Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία ΟΕΝΓΕ στο ΑΧΕΠΑ

Οι εργαζόμενοι του ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του νοσοκομείου για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας που κήρυξε η ΟΕΝΓΕ.

Με αυτόν τον τρόπο, επεσήμαναν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της έλλειψης προσωπικού και της ανεπαρκούς χρηματοδότησης, καθώς και τις επιπτώσεις αυτών των προβλημάτων στους ασθενείς.

propoli

Τη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα των εργαζομένων μετέφεραν ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης και ο Γιώργος Χαβατζάς, περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Όπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι, περισσότερα από 300 είναι τα κενά στη νοσηλευτική υπηρεσία και τις επόμενες μέρες απολύονται εξειδικευμένοι νοσηλευτές.

Ειδικότερα, μόνο στη Νοσηλευτική Υπηρεσία η κάλυψη των οργανικών θέσεων βρίσκεται στο 62%. Αποχώρησαν τον τελευταίο χρόνο 30 εργαζόμενοι λόγω συνταξιοδότησης και επίκειται ως τον Ιανουάριο η αποχώρηση άλλων 15.

Την ίδια ώρα, στα νοσηλευτικά τμήματα οφείλονται χιλιάδες ρεπό και κανονικές άδειες. Ο μέσος όρος ηλικίας του μόνιμου προσωπικού ξεπερνάει τα 55 έτη και με πολλά προβλήματα υγείας. Μέρος του προσωπικού απασχολείται σε αλλότρια καθήκοντα, αποδυναμώνοντας έτσι περισσότερο τα ήδη υποστελεχωμένα τμήματα. Σύμφωνα με έγγραφα της Διοικητικής Υπηρεσίας από τις 42 θέσεις ΠΕ καλύπτονται οι 37, από τους 17 εργαζόμενους ΤΕ οι μισοί έχουν μετακινηθεί στην ΥΠΕ και από τις 90 θέσεις ΔΕ οι 50 είναι κενές.

Αλλά και η λειτουργία της Τεχνικής Υπηρεσίας ουσιαστικά στηρίζεται σε εξωτερικά συνεργεία με εργολαβικούς εργαζόμενους και απευθείας αναθέσεις. Στο ήδη αποδυναμωμένο Παραϊατρικό Τμήμα μόνο τον τελευταίο χρόνο έφυγαν 12 άτομα λόγω συνταξιοδότησης. Μεγάλες είναι οι επίσης ελλείψεις σε Χειριστές και Εμφανιστές του Ακτινολογικού, σε Τεχνολόγους Ιατρικών Εργαστηρίων, ΔΕ Παρασκευαστές και σε Φυσικοθεραπευτές. Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε μεγάλες λίστες αναμονής στα χειρουργεία και σε μεγάλη αναμονή για ραντεβού στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία.

Ο μεγάλος όγκος παθολογικών περιστατικών που δέχεται το νοσοκομείο οδηγεί σε φιλοξενίες παθολογικών περιστατικών σε κλινικές άλλων ειδικοτήτων, μπλοκάροντας με αυτό τον τρόπο την εξυπηρέτηση των περιστατικών και τον προγραμματισμό των χειρουργείων των κλινικών αυτών.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν:

  • Άμεσες γενναίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων.
  • Μονιμοποίηση του προσωπικού του ΟΑΕΔ το οποίο για χρόνια εργάζεται χωρίς επιδόματα και μισθολογική ωρίμανση και του επικουρικού που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
  • Στήριξη του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας.
  • Αύξηση της χρηματοδότησης του νοσοκομείου.
  • Αύξηση μισθών και επιδομάτων.
  • Πλήρη ένταξη όλων των υγειονομικών στα ΒΑΕ.

Πληροφορίες και βίντεο από 902.gr

Δείτε επίσης: Λάρισα: Γιγαντοπανό στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο από τους γιατρούς

Loading