Σε πραγματικό κολαστήριο για εκατοντάδες αδέσποτα ζώα που ζούσαν σε άθλιες συνθήκες υγιεινής και πολλά από αυτά βρήκαν φριχτό θάνατο, είχε μετατραπεί «καταφύγιο» ζώων στην περιοχή της Περαίας στη Θεσσαλονίκη, το οποίο λειτουργούσε επί σειρά ετών και έκλεισε το 2019, ύστερα από καταγγελίες εθελοντών που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη.
Υπεύθυνοι του χώρου που λειτουργούσε ως «καταφύγιο» αδέσποτων ζώων ήταν δύο υπερήλικες άντρες, περίπου 90 ετών, οι οποίοι καταδικάστηκαν σήμερα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης. Οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για κακοποίηση και θανάτωση ζώων και τους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης ενός έτους, με τριετή αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 1.000 ευρώ έκαστος.
Το χρονικό της φρίκης
Η απίστευτη υπόθεση κακοποίησης αποκαλύφθηκε το 2019 όταν φιλοζωικά σωματεία διαπίστωσαν την τραγική κατάσταση που επικρατούσε στο “καταφύγιο” της Περαίας, με δεκάδες κοκαλιασμένα και άρρωστα ζώα που αργοπέθαιναν μέσα στην βρωμιά και επιβίωναν μαζί με χιλιάδες ποντίκια που είχαν κατακλύσει το μέρος.
Αυτό που προκάλεσε μεγαλύτερο σοκ, εκτός από τις εικόνες φρίκης που είδαν το φως της δημοσιότητας, είναι το γεγονός ότι στο «καταφύγιο» είχαν φιλοξενηθεί εκατοντάδες – αν όχι χιλιάδες – ζώα στα χρόνια λειτουργίας του, μέχρι οι Αρχές να σπεύσουν για έλεγχο μετά τις μηνύσεις των εθελοντών και να το «σφραγίσουν».
«Κόπρανα, βρωμιά, εκατοντάδες ποντίκια και αρουραίοι που κυκλοφορούν παντού και που αρνήθηκε (σ.σ. ο υπεύθυνος) να προβούμε σε απολύμανση και μυοκτονία και κινούνται μεταξύ των ζώων με ότι κίνδυνο επιφέρει αυτό και φυσικά χωρίς την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που όρισαν οι γιατροί», ήταν μερικές από τις λέξεις με τις οποίες είχε περιγράψει, τότε, την κατάσταση που επικρατούσε, ο πρόεδρος του Φιλοζωικού Σωματείου Προστασίας και Πρόνοιας των Ζώων Νομού Θεσσαλονίκης, Ηρακλής Δημητριάδης.
Ο ίδιος, αφού είχε καταθέσει τρεις μηνύσεις σε βάρος του ιδιοκτήτη και ουσιαστικά προκάλεσε την κινητοποίηση των Αρχών, είχε δημοσιεύσει και σχετικές εικόνες από την κατάσταση στο συγκεκριμένο καταφύγιο, οι οποίες ήταν «γροθιά στο στομάχι» αφού αποτύπωναν ξεκάθαρα την κακοποίηση των ζώων και φαίνονταν μέχρι και κουφάρια σκυλιών να βρίσκονται πεταμένα μέσα σε βαρέλι.
Οι καταθέσεις
«Αυτό δεν ήταν καταφύγιο αλλά ένα πραγματικό κολαστήριο ζώων. Τον Δεκέμβριο του 2019 και τον Ιανουάριο του 2020 υπήρχαν μέσα ζώα, σκυλιά, μαζί με εκατοντάδες ποντίκια. Μάζευαν σκυλιά επί πληρωμή», κατέθεσε στο δικαστήριο πρόεδρος Φιλοζωικού Σωματείου που κλήθηκε ως μάρτυρας.
«Καλούσαμε την αστυνομία κάθε εβδομάδα, πηγαίναμε εκεί γιατί υπήρχε συστηματική κακοποίηση ζώων. Υπήρχαν δύο κουτάβια πεταμένα σε ένα βαρέλι, υπήρχαν χιλιάδες ποντίκια σε όλο το χώρο. Τα ζώα ήταν σε κλουβιά, μέσα στην κοπριά και σε άθλια κατάσταση. Υπήρχαν θηλυκά σκυλιά που εσκαβαν λαγούμια και γεννούσαν μέσα εκεί. Ο ιδιοκτήτης δεν μας επέτρεπε την πρόσβαση, δε μπορούσαμε να ανοίξουμε τις πόρτες. Παρουσία εισαγγελέα και του αστυνομικού διευθυντή αφαιρέθηκαν περίπου 54 ζώα και τα 15 πέθαναν σχεδόν αμέσως από μολυσματικές ασθένειες. Τα υπόλοιπα ζώα μοιράστηκαν σε νόμιμα καταφύγια», ανέφερε.
Δεύτερη μάρτυρας κατηγορίας, πρόεδρος Φιλοζωικού Σωματείου η οποία είχε επισκεφτεί πολλές φορές τον χώρο, επισήμανε με τη σειρά της ότι το καταφύγιο λειτουργούσε ως κολαστήριο για τα ζώα. «Ήταν νηστικά, άρρωστα και σε άθλια κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι οι δύο κατηγορούμενοι δεν εμφανίστηκαν στο δικαστήριο, ούτε εκπροσωπήθηκαν από δικηγόρο. Την ενοχή τους πρότεινε και ο εισαγγελέας της έδρας. Ο πρώτος κατηγορούμενος, αυτός που ήταν ουσιαστικά υπεύθυνος του ιδιωτικού “καταφυγίου”, καταδικάστηκε για δεύτερη φορά αφού σε άλλο δικαστήριο για την ίδια υπόθεση του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης δύο ετών, με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 5.000 ευρώ.
Πηγή: protothema.gr
Δείτε επίσης: Έρχεται στη Θεσσαλονίκη η Μόνικα Μπελούτσι – Θα βραβευτεί στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου