Μεγάλη Παρασκευή 2025 – όπως και πέρυσι – θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη η εμβληματική συνάντηση των πέντε Επιταφίων στο κέντρο της πόλης, στην πλατεία Αριστοτέλους.
Τη συνέχιση του εθίμου επιβεβαίωσε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της φετινής «Λατρευτικής Εβδομάδας».
Στην περσινή διοργάνωση, χιλιάδες πιστοί συμμετείχαν με κατάνυξη στη σύναξη των Επιταφίων, οι οποίοι προέρχονταν από πέντε κεντρικούς ναούς: Της Του Θεού Σοφίας, Αγίου Γρηγορίου Παλαμά, Παναγίας Χαλκέων, Αγίας Θεοδώρας και Αγίου Νικολάου του Τρανού.
Η συνάντηση αυτή, αν και αποτελεί γνωστό τοπικό έθιμο, οργανώθηκε σε τόσο μεγάλη κλίμακα για πρώτη φορά το 2024 και φέτος καθιερώνεται πλέον ως νέο σημείο αναφοράς της Μεγάλης Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη.
Η «Λατρευτική Εβδομάδα» επιστρέφει με πλούσιο πολιτιστικό και πνευματικό πρόγραμμα
Από τις 4 έως τις 12 Απριλίου 2025, πλήθος εκδηλώσεων θα φιλοξενηθούν σε ναούς και πολιτιστικούς χώρους της πόλης, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης και του Δήμου. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται Βυζαντινές χορωδίες, ύμνοι σε διαφορετικές γλώσσες, θεατρικά αναλόγια, εκθέσεις και γαστρονομικές παρουσιάσεις.
Η εβδομάδα ανοίγει με την Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στον Ι.Ν. Αγίου Θεράποντα, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Φιλόθεου, ενώ ξεχωρίζουν εκδηλώσεις στη Ροτόντα, στην Αγορά Μοδιάνο, στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας, αλλά και στην Αγιορείτικη Εστία με έκθεση φωτογραφίας για το Άγιον Όρος.
Χριστιανική τέχνη, προσευχή και τουριστική εξωστρέφεια
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελουδής χαρακτήρισε τη «Λατρευτική Εβδομάδα» ως θεσμό που «αναδεικνύει τη βυζαντινή κληρονομιά και μετατρέπει τη θρησκευτική παράδοση σε πολιτιστικό τουριστικό προϊόν». Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Βασίλης Γάκης ανακοίνωσε ότι η διοργάνωση έχει φέτος διεθνή προσανατολισμό, με παρουσίαση σε γειτονικές χώρες και δημιουργία ειδικού καμπάνιας προσκυνηματικού τουρισμού.
«Στην Εκκλησία χωράμε όλοι»
Ο Μητροπολίτης Φιλόθεος υπογράμμισε τον ανοιχτό και πνευματικό χαρακτήρα της εβδομάδας, κάνοντας λόγο για μια περίοδο εσωτερικής προετοιμασίας ενόψει του Πάσχα και για «μια σύνδεση παρελθόντος και παρόντος» που αναδεικνύει τη ζωντανή παράδοση της Θεσσαλονίκης.