησης, τα “νέα Δημήτρια” που θα οργανωθούν από εμάς, θα είναι τα πεντηκοστά πέμπτα» έλεγε χαρακτηριστικά απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κ.Τανιμανίδου.
Παρόντες στη συνέντευξη Τύπου ήταν οι καλλιτεχνικοί σύμβουλοι -επικεφαλής των θεματικών (χορός, εικαστικά και θέατρο), Δήμητρα Κορωναίου, Θούλη Μυσιρλόγλου και Σάββας Πατσαλίδης), ενώ με κείμενό του, που αναγνώστηκε στις μουσικές αναζητήσεις που εκπροσωπούνται σε αντίστοιχες εκδηλώσεις των Δημητρίων, αναφέρθηκε και ο καλλιτεχνικός σύμβουλος, Δημήτρης Τρίκας.
Το πρόγραμμα των “Δημητρίων” υλοποιούν ελληνικά σχήματα, τα οποία ενσαρκώνουν ποικίλες καλλιτεχνικές προσεγγίσεις, αλλά και καλλιτεχνικά σχήματα από την Αγγλία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και το Βέλγιο, συνθέτοντας το ιδιαίτερο πολυ-πολιτισμικό μωσαϊκό της παγκόσμιας τέχνης.
Στις 42 εκδηλώσεις των “Δημητρίων”, ο περιορισμένος προϋπολογισμός των οποίων δεν ξεπέρασε το “σταθερό” τα τελευταία χρόνια ποσό των 440.000 ευρώ, συμπεριλαμβάνονται 11 εκδηλώσεις θεάτρου (μεταξύ των οποίων το πρωτότυπο “Μακμπέθ” -διασκευή του ομότιτλου ελισαβετιανού έργου μεταφερμένου στην καρναβαλική κουλτούρα της Σαρδηνίας, από το Teatro di Sardegna στις 29 /9), δέκα μουσικές εκδηλώσεις (μεταξύ των οποίων συναυλία κλασικής οθωμανικής μουσικής με τίτλο “Selanik” (στις 30/9 στο Αλατζά Ιμαρετ), δέκα εικαστικές μεταξύ των οποίων το σύνολο των εκδηλώσεων της 7ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης, με γενικό τίτλο “Στάση” (διοργάνωση του Momus), πέντε χορευτικές παραστάσεις , κινηματογραφικές εκδηλώσεις καθώς και μια εκδήλωση λόγου -αφιέρωμα στον θεσσαλονικιό λογοτέχνη Αντώνη Σουρούνη (15 Οκτωβρίου).
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο θέατρο της ΕΜΣ, το Αλατζα Ιμαρέτ , το Γενί Τζαμί, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το θέατρο “Αυλαία” , τη Δημοτική Πινακοθήκη, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης . Τα εισιτήρια στις εκδηλώσεις (πολλές θα δοθούν με δωρεάν είσοδο) κυμαίνονται απο 5-14 ευρώ.
Το πλήρες πρόγραμμα των πεντηκοστών τέταρτων Δημητρίων είναι αναρτημένο στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://dimitria.thessaloniki.gr
Β.Χ