Θεσσαλονίκη – Διανομείς: «Μας ληστεύουν στους δρόμους και οι εργοδότες αφαιρούν τα χρήματα από τον μισθό μας»
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Θεσσαλονίκη – Διανομείς: «Μας ληστεύουν στους δρόμους και οι εργοδότες αφαιρούν τα χρήματα από τον μισθό μας»

Εκτεθειμένοι σε πολλούς κινδύνους είναι καθημερινά οι διανομείς σε όλη τη χώρα, καθώς πέραν των καιρικών συνθηκών και των τροχαίων που καταγράφονται καθημερινά στους δρόμους, συχνό φαινόμενο αποτελούν και οι ληστείες υπό την απειλή μαχαιριού ή άλλου αιχμηρού αντικειμένου.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Φακής

Το χθεσινοβραδινό (10/5) περιστατικό που σημειώθηκε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με έναν άγνωστο να απειλεί με μαχαίρι διανομέα για να του αρπάξει 30 ευρώ, αποδεικνύει πως η εγκληματικότητα στους δρόμους διατηρείται σε… επικίνδυνα επίπεδα. Η Politic επικοινώνησε με τον Βασίλη Κεφαλά, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού Θεσσαλονίκης και της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων, ο οποίος υπογράμμισε ότι μέσα σε όλα τα προβλήματα του κλάδου, έρχονται να προστεθούν και οι ληστείες.

Για το χθεσινό συμβάν δεν έγιναν γνωστές περισσότερες πληροφορίες, με την αστυνομία να συλλαμβάνει τον δράστη, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε αιχμηρό αντικείμενο, αλλά και τα 30 ευρώ που αφαίρεσε από τον διανομέα. «Είχαμε πολλά αντίστοιχα περιστατικά μέσα στην πανδημία, καθώς δεν υπήρχε ιδιαίτερη κίνηση στους δρόμους. Δεν θεωρούμε ότι είναι κάτι εξωπραγματικό, αλλά μια φυσική ροή των πραγμάτων, καθώς η κοινωνία μαστίζεται από τη φτώχεια και την ανεργία, οπότε αυξάνεται η εγκληματικότητα. Το μείζον ζήτημα είναι το πώς θα βρούμε τον τρόπο να λύσουμε αυτά τα προβλήματα», τόνισε ο κ. Κεφαλάς.

Στη συνέχεια, το μέλος του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού Θεσσαλονίκης, ξεκαθάρισε ότι το πρόβλημα δεν πηγάζει από την έλλειψη αστυνόμευσης στους δρόμους της πόλης: «Έχουμε αστυνομία και δεν είναι λογικό κάθε διανομέας να ακολουθείται από έναν αστυνομικό για να παραδίδει τις παραγγελίες. Κάτι δεν λειτουργεί σωστά. Δεν θεωρούμε ότι η αστυνομία θα λύσει κάποιο πρόβλημα, διότι η κοινωνία μας γίνεται συνεχώς χειρότερη».

Το Σωματείο προτρέπει τους διανομείς να μην αντιστέκονται στους ληστές, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος για τη σωματική τους ακεραιότητα. «Είναι δεδομένο ότι έχουν υπάρξει και τραυματισμοί από τέτοια περιστατικά. Σε μια τέτοια κατάσταση τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Παλιότερα, στα ανατολικά, δρούσε σπείρα που χειροδικούσε σε διανομείς. Για να λυθεί το πρόβλημα της εγκληματικότητας θα πρέπει να βρεθούν λύσεις για τη φτώχεια, την ανεργία και την εκπαίδευση. Δεν μπαίνουμε στη διαδικασία αντίστασης με τους δράστες», σημείωσε ο κ. Κεφαλάς.

Η αντιμετώπιση των εργοδοτών προς τους διανομείς μετά από ληστείες στους δρόμους

Οι διανομείς, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, αντιμετωπίζουν καθημερινά πολλούς κινδύνους, ενώ πολλές φορές βρίσκουν απέναντί τους είναι και οι εργοδότες. «Μας κλέβουν ασύστολα, καθώς δεν μας πληρώνουν τις υπερωρίες, τα δώρα και τα ένσημα. Πάμε να διεκδικήσουμε κάτι και βρίσκουμε τον μπελά μας. Είμαστε θύματα ληστείας και κρατάνε (οι εργοδότες) τα χρήματα από τον μισθό μας, χωρίς να πουν τίποτα παραπάνω. Επιπλέον, πολλά αντίστοιχα περιστατικά έχουν καταγραφεί και σε καταστήματα εστίασης τις βραδινές ώρες, όπου υπάρχει μόνος ένας εργαζόμενος στη βάρδια και οι ληστές βρίσκουν την ευκαιρία να δράσουν», υποστήριξε ο Βασίλης Κεφαλάς.

Οι εργοδότες, σύμφωνα και με τις κατά καιρούς ανακοινώσεις της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων, αφαιρούν το ποσό που «άρπαξαν» οι δράστες από τον μισθό του εργαζομένου στο τέλος του μήνα, με το Σωματείο να εκφράζει την αντίθεσή σου σε μια τέτοια πράξη, πραγματοποιώντας καμπάνιες ενημέρωσης ανά τακτά χρονικά διαστήματα. «Μας αφαιρούν το ποσό που μας έχουν ληστέψει οι ληστές. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι τα λεφτά δεν είναι δικά μας, αλλά των εργοδοτών, άρα δεν πρέπει να μας τα αφαιρούν από τον μηνιαίο μισθό μας. Δεν φταίμε εμείς αν πέφτουμε θύματα ληστείας. Επιπλέον, κάθε χρόνο το συνολικό ποσό που κλέβουν από εμάς οι εργοδότες ξεπερνάει τα 4.000 ευρώ. Αυτό προκύπτει από τα ένσημα που δεν πληρώνονται, όπως και από τα δώρα που δεν καταβάλλονται, ενώ κάτι αντίστοιχο ισχύει και με τις υπερωρίες», κατέληξε ο κ. Κεφαλάς.

Δείτε επίσης: Ο Ζελένσκι υπόσχεται πως θα ανακαταληφθεί όλη η Ουκρανία

Loading