Θεσσαλονίκη: Άνοιξε τις πύλες της η 15η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου

Άνοιξε τις πύλες της η 15η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

Με 285 εκδότες από την Ελλάδα και 22 ξένα κράτη, περί τις 500 εκδηλώσεις, πλήθος συγγραφέων, Ελλήνων και ξένων, τιμώμενες χώρες αυτές της Γαλλοφωνίας και κεντρικό θέμα τη «Δημοκρατία στον 21ο αιώνα» η Θεσσαλονίκη γίνεται για τέσσερις ημέρες το επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Η 15η ΔΕΒΘ διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-Helexpo, τον δήμο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Ελλήνων Εκδοτών και ανεξάρτητους εκδότες, με τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων και υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Την ανάγκη να είναι η Βουλή των Ελλήνων ζωντανό σημείο αναφοράς για το πολιτιστικό γίγνεσθαι της χώρας, τους δημιουργούς και όλες τις εστίες δημιουργίας, από τις πιο καινοτόμες έως τις πιο παραδοσιακές και διαχρονικές, όπως η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής, κ. Νίκος Βούτσης, εγκαινιάζοντας την 15η ΔΕΒΘ.

Μία από τις πιο πλούσιες και ενδιαφέρουσες διοργανώσεις στην ιστορία του θεσμού προσφέρει το φετινό «ραντεβού» του βιβλίου στη Θεσσαλονίκη, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτισμού, κ. Κωνσταντίνος Στρατής, ο οποίος σημείωσε ότι στη φετινή ΔΕΒΘ είναι αισθητή η εξωστρεφής προοπτική.

Τον διεθνή χαρακτήρα της 15ης ΔΕΒΘ υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Τάσος Τζήκας, καλώντας τον κόσμο να συμμετάσχει στη μεγάλη αυτή γιορτή του πολιτισμού.

Στην αγαστή συνεργασία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού με τη ΔΕΘ-Helexpo αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος του ΕΙΠ, κ. Ηλίας Νικολακόπουλος, ο οποίος στη συνέχεια διάβασε τον χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου, όπου έγινε ιδιαίτερη μνεία στο αφιέρωμα στις χώρες της Γαλλοφωνίας, αλλά και στην ιδιότητα του βιβλίου ως «οχήματος» και «κιβωτού» της διάδοσης κάθε σημαντικού πολιτισμού, ακόμη και σήμερα, στην εποχή των σύγχρονων ηλεκτρονικών τεχνολογιών.

Τους πολλαπλούς ρόλους που θέλει να παίξει η ΔΕΒΘ, όπως είναι η προσέλκυση του βιβλιόφιλου κοινού, των νέων αναγνωστών, αλλά και το άνοιγμα του ελληνικού βιβλίου σε καινούριους ορίζοντες υπογράμμισε ο διευθυντής της 15ης ΔΕΒΘ, κ. Μανώλης Πιμπλής.

Τη δέσμευση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ότι η ΔΕΒΘ θα συνεχίσει να γίνεται κανονικά στη Θεσσαλονίκη μετέφερε ο Περιφερειάρχης, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, τονίζοντας πως θα διεκδικήσει μαζί με τους φορείς της πόλης χρηματοδοτήση από το υπουργείο Πολιτισμού και την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ για μετά το 2019.

Στην ευτυχή χρονική σύμπτωση της διεξαγωγής της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης με τις πρώτες εκδηλώσεις της «Αθήνας 2018 Παγκόσμιας Πρωτεύουσας του Βιβλίου» αναφέρθηκε με τη σειρά του ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννης Μπουτάρης, αφού έκανε μια σύντομη ανασκόπηση της ιστορίας της ΔΕΒΘ, τόνισε πως την τελευταία διετία φυσάει ένας νέος «αέρας» στην έκθεση.

Την ευκαιρία για ένα ταξίδι στον κόσμο θα έχουν αυτές τις τέσσερις ημέρες της ΔΕΒΘ οι επισκέπτες της έκθεσης, σύμφωνα με τον Γάλλο πρέσβη, κ. Christophe Chantepy, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στο αφιέρωμα στις χώρες της Γαλλοφωνίας, τονίζοντας πως το κοινό θα μπορέσει να γνωρίσει μέσω αυτού την ποικιλομορφία της γαλλικής γλώσσας.

Στο πλαίσιο της τιμώμενης Γαλλοφωνίας θα παρευρεθούν πάνω από 30 Γαλλόφωνοι συγγραφείς, ενώ στο ειδικά σχεδιασμένο περίπτερο των 350 τ.μ. γαλλικοί εκδοτικοί οίκοι θα παρουσιάσουν τον πλούτο του γραπτού λόγου στη γαλλική γλώσσα.

Η 15η ΔΕΒΘ έχει τρεις βασικούς θεματικούς άξονες: Λογοτεχνία και Μνήμη, Η προσφυγική εμπειρία, Βιβλίο και Performance, ενώ φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, το 5ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το 3ο Φεστιβάλ Μετάφρασης και ποικίλες δράσεις στην Παιδική και Εφηβική Γωνιά.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την ερχόμενη Κυριακή 6 Μαΐου.