Θεσσαλονίκη: Η “φλόγα της μνήμης” στην πλ. Αγίας Σοφίας για τη Γενοκτονία των Ποντίων (pics & vids)

Στην εκδήλωση βρίσκονται άνθρωποι της πολιτικής ηγεσίας της Θεσσαλονίκης και πολλοί ποντιακοί σύλλογοι από τις περιοχές της Μακεδονίας.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Κετικίδης

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκδήλωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος στην πλατεία Αγίας Σοφίας με θέμα τη γενοκτονία των Ποντίων. Από την αρχή της εκδήλωσης ακούγεται στα ηχεία το μνημειώδες έργο του Φίλωνα Κτενίδη “Η καμπάνα του Πόντου” το οποίο περιγράφει σχολαστικά τα όσα διαδραματίστηκαν την ημέρα εκείνη και αποτυπώνει πλήρως τον θρήνο της 19ης Μαϊου.

Πριν την έναρξη της επιμνημόσυνης δέησης, λαμπαδηδρόμοι από τη δυτική Ελλάδα έφεραν στο σημείο τη “φλόγα της μνήμης”.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Θεσσαλονίκης κ. Παύλος Γαλεγαλίδης μίλησε στην politic και είπε μεταξύ άλλων πως “οι Πόντιοι εκτός από τη διατήρηση των παραδόσεών τους έχουν και ένα ηθικό χρέος το οποίο είναι μόνιμο και διαρκές. Αυτό το χρέος είναι η αποκατάσταση της αλήθειας. Η μέρα αυτή ψηφίστηκε και θεσπίστηκε ομόφωνα από τη Βουλή ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Αυτήν τη μέρα κορυφώνονται όλες οι διαδικασίες οι οποίες πρέπει να συμπεριληφθούν και στην ατζέντα της ευρωπαϊκής κεντρικής πολιτικής για να αναγνωριστεί η γενοκτονία”.

Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης και Α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Λάζαρος Κυρίζογλου στις δηλώσεις του στην κάμερα της politic είπε πως η Ελλάδα πρέπει στο θέμα της εξωτερικής πολιτικής “να αναλάβει πρωτοβουλίες έτσι ώστε να αναγνωριστεί η γενοκτονία διεθνώς και όχι να ακούγονται οι δηλώσεις της κ. Ρεπούση και του κ. Φίλη σχετικά με τη γενοκτονία”.

Nωρίτερα, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων μπροστά από το Μνημείο Γενοκτονίας Ποντιακού Ελληνισμού, εις μνήμην των 353.000 ψυχών.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες του politic.gr:

δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας
αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Ρίγη συγκίνησης στην επετειακή εκδήλωση για τον ποντιακό Ελληνισμό (pics & vid)