Θεσσαλονίκη: Εγκαίνια για μια έκθεση γροθιά στο στομάχι – «Η Μαριούπολη εν καιρώ ειρήνης και πολέμου»

Θεσσαλονίκη: Εγκαίνια για μια έκθεση γροθιά στο στομάχι – «Η Μαριούπολη εν καιρώ ειρήνης και πολέμου»

Ο ταλαντούχος και βραβευμένος φωτορεπόρτερ Βασίλης Κουτρουμανος μαζί με τον επίσης, φωτορεπόρτερ Σεργκέι Μακάροφ είναι οι δημιουργοί της έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο «Η Μαριούπολη εν καιρώ ειρήνης και πολέμου».

Της Βαλάντου Γιαννακούδη

Η Έκθεση περιλαμβάνει σημαντικό αριθμό φωτογραφιών πριν από την έναρξη του πολέμου, όταν ο φωτορεπόρτερ επισκεπτόμενος αρκετές φορές, όπως αποκάλυψε την σπουδαία αυτή πόλη κατέγραφε σε καιρό ειρήνης την ευημερία που απολάμβανε εκεί ο ελληνισμός.

Αυτή είναι η μία πλευρά της έκθεσης. Στην αντίπερα όχθη, απεικονίζεται το σήμερα. Η βία, ο βουβός πόνος, ο θάνατος και οι ριζικές καταστροφές. Με άλλα λόγια, ο πόλεμος.

Μεταξύ των ομιλητών στα εγκαίνια της έκθεσης στην Θεσσαλονίκη ήταν οι Μαγκριώτης Γιάννης, πρώην βουλευτής και υπουργός, ο Μάκης Κυριζίδης, αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Δήμου Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Λεκάκης Πέτρος, ο Ουκρανός πρόξενος Αλεξάντερ Σοσόνιουκ, φυσικά ο φωτογράφος της έκθεσης Βασίλης Κουτρουμάνος και άλλοι.

Ο κ. Κουτρουμάνος, αφού πρώτα ευχαρίστησε με ειλικρίνεια όσους βοήθησαν για να πραγματοποιεί αυτή η έκθεση, αναφέρθηκε και στον ρόλο του φωτορεπόρτερ θέλοντας να αναδείξει την σπουδαιότητα και τη δυσκολία του επαγγέλματος.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι πως “ο φωτορεπόρτερ είναι μπροστά στα γεγονότα. Όσο πιο κοντά είναι στο γεγονός τόσο πιο καλά τραβάει” και ακολούθως συμπληρώνει “εμείς είμαστε η ματιά των ανθρώπων που δεν μπορούν να είναι εκεί.

Πρέπει, λοιπόν, εμείς να δείξουμε ουδέτερα, χωρίς συναισθηματισμούς την αλήθεια. Και αυτήν την στιγμή, όντως, η αλήθεια είναι πως γίνεται ένας πόλεμος σε έναν λαό ειρηνικό που κάποιος του επιτίθεται”.

Ο Ουκρανός πρόξενος στην ομιλία του επεσήμανε πως δεν είναι τυχαίο που αυτή η έκθεση γίνεται σε μια ελληνική πόλη γιατί και η Μαριούπολη είναι μια πόλη του ελληνισμού.

Είναι δύσκολο να πιστέψω ότι το 2012 αυτή η Μαριούπολη ήταν το μαργαριτάρι της Ουκρανίας, από τις 24 Φεβρουαρίου έχει καταστραφεί το 90% των κτιρίων της”, ανέφερε ο ίδιος, ενώ ακολούθως αφηγήθηκε και συγκινητική ιστορία με πρωταγωνιστή ένα 8χρονο παιδί που ήταν σε καταφύγιο και καθημερινά κρατούσε σημειώσεις.

Ειδικότερα, όπως εξήγησε “το αγόρι έγραφε κάθε μέρα ότι πέθαιναν από την πείνα οι συγγενείς του, ότι καταστράφηκαν όλα. Δυστυχώς τελείωσε τις σημειώσεις του με μια φράση. Ότι η πόλη πέθανε!”.

Ο κ. Μαγκριώτης στην ομιλία του τόνισε πως η αποτύπωση της εικόνας, ειδικά όταν είναι κρίσιμα τα γεγονότα, έχει μέσα της εκρηκτική ύλη και για το παρόν και για το μέλλον.

Με τη σειρά του ο κ. Μάκης Κυριζίδης, αντιδήμαρχος τεχνικών έργων του δήμου Θεσσαλονίκης, δήλωσε πως “η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης ήταν από την αρχή δίπλα και έχει εκφράσει δημόσια τη θέση της απέναντι σε αυτήν την εισβολή, απέναντι σε αυτήν την προσπάθεια αναθεωρητισμού που γίνεται από την Ρωσία σε μια κυρίαρχη χώρα όπως είναι η Ουκρανία“.

Στον λόγο του ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Λεκάκης Πέτρος θέλησε να ευχαριστήσει τον κ. Κυριζίδη για την άμεση ανταπόκρισή του προκειμένου να φιλοξενηθεί η έκθεση στο κτίριο της αντιδήμαρχίας του, ενώ την ίδια στιγμή τόνισε πως ολόκληρη η διοίκηση από την πρώτη στιγμή αγκάλιασαν πρωτοβουλίες που γινόντουσαν απέναντι σε αυτόν τον βάρβαρο πόλεμο.

Ακολούθως ο κ. Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, πρόεδρος της πρωτοβουλίας πολιτών Θεσσαλονίκης, είπε εμφατικά πως “μια εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις. Άρα απόψε πρέπει να μιλήσει η φωτογραφία. Βέβαια εν αρχή είναι ο λόγος. Η λογική, ο λογισμός. Όμως όταν αντί για ορθολογισμό έχουμε παραλογισμός κι ο λόγος γίνεται προπαγάνδα τότε αυτό είναι επικίνδυνο”.

Το υλικό που θα παρουσιαστεί και στο κοινό της Θεσσαλονίκης – καθώς ήδη έχει παρουσιαστεί στην Αθήνα- επιμελείται μια ομάδα Ελληνοουκρανών και Ουκρανών καλλιτεχνών που είναι πρόσφυγες. Σημειώνεται πως η έκθεση αποτελεί πρωτοβουλία του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ, της Πρωτοβουλίας Πολιτών Θεσσαλονίκης ενάντια στην εισβολή και στον πόλεμο της Ουκρανίας, της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας και της Ουκρανοελληνικής κοινότητας Θεσσαλονίκης υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση, η οποία βρίσκεται στο κτίριο της Διεύθυνσης Αστικού Σχεδιασμού και Αρχιτεκτονικών Μελετών στην οδό Αγγελάκη 13 θα διαρκέσει έως και τις 22 Μαΐου. Στη συνέχεια, θα μεταφερθεί σε άλλα κομβικά σημεία της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να την επισκεφθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ενδιαφερόμενοι.

Ώρες λειτουργίας καθημερινά από τις 10 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Γυναίκα έπεσε από τον τέταρτο όροφο

Loading

Play