Θεσσαλονίκη: Aπό τις αρχές του 2022 σε λειτουργία το έργο σύνδεσης του αποχετευτικού δικτύου Δενδροποτάμου με το βιολογικό καθαρισμό στη Σίνδο

Θεσσαλονίκη: Aπό τις αρχές του 2022 σε λειτουργία το έργο σύνδεσης του αποχετευτικού δικτύου Δενδροποτάμου με το βιολογικό καθαρισμό στη Σίνδο

Στις αρχές του 2022 θα τεθεί σε λειτουργία στη Θεσσαλονίκη το έργο σύνδεσης του αποχετευτικού δικτύου του Δενδροποτάμου με τον Κεντρικό Αποχετευτικό Αγωγό της συμπρωτεύουσας και την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων στη Σίνδο.

Οι εργασίες ολοκληρώνονται μέσα στο 2021, ενώ με τη λειτουργία του έργου αναμένεται να βελτιωθεί ιδιαίτερα η περιβαλλοντική κατάσταση της ευρύτερης περιοχής και να αποφεύγονται φαινόμενα ρύπανσης του Θερμαϊκού Κόλπου, δεδομένου οτι ως τώρα τα λύματα από εκεί κατέληγαν ανεπεξέργαστα στη θάλασσα.

Τις τελικές εργασίες για την παράδοση του έργου επέβλεψαν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Άνθιμος Αμανατίδης, παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη.

Ο Σταύρος Καλαφάτης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «το έργο ολοκληρώνεται με τη συγχρηματοδότηση και της ΕΥΑΘ ΑΕ, η οποία είναι υπό την εποπτεία του τομέα Μακεδονίας- Θράκης στο υπουργείο Εσωτερικών», χαρακτηρίζοντας το έργο ως «ένα από τα πλέον σημαντικά έργα για τη Θεσσαλονίκη, με πράσινο αποτύπωμα, που δίνει πνοή και ανάσα στην πόλη».

Για να συμπληρώσει: «Αποδεικνύεται έτσι εμπράκτως ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει τη Θεσσαλονίκη σε πρώτη προτεραιότητα και ο σχεδιασμός δεν σταματά εδώ. Πριν μια εβδομάδα υπογράφτηκε σύμβαση επέκτασης της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού από την ΕΥΑΘ. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις προκλήσεις και προωθεί έργα υποδομής. Συνεχίζουμε».

Από την πλευρά του, ο Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε ότι «μετά από 30 χρόνια περιβαλλοντικής υποβάθμισης αλλά και υποβάθμισης της ποιότητας ζωής, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η ΕΥΑΘ βάζουν ένα τέλος στην κατάσταση αυτή, συγχρηματοδοτώντας το σημαντικό αυτό έργο».

Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας επεσήμανε ότι επιτυγχάνονται τρεις στόχοι: η προστασία του περιβάλλοντος και ο τερματισμός της περιβαλλοντικής εγκατάλειψης της περιοχής, η αναβάθμιση της ποιότητα ζωής των κατοίκων και η δρομολόγηση του έργου της ανάπλασης και ανάδειξης του παραλιακού μετώπου που έχει οραματιστεί και έχει ξεκινήσει η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

«Τους επόμενους μήνες ξεκινάμε από την περιοχή μετά το λιμάνι μέχρι το Καλοχώρι, την πλήρη αναβάθμιση της περιοχής και περιβαλλοντικά αλλά και δημιουργώντας και τη δυνατότητα στους πολίτες, μέσα από δίκτυο ποδηλατοδρόμων και περιβαλλοντικών διαδρομών, να αξιοποιήσουμε επιτέλους όλη αυτή τη δυτική πλευρά της πόλης μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

Από την πλευρά του, ο Άνθιμος Αμανατίδης υπογράμμισε: «Σήμερα, μετά από 30 χρόνια, κάναμε το αυτονόητο» προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα έργο περιβαλλοντικής προστασίας και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,1 εκατ. ευρώ αποτελούν τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας και τα 2,9 της ΕΥΑΘ ΑΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΥΑΘ ΑΕ, το δίκτυο αποχέτευσης στις λεγόμενες «χαμηλές» περιοχές του δυτικού τομέα της Θεσσαλονίκης (αυτές δηλαδή που βρίσκονται πέριξ του λιμανιού) κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1990 από το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ και την τότε ΕΥΔΕ Ύδρευσης, Αποχέτευσης και Επεξεργασίας Λυμάτων Μείζονος Περιοχής Θεσσαλονίκης (σήμερα, ΕΥΔΕ Μακεδονίας).

Η ΕΥΑΘ παρέλαβε και συνέδεσε το δίκτυο αυτό στο αποχετευτικό της σύστημα ακαθάρτων, μέχρι όμως την περιοχή του Δενδροποτάμου, από τη στιγμή που δεν είχε κατασκευαστεί ο δεύτερος κλάδος του Κεντρικού Αποχετευτικού Αγωγού, ο οποίος θα οδηγούσε τα λύματα στον βιολογικό καθαρισμό.

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Σταθεροποιητική τάση στο ιικό φορτίο των λυμάτων

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Loading

Play