Το γάλα αποτελεί ένα προϊόν με μεγάλη ιστορία που ξεκινά από τους προηγούμενους αιώνες και φτάνει μέχρι σήμερα, με τους περισσότερους να το συνδυάζουν σε μεγάλο βαθμό με την ποιότητα του ύπνου.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Φακής
Κάμερα: Βασίλης Δημόκας
Μοντάζ: Κωνσταντίνος Δέσκας
Είναι γεγονός ότι η πλειονότητα των ανθρώπων ακούγαμε τις γιαγιάδες να μας προτρέπουν να πιούμε γάλα, προκειμένου να «μπορέσουμε να κοιμηθούμε». Αυτή η άποψη με το πέρασμα των ετών εδραιώθηκε στο μυαλό των περισσότερων, κάτι που πιστοποιούν και οι μελέτες που έχουν γίνει κατά καιρούς, σύμφωνα με τις οποίες ένα ποτήρι γάλα το βράδυ, βελτιώνει αισθητά την ποιότητα του ύπνου. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, σε χώρες του εξωτερικού, κυριαρχεί μια νέα «τάση» και συγκεκριμένα η παστερίωση βραδινού γάλακτος, το οποίο στη συνέχεια διατίθεται προς πώληση.
Διάφορες μελέτες δείχνουν ότι η μελατονίνη (ουσία που βελτιώνει τον ύπνο) περιέχεται σε μεγαλύτερο βαθμό στο γάλα που προέρχεται από το βραδινό άρμεγμα των αγελάδων, με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας του τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ να ξεκινούν μία νέα προσπάθεια, λανσάροντας στην ελληνική αγορά ένα αντίστοιχο προϊόν. Με την ονομασία «Βραδινό» το γάλα της άμελξης κατά τις νυχτερινές ώρες πωλείται εδώ και μερικές εβδομάδες από το μίνι μάρκετ της ΑΓΣ, με στόχο στο μέλλον να επεκταθεί και σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ σε όλη τη χώρα.
Η Politic βρέθηκε στις εγκαταστάσεις της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, με τον διευθυντή του εκπαιδευτικού αγροκτήματος, Δρ. Θεόδωρο Καλλίτση και τον επικεφαλής του τμήματος φυτικής παραγωγής της ΑΓΣ, Γιάννη Γκατζώλη, να μιλούν για το νέο προϊόν, το οποίο παράγεται από αγελάδες που ζουν και τρέφονται εντός της Σχολής. Το «Βραδινό» ήρθε για να… μείνει και δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να υπάρξουν και γαλακτοβιομηχανίες ανά την Ελλάδα που θα πειραματιστούν με κάτι αντίστοιχο, καθώς είναι δεδομένο ότι η μεγαλύτερη περιεκτικότητά του σε μελατονίνη, ενδέχεται να βοηθήσει τους ανθρώπους που δυσκολεύονται να κοιμηθούν ή γενικότερα έχουν κακή ποιότητα ύπνου.
Παρακολουθήστε το παρακάτω ντοκιμαντέρ, με όλες τις πληροφορίες για το «Βραδινό»: