Θεσμικές αλλαγές στη διαχείριση των θαλάσσιων ξενικών ειδών στη Μεσόγειο προτείνει νέα μελέτη

Θεσμικές αλλαγές στη διαχείριση των θαλάσσιων ξενικών ειδών στη Μεσόγειο προτείνει νέα μελέτη

Θεσμικές αλλαγές στην προσέγγιση και διαχείριση των θαλάσσιων ξενικών ειδών στην Μεσόγειο, προτείνει νέα μελέτη που υλοποιήθηκε από επιστήμονες σε Κύπρο, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο και Αυστραλία και δημοσιεύθηκε σε επιστημονικό περιοδικό. 

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με επικεφαλής τη Marine and Environmental Research (MER) Lab στην Κύπρο σε συνεργασία με επιστήμονες της περιβαλλοντικής οργάνωσης iSea, του πανεπιστήμιο Πατρών, του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε και των πανεπιστημίων του Πλύμουθ (Ηνωμένο Βασιλείο) και του Κουίνσλαντ (Αυστραλίας).

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της iSea, στη Μεσόγειο βρίσκονται περισσότερα από 800 ξενικά είδη, τα οποία εισέρχονται και εξαπλώνονται ανεξέλεγκτα, κατά κύριο λόγο από τη Διώρυγα του Σουέζ προκαλώντας σε πολλές περιπτώσεις σημαντικές ζημιές στα τοπικά οικοσυστήματα, στην τοπική οικονομία ακόμα και στην ανθρώπινη υγεία. 

«Ωστόσο υπάρχουν και ξενικά είδη που μπορεί να προσφέρουν οφέλη π.χ. για την αλιεία ή να αντικαθιστούν χαμένες οικολογικές λειτουργίες ή να ενισχύουν βιολογική πολυπλοκότητα των οικοσυστημάτων. Η διακοπή της εξάπλωσης τέτοιων ειδών είναι ουσιαστικά αδύνατη, ειδικά με τα εργαλεία που διαθέτουμε σήμερα». 

Με σκοπό την αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων, η μελέτη προτείνει την ανάλυση κόστους-οφέλους του κάθε είδους, καθώς μια σειρά θεσμικών μεταρρυθμίσεων με στόχο τη βιώσιμη, είτε τη μη βιώσιμη εκμετάλλευση των ξενικών ειδών, ανάλογα με τις επιπτώσεις που έχει το καθένα για το οικοσύστημα. Προτείνονται επίσης επενδύσεις στην αγορά και αξιοποίηση των προϊόντων από ξενικά είδη, ανάπτυξη νέων προϊόντων και προώθηση του τουρισμού που σχετίζεται με την αλιεία τους. Παράλληλα, η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της επένδυσης σε φυσικές λύσεις, όπως η προστασία των θηρευτών τους, η ενίσχυση των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών και η δυνατότητα στους αυτοδύτες να απομακρύνουν συγκεκριμένα χωροκατακτητικά είδη.
 

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play