Αύξηση καθαρού εισοδήματος, βελτίωση των συνθηκών εργασίας, μείωση των ατυχημάτων και του κόστους παραγωγής, είναι μερικά από τα πολλά οφέλη, που έχει η χρήση του σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού στον πρωτογενή τομέα, επισήμανε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Θεόδωρος Καράογλου, μιλώντας από το βήμα του 2ου συνεδρίου εκμηχάνισης, που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ).
«Η εκμηχάνιση της ελληνικής γεωργίας αποτελεί πράγματι απαραίτητη προϋπόθεση βιωσιμότητας και ανάπτυξης», υπογράμμισε ο ίδιος χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «στην κυβέρνηση, πιστεύοντας ακράδαντα ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί καταλύτη ανάπτυξης για τη χώρα, στεκόμαστε σύμμαχος και συμπαραστάτης στο πλευρό του Έλληνα αγρότη».
Διευκρίνισε, μεταξύ άλλων, ότι με τις πολιτικές της η ελληνική κυβέρνηση καθιστά σαφές πως «η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των παραγόμενων προϊόντων, η επαναχάραξη του καλλιεργητικού αναπτυξιακού μοντέλου και η ενθάρρυνση των επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά για τη διαφύλαξη των υφιστάμενων θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέων».
Τονίζοντας ότι «ήρθε η ώρα για την αναβάθμιση της οικονομίας και του αγροτικού τομέα, προκειμένου ο Έλληνας αγρότης να έχει πιο εύκολη πρόσβαση στη χρήση υψηλής τεχνολογίας», ο κ. Καράογλου σημείωσε ότι μπορεί ο αριθμός των τρακτέρ στην Ελλάδα να είναι μεγάλος, «ωστόσο στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι παλιάς τεχνολογίας και παρουσιάζουν συνεχώς μηχανικά προβλήματα. Η χρήση γεωργικών ελκυστήρων είναι μικρή. Μου είπαν ότι χρησιμοποιούνται μόλις 300 με 500 ώρες το χρόνο, όταν για να υπάρχει απόσβεση, η χρήση τους θα έπρεπε να ήταν 1000 ώρες ετησίως».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Καράογλου επανέλαβε ότι «ο Έλληνας αγρότης πρέπει να λειτουργεί ως σύγχρονος μικρός, μεσαίος ή μεγάλος επιχειρηματίας και ταυτόχρονα να πορεύεται με ασφαλή βήματα προς το μέλλον, δομώντας ένα νέο αξιακό μοντέλο υψηλής επαγγελματικής αναγνώρισης».
Ε.Α