Στον πόλεμο στην Ουκρανία και στην πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου να αναλάβει τα έξοδα σίτισης και διαμονής 100 φοιτητών που κατάγονται από εκεί αναφέρθηκε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, μιλώντας στην εκδήλωση για τον επίσημο εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου
“Αυτό που θελήσαμε με την εκδήλωσή μας να τονίσουμε είναι η διαφορά, αλλά και η δυναμική που έχει η εκάστοτε ιστορική στιγμή από τις μετέπειτα ερμηνείες της. Είναι παράλληλα και μία εύφημος μνεία στην έννοια της ατομικότητας. Μιας ατομικότητας που όμως δεν έρχεται σε σύγκρουση με τη συλλογικότητα, αλλά αντίθετα λειτουργεί προστατευτικά”, υπογράμμισε ο Παπαϊωάννου. Όπως ανέφερε “είναι το μέταλλο των ανθρώπων που δημιουργεί τις στιγμές και οι στιγμές που δημιουργούν την Ιστορία” και μπροστά στην Ιστορία το Πανεπιστήμιο δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχο.
“Τα παιδιά της Ουκρανίας που υιοθετήσαμε είναι και τα δικά μας παιδιά που θα μπορούσαν εν έτει 2022 να χάνονται στα χαρακώματα του ολοκληρωτισμού. Μπροστά στον πόνο των συνανθρώπων μας προσπαθούμε κι εμείς ως Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο να βάλουμε ένα μικρό, ελάχιστο λιθαράκι. Όπου και όπως μπορούμε, γινόμαστε υπεύθυνοι: όχι για τα πάντα, αλλά τουλάχιστον για κάτι και έτσι συνδημιουργούμε βήμα το βήμα τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν στα παιδιά άλλων γονιών να ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο”, τόνισε.
Στην πρώτη μετεπαναστατική νομοθεσία αναφέρθηκε ο καθηγητής του Δικαίου της Ποινικής Δικονομίας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ Λάμπρος Μαργαρίτης, ο οποίος εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας.
Εξέτασε τη δίκη των δικαστών, Γεωργίου Tερτσέτη και Αναστάσιου Πολυζωίδη που αρνήθηκαν να συνυπογράψουν την καταδικαστική απόφαση των ηρώων της Επανάστασης Κολοκοτρώνη και Πλαπούτα σε σχέση με αυτήν ακριβώς τη δίκη που προηγήθηκε. Στη συνέχεια, ανέλυσε την Απολογία του Τερτσέτη, κάνοντας αναγωγές στις αρχές του σύγχρονου ποινικοδικονομικού δικαίου και επισήμανε τα διδάγματα που κληροδότησαν οι δίκες αυτές στις νεότερες γενιές.
Ακολούθησε θεατρικό δρώμενο με τίτλο “Η απολογία του Τερτσέτη”, σε απαγγελία φοιτητών του Ρητορικού Ομίλου της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, συνοδεία πιάνου και ακορντεόν.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το μουσικό μέρος, στο οποίο συμμετείχαν η συμφωνική ορχήστρα του ΑΠΘ, η χορωδία «Γιάννης Μάντακας», και το Χορωδιακό Εργαστήρι Τμήματος Μουσικών Σπουδών.
Στην εκδήλωση έδωσαν το “ παρών”, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό, οι βουλευτές Σ. Σιμόπουλος και Ι. Αμανατίδης, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, εκπρόσωποι στρατιωτικών και προξενικών αρχών, καθηγητές του ΑΠΘ και πλήθος κόσμου.
Δείτε επίσης: ΑΠΘ: Συλλογή φαρμάκων για ανακύκλωση και διάθεση σε απόρους
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Δημοκρατία απαιτεί εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη
- Τραγωδία στο Χαϊδάρι: Σύγκρουση ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ με μοτοσικλέτα αφήνει έναν νεκρό
- Alter Ego Media: Τέσσερις καινοτόμες μορφές περιεχομένου στον τομέα της ενημέρωσης
- Η τηλεμαχία των υποψηφίων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ
- Η πολιτική κρίση θέτει σε κίνδυνο την αναβάθμιση των σιδηροδρόμων στη Γερμανία