Θεσσαλονίκη: Εκδηλώσεις το Σαββατοκύριακο στο πλαίσιο της Ημέρας Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων

Θεσσαλονίκη: Εκδηλώσεις το Σαββατοκύριακο στο πλαίσιο της Ημέρας Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων

Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.

Το Σάββατο, στο πλαίσιο του πολυσυνεδρίου Money Show, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα: «Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος: Οι προοπτικές της τοπικής οικονομίας». Την Κυριακή το πρωί, εκδηλώσεις θα γίνουν στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, στην Πλατεία Ελευθερίας. Αρχικά θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση (Ασκαβά), ενώ η Χορωδία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης θα ψάλλει τους Ψαλμούς του Δαυίδ. Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί, ενώ την κεντρική ομιλία θα εκφωνήσει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Στη συνέχεια, εκπρόσωποι φορέων θα καταθέσουν στεφάνια στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος.
Το απόγευμα της Κυριακής, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης θα μιλήσει ο καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Columbia Μαρκ Μαζάουερ (Mark Mazower), με τίτλο: «80 χρόνια μετά: Ενθυμούμενοι τη Θεσσαλονίκη το 1943». Η ομιλία του κ. Μαζάουερ θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Θα ακολουθήσει συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης με την υψίφωνο Μαριάντζελα Χατζησταματίου, σολίστ τον Στάθη Καραπάνο και διεύθυνση ορχήστρας από τον Yoav Talmi.
Τις εκδηλώσεις διοργανώνουν η Ισραηλιτική κοινότητα Θεσσαλονίκης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. 

Πώς ορίστηκε η μέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος

Στις 27 Ιανουαρίου 1945, το στρατόπεδο εξόντωσης του Άουσβιτς-Μπίρκεναου απελευθερώθηκε από τα στρατεύματα της πρώην ΕΣΣΔ.
Τον Οκτώβριο του 2002, οι Υπουργοί Παιδείας των χωρών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης ενέκριναν ψήφισμα, σύμφωνα με το οποίο ορίζεται μια μέρα για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος, η οποία θα τηρείται σε όλα τα σχολεία των χωρών τους. Οι χώρες-μέλη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δεσμεύτηκαν να τηρούν τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος, σύμφωνα με την απόφαση που λήφθηκε στο τέλος ενός συνεδρίου για τον Αντισημιτισμό, τον Απρίλιο του 2004 στο Βερολίνο.
Με την υπ. αριθμ. 3218/2004 ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων τον Ιανουάριο του 2004 και με το Προεδρικό Διάταγμα 31/2005 καθιερώθηκε και στην Ελλάδα η 27η Ιανουαρίου ως «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος», τιμώντας τη μνήμη των Ελλήνων Εβραίων που έπεσαν, μαζί με εκατομμύρια άλλους ομοθρήσκους τους, θύματα του ναζιστικού ρατσισμού κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Τον Νοέμβριο του 2005, κατά τη διάρκεια της εξηκοστής γενικής συνέλευσης των αντιπροσώπων, τα Ηνωμένα Έθνη αποφάσισαν να ορίσουν την 27η Ιανουαρίου ως Διεθνή Ημέρα Μνήμης προς τιμή των θυμάτων του Ολοκαυτώματος και προέτρεψαν τις χώρες – μέλη του οργανισμού να αναπτύξουν εκπαιδευτικά προγράμματα που θα μεταφέρουν τη μνήμη αυτής της τραγωδίας στις επερχόμενες γενεές.

Δείτε επίσης: Η ΕΣΗΕΜΘ για τη μετατροπή του North Radio σε μουσικό σταθμό: «Η ενημέρωση στην περιφέρεια θεωρείται περιστασιακή πολυτέλεια»

Loading

Play