Θεσσαλονίκη: Δράσεις για τη μετάβαση της Δικαιοσύνης στην ψηφιακή εποχή

Τις δράσεις που υλοποιούνται προς την κατεύθυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της Δικαιοσύνης ανέπτυξαν στη διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ), οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Δικαιοσύνης, Πάνος Αλεξανδρής και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Λεωνίδας Χριστόπουλος, στην ειδική συνεδρίαση που έλαβε χώρα απόψε στη Θεσσαλονίκη και μεταδόθηκε διαδικτυακά.

Πρόκειται για 27 δράσεις που περιλαμβάνονται σε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο υπουργείων (το οποίο επικαιροποιείται διαρκώς), με στόχο τη μετάβαση της Θέμιδας στη ψηφιακή εποχή.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Αλεξανδρής μίλησε για «ψηφιακή επανάσταση» που συντελείται τα τελευταία δύο χρόνια και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην πανδημία «ως εξωγενή παράγοντα» για την επιτάχυνση των ψηφιακών αλλαγών.

Ταυτόχρονα, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι στο σύνολό τους οι δράσεις αυτές θα ολοκληρωθούν μέσα στην επόμενη διετία.

Ανάμεσα σε άλλα, ο ίδιος έκανε γνωστό ότι χορηγήθηκαν ήδη 9.183 ψηφιακές υπογραφές σε δικαστές και δικαστικούς υπαλλήλους, ενώ προχωρούν το άυλο συναινετικό διαζύγιο και η «αποϋλοποίηση» των μεγαρόσημων (e-μεγαρόσημα).

Για τις «τηλεδίκες» που θα επιτρέπουν σε μάρτυρες ή κατηγορούμενους, ανάλογα με την περίπτωση, να καταθέτουν ή να δικάζονται εξ αποστάσεως, τόνισε ότι έχει αρχίσει η διαγωνιστική διαδικασία, χαρακτηρίζοντας το εργαλείο αυτό ως αναγκαίο, παρότι, όπως ανέφερε, υπάρχουν δικαιολογημένες αντιρρήσεις από την πλευρά των ποινικών δικαστών.

«Θα μου πείτε όλες αυτές οι ψηφιακές αλλαγές οδηγούν σε οκνηρότητα. Φοβάμαι όμως ότι είναι καλύτερη από την ταλαιπωρία» επεσήμανε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι τελικός σκοπός είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη, η απλοποίηση των διαδικασιών και η επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης.

Από την πλευρά του, ο κ. Χριστόπουλος επισήμανε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Δικαιοσύνης αποτελεί βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

«Πρέπει να υλοποιηθεί με ταχύτατα βήματα γιατί αφορά τους πολίτες, την οικονομική ανάπτυξη και τις επαγγελματικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Δικαιοσύνης» είπε και κάλεσε τους συλλειτουργούς της να σταθούν «ως αρωγοί δίπλα μας με ιδέες και προτάσεις».

Εξάλλου, ο ίδιος έκανε αναφορά στα μεγάλα πληροφοριακά έργα που εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΔΣΘ, Στάθης Κουτσοχήνας παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο σύλλογος για την εισαγωγή νέων τεχνολογιών στην καθημερινότητα των μελών του, αναφέροντας ως χαρακτηριστικά παραδείγματα την έκδοση ψηφιακών υπογραφών, την τράπεζα νομικών πληροφοριών, τις διαδικτυακές πλατφόρμες για ραντεβού με υπηρεσίες όπως τα υποθηκοφυλακεία, τα κτηματολογικά γραφεία κ.ά, αλλά και μία σειρά από άλλα ψηφιακά εργαλεία.

Δείτε επίσης: Δήμος Κορδελιού Ευόσμου: Μήνυμα προστασίας του περιβάλλοντος με επιτυχημένη δράση δενδροφύτευσης (pics)

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ