Θεσσαλονίκη: Διετής απολογισμός του έργου της δημοτικής αστυνομίας

Περίπου 1 εκατομμύριο 400 χιλιάδες ελέγχους στις θέσεις μονίμων κατοίκων και επισκεπτών πραγματοποίησαν εδώ και δύο χρόνια οι δημοτικοί αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης.

Στο παραπάνω διάστημα έκοψαν σχεδόν 345.000 κλήσεις για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και παράλληλα διενήργησαν άλλους 104.000 ελέγχους για την τήρηση των μέτρων του κορονοϊού.

Πρόκειται για στοιχεία που περιλαμβάνονται στον απολογισμό διετίας (Σεπτέμβριος 2019 – Σεπτέμβριος 2021) της δημοτικής αστυνομίας Θεσσαλονίκης, επί διοίκησης Κωνσταντίνου Ζέρβα και αφορούν το κυκλοφοριακό, τις δράσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τους ελέγχους στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, το παρεμπόριο αλλά και την κοινωνική προσφορά της υπηρεσίας.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας τα στελέχη της δημοτικής αστυνομίας Θεσσαλονίκης διενήργησαν 104.232 ελέγχους για χρήση μάσκας και βεβαιώσεις μετακίνησης, προέβησαν σε 5.465 ενημερώσεις σε Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος και πραγματοποίησαν 985 αυτοψίες για την παραχώρηση ατελώς χώρου ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων ή μείωση κατά 50% των αντίστοιχων τελών.

Για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού ελέγχθηκαν 1.397.933 οχήματα στις θέσεις μονίμων κατοίκων και επισκεπτών, βεβαιώθηκαν συνολικά 344.961 παραβάσεις (με ρεκόρ κλήσεων 27.503 τον Σεπτέμβριο του 2021) και αφαιρέθηκαν 3.401 πινακίδες για παράνομη στάθμευση σε θέσεις και ράμπες ΑΜΕΑ, διαβάσεις πεζών, οδεύσεις τυφλών σε πεζοδρόμια.

Προστασία του δημοσίου χώρου 

Όσον αφορά την προστασία του δημόσιου χώρου διενήργησαν μέσα σε μία διετία 2.619 ελέγχους σε εστιατόρια, καφέ και μπαρ της Θεσσαλονίκης, όπου διαπιστώθηκαν 760 παραβάσεις και επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες ποινές σε 672 επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο πάταξης του παρεμπορίου σε συνεργασία με τα στελέχη της ΕΛΑΣ διενεργήθηκαν 1.350 έλεγχοι, επιβλήθηκαν 265 πρόστιμα συνολικού ύψους 41.400 ευρώ και έλαβαν χώρα 407 κατασχέσεις.

Τέλος, στη διετία οι δημοτικοί αστυνομικοί πραγματοποίησαν 4.083 επισκέψεις σε σπίτια, νοσηλευτικά ιδρύματα και κέντρα φιλοξενίας και φροντίδας ηλικιωμένων για τη βεβαίωση του γνησίου υπογραφής σε 7.530 περιπτώσεις πολιτών που αδυνατούσαν να μεταβούν στις αντίστοιχες υπηρεσίες.

Παράλληλα, βρέθηκαν σε 24 δημοτικά σχολεία και ενημέρωσαν 640 μαθητές και μαθήτριες για το πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής, πραγματοποίησαν ελέγχους για τον αντικαπνιστικό νόμο αλλά και τα ζώα συντροφιάς, παρείχαν αρωγή σε άστεγους, συμμετείχαν σε δράσεις αναζήτησης ανηλίκων και ενηλίκων σε συνεργασία με το «Χαμόγελο του Παιδιού», ενώ δέχτηκαν ως υπηρεσία άνω των 85.000 τηλεφωνικών κλήσεων από πολίτες.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
 

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr