Θεσσαλονίκη: Αίθουσες «τηλεματικής συνεδρίασης» στα δικαστήρια

Θεσσαλονίκη: Αίθουσες «τηλεματικής συνεδρίασης» στα δικαστήρια

Από τις αίθουσες του Πρωτοδικείου ξεκίνησε στα ποινικά δικαστήρια της Θεσσαλονίκης η εγκατάσταση του ειδικού εξοπλισμού για τις λεγόμενες τηλεματικές συνεδριάσεις, δηλαδή τις εξ αποστάσεως ή ψηφιακές δίκες, όπου με τη χρήση σύγχρονων μέσων τεχνολογίας θα καθίσταται δυνατή η διεξαγωγή μιας συνεδρίασης ακόμα κι αν ορισμένα πρόσωπα, όπως μάρτυρες ή/και κατηγορούμενοι, βρίσκονται σε απομακρυσμένα σημεία.

Πρόκειται για ένα νέο ψηφιακό εργαλείο, η πιλοτική εφαρμογή του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2024 και θα διαρκέσει δύο χρόνια, ενώ το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» του ΕΣΠΑ 2014-2020. Αποσκοπεί δε, να συμβάλει στην ποιοτική αναβάθμιση και επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής της Δικαιοσύνης, με την ταυτόχρονη ελάφρυνση των οικονομικών βαρών που προκαλούν οι μετακινήσεις μαρτύρων και οι μεταγωγές κρατουμένων.

Στη Θεσσαλονίκη, ήδη από τις προηγούμενες εβδομάδες εγκαταστάθηκε στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, ο βασικός ηλεκτρονικός εξοπλισμός, αποτελούμενος -μεταξύ άλλων- από κάμερες και μικρόφωνα υψηλής ευαισθησίας, οθόνες μεγάλων διαστάσεων και υψηλής ευκρίνειας κ.ά. Ανάλογος εξοπλισμός τοποθετείται στη διπλανή αίθουσα του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου.

Σύμφωνα με πηγές του Πρωτοδικείου, στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης ο προγραμματισμός προβλέπει τη μετατροπή οκτώ αιθουσών σε χώρους «τηλεματικής συνεδρίασης», για τις ανάγκες της πολιτικής, ποινικής και διοικητικής δίκης, ενώ θα διαμορφωθούν ειδικοί χώροι («απομακρυσμένος τόπος») για την εξέταση μαρτύρων, τη λήψη απολογιών σε ανακριτικές διαδικασίες αλλά και για αιτήματα δικαστικής συνδρομής.

Παρόμοιος εξοπλισμός θα εγκατασταθεί στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος και σε σωφρονιστικά καταστήματα, όπου αντιστοίχως θα διαμορφωθούν ανάλογοι χώροι και θα καθίσταται εφικτή (για όσους κρατούμενους το επιθυμούν κι έχουν υποβάλει προηγουμένως σχετικά αιτήματα) η λήψη απολογιών.

Η προοπτική διεξαγωγής συνεδριάσεων από απόσταση «ωρίμασε» την περίοδο της πανδημίας, όταν οι περιορισμοί για αποφυγή διασποράς του κορονοϊού επηρέασαν σε σημαντικό βαθμό τη λειτουργία των δικαστηρίων. Ήταν όμως εκείνη η περίοδος που -έστω άτυπα- εφαρμόστηκε για πρώτη φορά σε επίπεδο Θεσσαλονίκης, η εξέταση κατηγορούμενου εξ αποστάσεως σε διαδικασία ανάκρισης. Με τα διαθέσιμα τεχνολογικά μέσα του Πρωτοδικείου, οι δικαστικές αρχές της πόλης είχαν λάβει τότε απολογία από κρατούμενο με κορονοϊό- μια διαδικασία «προάγγελος» των όσων θα ακολουθήσουν στο μέλλον.

Οι σύγχρονες και ευμεγέθεις οθόνες που τοποθετήθηκαν στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης αναμένεται, μάλιστα, να χρησιμοποιηθούν αυτές τις μέρες στη δίκη για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού. Η δίκη εισέρχεται, σήμερα, στη διαδικασία των αναγνωστέων εγγράφων και στο πλαίσιο αυτό είναι προγραμματισμένο να προβληθούν τα βίντεο από τη φονική επίθεση που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, μέσω των τριών μεγάλων οθονών, για να γίνει ο σχολιασμός τους από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης. Ειδικό συνεργείο βρέθηκε τις τελευταίες μέρες στη δικαστική αίθουσα, πραγματοποιώντας εργασίες για να καταστεί εφικτή η προβολή τους.

Δείτε επίσης: Κρήτη: Κόπηκαν 1.820 κλήσεις μέσα σε μία εβδομάδα – Δείτε τη λίστα των παραβάσεων

Loading

Play