Η άρνηση καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων στους εργαζομένους της εστίασης αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα, με συγκεκριμένους εργοδότες να αναζητούν διάφορους τρόπους για να… παρακάμψουν τη νομοθεσία.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Φακής
Είναι γεγονός ότι στην εστίαση εντοπίζονται αρκετά ζητήματα κάθε χρόνο, με τις καταγγελίες κυρίως να αφορούν την καλοκαιρινή περίοδο, με τα ωράρια των υπαλλήλων να είναι εξαντλητικά και χωρίς ρεπό, ενώ οι εικόνες από τις… καλύβες που τους έχουν παραχωρηθεί για να κοιμούνται το βράδυ, κάνουν συνεχώς τον γύρο των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης.
Στη χειμερινή περίοδο αντίστοιχα, γίνονται πολλές καταγγελίες σχετικά με τη μη καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων, με τους εργοδότες να αναζητούν πολλές «δικλείδες» για να αποφύγουν τον νόμο. Όπως ανέφερε με δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επισιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας, Γιώργος Χότζογλου, το 50% των εργαζομένων στην εστίαση δεν έλαβε Δώρο Χριστουγέννων. Ασφαλώς, από τη συγκεκριμένη πραγματικότητα δεν ξεφεύγει η Θεσσαλονίκη, καθώς κάθε χρόνο οι καταγγελίες προς το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων είναι πολλές.
Κάθε χρόνο υπάρχουν εργοδότες που αρνούνται να προχωρήσουν στην καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων
Όπως εξηγεί με δηλώσεις του στην Politic ο πρόεδρος του ΣΕΤΕΠΕ, Γιώργος Μπρανίκας, αυτές οι τακτικές… συνηθίζονται κάθε χρόνο στα μέσα του Δεκέμβρη. «Είχαμε θέματα και στη Θεσσαλονίκη, καθώς υπήρχαν εργοδότες που έλεγαν ότι δεν θα καταβάλουν το επίδομα, ισχυριζόμενοι ότι υπάρχει συμφωνία με τον εργαζόμενο», τονίζει χαρακτηριστικά. Ασφαλώς, εδώ είναι αναγκαίο να επισημανθεί ότι η καταβολή του Δώρου είναι υποχρεωτική βάσει νόμου και δεν μπορεί να… αμφισβητηθεί από καμία συμφωνία.
Επιπρόσθετα, εφόσον ο εργαζόμενος προβεί σε καταγγελία για τη μη καταβολή του Δώρου από τον εργοδότη του, τότε επέρχονται κυρώσεις, οι οποίες ξεκινούν από επιβολή προστίμου και φτάνουν μέχρι και τη διαδικασία του αυτοφώρου.
«Μετά από παρεμβάσεις ΣΕΤΕΠΕ, οι περισσότεροι εργοδότες -που είχαν δημιουργήσει τέτοια θέματα- συμμορφώθηκαν. Προχώρησαν στην καταβολή του Δώρου προς τους εργαζομένους τους, ενώ σίγουρα θορυβήθηκαν και από τις καταγγελίες προς την επιθεώρηση εργασίας», αναφέρει ο κ. Μπρανίκας.
Με βάση τα στοιχεία που αναφέρθηκαν πιο πάνω, το 50% των εργαζομένων στην εστίαση -σε πανελλαδικό επίπεδο- δεν έλαβε Δώρο Χριστουγέννων, ενώ εδώ και πολλά χρόνια έχουν καταγγελθεί περιστατικά όπου ο εργοδότης κατέβαλε το ποσό στην τράπεζα και μετά ζητούσε από τον υπάλληλο να του το επιστρέψει, ώστε να… ξεπεραστεί το νομικό εμπόδιο. «Αυτό που λέμε διαχρονικά είναι ότι μέσα από τη δράση των σωματείων μπορούν να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι τα δικαιώματά τους. Ένα μεγάλο πρόβλημα, πάντως, είναι η έλλειψη προσωπικού στην Επιθεώρηση Εργασίας. Οι υπάλληλοι της Επιθεώρησης Εργασίας είναι λίγοι αριθμητικά, για να μπορέσουν να ασχοληθούν με όλες τις περιπτώσεις, ωστόσο δείχνουν διάθεση να προσπαθήσουν για το καλύτερο δυνατό και να δώσουν λύσεις», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕΠΕ.
Βέβαια, πολλές φορές οι εργαζόμενοι στην εστίαση φοβούνται να προχωρήσουν σε καταγγελίες, καθώς πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος να χάσουν τη δουλειά τους. «Υπάρχει εκφοβισμός προς συναδέλφους, αλλά με τη δράση του Συνδικάτου έχουν καταφέρει να ξεπεράσουμε πάρα πολλά προβλήματα. Όταν γίνεται καταγγελία σε βάρος ενός εργοδότη, στη συνέχεια ο ίδιος συμμορφώνεται. Οι περισσότεροι που φέτος δεν κατέλαβαν το Δώρο, επιχείρησαν πρώτη φορά κάτι τέτοιο», σημειώνει ο Γιώργος Μπρανίκας.
Εξάλλου, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι τα παραπάνω περιστατικά δεν αφορούν όλο τον κλάδο, αλλά ένα μέρος αυτού, διότι είναι γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις τηρούν απαρέγκλιτα τη νομοθεσία και δεν προσπαθούν να βρουν… παραθυράκια για να μην καταβάλουν το Δώρο στους εργαζομένους.
Δείτε επίσης: Εστίαση: Τέλος το κουβέρ χωρίς συναίνεση – Θα επιβάλλονται πρόστιμα