Θεσσαλονίκη: Αναβλήθηκε για έκτη φορά η δίκη των αδελφών Ψωμιάδη για την υπόθεση με τα «45άρια»

Αναβλήθηκε για έκτη φορά από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης η υπόθεση με τα λεγόμενα «45άρια» έργα, για τα οποία κατηγορούνται ο άλλοτε νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο αδελφός του Διονύσης, ως πρώην αντινομάρχης. Στο εδώλιο του ίδιου δικαστηρίου παραπέμφθηκαν να δικαστούν άλλα έξι άτομα.

Η υπόθεση ήταν προγραμματισμένη να δικαστεί σήμερα, αλλά το δικαστήριο έκανε δεκτό αίτημα για αναβολή, λόγω σοβαρού κωλύματος του συνηγόρου του Π. Ψωμιάδη. Ο τελευταίος ήταν παρών στη δικαστική αίθουσα όπως κι ο αδελφός του. Είχαν προηγηθεί άλλες πέντε αναβολές, για διάφορους λόγους: πανδημία, κωλύματα κωλυμάτων δικηγόρων και λήξη ωραρίου. Υπό αυτές τις συνθήκες ορίστηκε νέα δικάσιμος για τον Μάιο του 2024.

propoli

Η υπόθεση με τα «45άρια» περιστρέφεται γύρω από έργα προϋπολογισμού εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που φαίνεται ότι κατατμήθηκαν σε πολλά μικρότερα, αξίας έως 45 χιλιάδων ευρώ, προκειμένου να δοθούν με απευθείας αναθέσεις και πρόχειρους διαγωνισμούς σε συγκεκριμένους εργολάβους, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο. Η δικογραφία περιλαμβάνει 456 τέτοια έργα, κατά την περίοδο 2005-2010, στη θητεία δηλαδή του Π. Ψωμιάδη στη Νομαρχία, με τη ζημιά για το ελληνικό Δημόσιο να ξεπερνάει τα 4 εκατ. ευρώ.

Ένα δεύτερο σκέλος της ίδιας δικογραφίας έχει να κάνει με συμβάσεις έργου που υπεγράφησαν το διάστημα 2007-’09 στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, με εργαζόμενους που φαίνεται ότι απασχολήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες απ’ αυτές για τις οποίες προσλήφθηκαν. Η ζημιά στην περίπτωση αυτή για το Δημόσιο φαίνεται ότι αποτιμάται σε πάνω από 1 εκατ. ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Ποινική δίωξη σε βάρος του «ψευτογιατρού» – Στα χέρια ανακριτή ο φάκελος της υπόθεσης

Loading