Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση μνήμης σήμερα για τα θύματα του Ολοκαυτώματος – «Η Θεσσαλονίκη θυμάται», «Ποτέ ξανά»

Συγκίνηση στην εκδήλωση μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη – Με ένα ομόθυμο «Ποτέ Ξανά» οι αρχές της πόλης τίμησαν τα θύματα του Ολοκαυτώματος στις σημερινές εκδηλώσεις Μνήμης στην Πλατεία Ελευθερίας.

Ρεπορτάζ: Κερασία Κοφινά

propoli

Λίγο πριν τις 12:00 τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση (Ασκαβά) μπροστά από το μνημείο για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, ενώ η Χορωδία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης έψαλε τους Ψαλμούς του Δαυίδ.

Σε σύντομο χαιρετισμό του, ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας- Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ανέφερε ότι «είναι το χρέος μας απέναντι στους δεκάδες χιλιάδες Εβραίους της Θεσσαλονίκης που θανατώθηκαν. Η απώλεια είναι και δική μας και δεν μπορεί να λησμονείται. Να υψώνουμε τοίχο ενάντια στον φασισμό τον ολοκληρωτισμό. Να μην επιστρέψουμε να ζήσει η ανθρωπότητα ποτέ ξανά τέτοιες θηριωδίες», επισημαίνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση του μουσείου Ολοκαυτώματος. «Να δημιουργήσουμε ένα από τα εμβληματικότερο μουσεία Ολοκαυτώματος σε όλο τον κόσμο», σημείωσε ο κ. Καλαφάτης.

«Το ολοκαύτωμα είναι μια τραγωδία της ανθρωπότητας, μια ελληνική τραγωδία», υπογράμμισε ο Πρέσβης του Ισραήλ κ. Noam Katz.

«Η ισραηλιτική κοινότητα Θεσσαλονίκης σήμερα δεν είναι μικρότερη. Παίζει σημαντικό ρόλο και διατηρεί αυτή την κληρονομιά», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Λεωφόρος Εβραίων Μαρτύρων» – «Ναι» στη μετονομασία κεντρικής οδού της Θεσσαλονίκης σε Λεωφόρο Εβραίων Μαρτύρων

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας τόνισε ότι ο Δήμος αγκαλιάζει το αίτημα του εκπροσώπου του παγκόσμιου εβραϊκού συμβουλίου στον ΟΗΕ στη Γενεύη, Λέοντα Σαλτιέλ κεντρικός δρόμος της Θεσσαλονίκη να μετονομαστεί σε Λεωφόρο των Εβραίων μαρτύρων.

«Η Θεσσαλονίκη θυμάται. Δε θα επιτρέψουμε αυτή η θηριωδία να ξεχαστεί», σημείωσε από τη πλευρά του ο Κωνσταντίνος Ζέρβας.

«Τέτοιες μέρες έχει αξία να αναμετράται κάνεις με τις πράξεις και όχι τα λόγια του» συμπλήρωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κάνοντας αναφορά στις προσπάθειες της διοίκησης του για την επίλυση ζητημάτων σχετικά με το Μουσείο Ολοκαυτώματος.

«Σχεδιάζουμε μητροπολιτικό πάρκο δίπλα στο μουσείο που θα ακολουθεί την Πορεία Μνήμης» ανέφερε τασσόμενος θετικά στην πρόταση να μετονομαστεί μια κεντρική οδός της Θεσσαλονίκης ως «Λεωφόρος Εβραίων Μαρτύρων».

«Αυτή η Ημέρα μνήμης και τιμής και πρέπει να συνοδεύεται με ουσιαστικά έργα. Είναι πολύ χαρούμενος σήμερα για το γεγονός ότι μέσα στον Φεβρουάριο θα εκδοθεί προέγκριση για το μουσείο ολοκαυτώματος. Μέσα σε 4 μήνες θα ολοκληρωθούν οι μελέτες και οι άδειες έτσι ώστε μέσα στο 2023 να ξεκινήσει η οικοδόμηση αυτού του τόσο σημαντικού μνημείου. Προχωράει η διαδικασία υλοποίησης ενός πολύ μεγάλου μητροπολιτικού πάρκου 100 στρεμμάτων στο μουσείο Ολοκαυτώματος. Προχωράει ο δρόμος μνήμης από το μουσείο ολοκαυτώματος στην πλατεία ελευθερίας. Έχουμε κάνει επίσημο αίτημα στο ελληνικό κοινοβούλιο η 6η Μαρτίου να χαρακτηριστεί και από το ελληνικό κοινοβούλιο ημέρα μνήμης και τιμής των Εβραίων. Ως δήμαρχος Θεσσαλονίκης αγκαλιάζω το αίτημα του Λέων Σαλτιέλ έτσι ώστε ένας κεντρικός δρόμος με ιδιαίτερο συμβολισμό να ονομαστεί σε Λεωφόρο Εβραίων μαρτύρων που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα. Σύντομα η Θεσσαλονίκη θα έχει μια οδό, μια λεωφόρο με αυτό το όνομα», ανέφερε ο κ. Ζέρβας.

Ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος, Δαυίδ Σαλτιέλ στην ομιλία του ανέφερε ότι «προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε μια εκκωφαντική σιωπή. Μια σιωπή από την απουσία όλων αυτών που χάσαμε. Είμαστε εδώ για να θυμηθούμε τους 67.000 Έλληνες Εβραίους» και πρόσθεσε:

«Ο αντισημιτισμός συνεχίζει να ανθεί στον δημόσιο διάλογο και στον τύπο. Να είμαστε σε εγρήγορση και να αντιδρούμε σε κάθε έκφραση ρητορικής μίσους. Κάθε μισαλλόδοξη πρακτική να απορρίπτεται εν τη γενέσει της». Ο κ. Σαλτιέλ ζήτησε να ολοκληρωθεί το πάρκο μνήμης στην πλατεία Ελευθερίας.

«Τιμούμε τα θύματα που δολοφονήθηκαν από τους ναζί. Η μαζική εξόντωση των Εβραίων της Ευρώπης διαμορφώθηκε σε μια συνάντηση που διήρκησε σχεδόν δύο ώρες. Είναι το ολοκαύτωμα συνέπεια μια τέτοιας μειοψηφίας; Όχι» σημείωσε αρχικά ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ.

«Αυτό που έκαναν οι ναζί είναι να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο. Για την απόφαση της τελικής λύσης μιας ανθρώπινης βαρβαρότητας. Οι κοινωνίες αποδέχτηκαν το πλαίσιο και την απόφαση αυτή . Γιατί βρήκαν σωστή την ιδεολογία των ναζί, γιατί ταυτίστηκαν με αυτόν τον τρόπο σκέψης» πρόσθεσε.

«Εφαρμόστηκε σε όλη την Ευρώπη η ταπείνωση και ο αφανισμός.  Απόψεις για φυλετική καθαρότητα ως πολιτική ιδιαιτερότητα. Οι γενιές των μεταπολεμικών δεν έχουν διδαχθεί το ολοκαύτωμα. Όλα αυτά θα αναδείξει το έργο του Πάρκου Μνήμης της πλατείας Ελευθερίας» κατέληξε μεταξύ άλλων ο κ. Σαλτιέλ.

Η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου απηύθυνε έκκληση «να μην ξεχάσουμε, να μην ξαναζήσουμε αυτή την κτηνωδία» τονίζοντας ότι «οι επιζήσαντες είναι μάρτυρες της κτηνωδίας. Το μουσείο του Ολοκαυτώματος θα βάλει του κομμάτι του παζλ που λείπει αυτή την ιστορία».

«Στους νεκρούς χρωστάμε μόνο την αλήθεια»

«Ήταν μαρτύριο και κόλαση εκείνη η ώρα κι δεν φταίγαμε σε τίποτα. Έφταιγε μόνο ότι ήμασταν Εβραίοι». Με αυτά τα λόγια από μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν την θηριωδία, ξεκίνησε την κεντρική του ομιλία, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

«Αυτά που έγιναν εκείνη την εποχή ούτε γράφονται. Ποτέ ξανά δεν αντίκρυσε τέτοιο απόλυτο κακό η ανθρωπότητα. Δεν οργανώθηκε με τέτοιο τρόπο η μαζική εξόντωση έξι εκατομμυρίων ανθρώπων μόνο επειδή ήταν Εβραίοι» τόνισε από τη μεριά του ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

«Στους νεκρούς χρωστάμε μόνο την αλήθεια. Και ο κόσμος τότε και αδιαφόρησε και αδράνησε.
Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που άκουσαν τις κραυγές και δεν άπλωσαν το χέρι τους
» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

«Η μνήμη του Ολοκαυτώματος στην Ευρώπη και στην Ελλάδα είναι μια μνήμη που μεταπολεμικά πάλεψε με τις σιωπές. Τα δεινά των συνανθρώπων μας που επέζησαν συνεχίστηκαν για χρόνια μετά την πτώση των Ναζί. Αντιμετωπίστηκαν σχεδόν ως υπαίτιοι της μοίρα τους. Κατόρθωσαν να ξαναπιάσουν το νήμα της ζωής τους. Όμως η πληγή δεν θα επουλωθεί ποτέ. Η απώλεια είναι μη ανατρέψιμη».

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας ζήτησε να ολοκληρωθεί το πάρκο μνήμης στην πλατεία Ελευθερίας, ενώ τόνισε ότι η ΠΚΜ στηρίζει την πρόταση να γίνει ονοματοδοσία κεντρικού δρόμου της πόλης σε δρόμος Εβραίων μαρτύρων. «Είναι η ώρα. Πρέπει να γίνει τώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Να αποκρούσουμε τις νέες φωνές μίσους. Να ξεριζώσουμε τις ασυνάρτητες θεωρίες συνωμοσίας. Οι αρνητές του Ολοκαυτώματος δεν θα καταφέρουν να σβήσουν την μνήμη. Δεν θα το επιτρέψουμε εμείς», πρόσθεσε.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την κατάθεση στεφάνων και λουλουδιών από τους μικρούς μαθητές.

Στη συνέχεια, πολιτικοί και εκπρόσωποι φορέων κατέθεσαν στεφάνια στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος. Πρώτη κατέθεσε στεφάνι η Ρίνα Μπαρζιλάι Ρεβάχ ως εκπρόσωπος των επιζησάντων μελών της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης ομήρων στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Μικρά παιδιά, μαθητές Δημοτικού Σχολείου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης άφησαν ένα λουλούδι στο μνημείο στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Στο τέλος της εκδήλωσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Δείτε επίσης: Ρέθυμνο: Αστυνομικός φέρεται να πυροβόλησε νεαρό που τον τραυμάτισε με μαχαίρι

Loading