Θεσσαλονίκη: Η παρουσίαση του βιβλίου «Αρίστη Παγιατάκη – Η πρώτη»

Θεσσαλονίκη: Η παρουσίαση του βιβλίου «Αρίστη Παγιατάκη – Η πρώτη»

Παρουσιάστηκε σήμερα το βιβλίο του Βαγγέλη Πλάκα για την Αρίστη Παγιατάκη, την πρώτη – έστω και για λίγες ώρες – δήμαρχο της Θεσσαλονίκης – Στο πάνελ συμμετείχαν γυναίκες από την πολιτική και κοινωνική ζωή της πόλης

Όπως είχε αναφέρει ο δημοσιογράφος και συγγραφές του βιβλίου Βαγγέλης Πλάκας αν και πρώτη σε ψήφους δημοτική σύμβουλος στο δήμο Θεσσαλονίκης στις εκλογές του 1951 η Αρίστη Παγιατάκη δεν ανέλαβε ποτέ το αξίωμα της καθώς: «Παρά την πρωτιά της, τρεις λέξεις στον νόμο που ίσχυαν μόνο για εκείνες τις εκλογές, της στέρησαν το δικαίωμα, να αναλάβει τα δημαρχιακά καθήκοντα».

«Ο νόμος προέβλεπε πως εκείνες τις εκλογές, το 1951, οι γυναίκες υπό προϋποθέσεις είχαν μεν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, μόνο όμως ως δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι. Από το 1953 και μετά θα μπορούσαν να είναι κανονικά δήμαρχοι οι πρόεδροι κοινοτήτων».

Αρχικά χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας που μεταξύ άλλων σημείωσε για την Αρίστη Παγιατάκη:

«Έχει μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία της Θεσσαλονίκης, του δήμου Θεσσαλονίκης και ολόκληρης της Ελλάδας. Στις εκλογές του 1951 που οι γυναίκες είχαν για πρώτη φορά το δικαίωμα του εκλέγεσθαι βγήκε πρώτη σε σταυρούς ξεπερνώντας όλους τους άλλους υποψήφιους.

Σε κάθε περίπτωση μέσα από τον δήμο Θεσσαλονίκης αγωνίστηκε για την κοινωνική πρόνοια, την υγεία, την καθημερινότητα των πολιτών αλλά και τα εθνικά θέματα.

Η πρωτιά της ήταν ένα αποτέλεσμα της κοινωνικής της δράσης

Κλείνοντας υποσχέθηκε πως το πορτραίτο της θα κοσμήσει το δημαρχιακό μέγαρο.

Για το βιβλίο αλλά και για την θέση της γυναίκας με αφορμή αυτό μίλησαν οι: Μαρία Συρεγγέλα, (υφυπουργός Δημογραφικής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων), η Κατερίνα Νοτοπούλου (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ), η Μελίνα Δερμεντζοπούλου, (αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας), η Ελένη Φύκα, (γενική Γραμματέας Δήμου Καλαμαριάς), η Πέννυ Δαλαμπούρα (μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ), η Πέννυ Χαραλαμπίδου, (πρώην βουλευτής), και η Μαρίνα Καλαϊτζή, (συντονίστρια Women Act στη Θεσσαλονίκη).

To παρών έδωσε και διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός και υποψήφια δήμαρχος στον Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου Μαρία Μανούκα η οποία υπογράμμισε σχετικά με την εκδήλωση:

«Οι γυναίκες έχουμε φωνή, έχουμε δυναμική, έχουμε αξία!
Το μεγάλο στοίχημα είναι να ανταποκριθούμε στους πολλαπλούς
ρόλους μας, γιατί η πολιτική έχει και πρέπει να έχει (και) άρωμα
γυναίκας.
Σήμερα, στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του δημοσιογράφου
Βαγγέλη Πλάκα, με τίτλο «Αρίστη Παγιατάκη-Η Πρώτη», η οποία στις δημοτικές εκλογές του 1951 ήρθε πρώτη σε ψήφους στον Δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά δεν ανέλαβε τα δημαρχιακά καθήκοντα μετά από ένα πολιτικό θρίλερ της εποχής.
Η Αρίστη Παγιατάκη υπήρξε σύμβολο για τις γυναίκες και πρότυπο που μας εμπνέει και μας καθοδηγεί, αφού έδειξε το δρόμο!
ΥΓ: Δυστυχώς, κάποιοι κακεντρεχείς προσπαθούν «εργολαβικά» να αποδομήσουν ενεργές γυναίκες που δηλώνουν παρών στο
προσκλητήριο της ευθύνης για την αναγέννηση του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου. Ο σεξισμός και η χυδαιότητα που διακρίνει τα σχόλια τους συνιστά ευθεία προσβολή στο πρόσωπο κάθε γυναίκας.
»

Την παρουσία της εκδήλωσης που διοργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης Οργανισμός Μαλλιάρης-Παιδεία, συντόνισε η δημοσιογράφος Χριστίνα Κανατάκη.

Ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Βαγγέλης Πλάκας αναφέρθηκε στην πόλη της Θεσσαλονίκης η οποία έχει πρωτοπορήσει στην γυναικεία παρουσία στην πολιτική ζωή καθώς όπως χαρακτηριστικά σημείωσε: «To 1930 εδώ στη Θεσσαλονίκη ψήφισαν για πρώτη φορά οι γυναίκες στην Ελλάδα. Το 1953 πάλι εδώ ψήφισαν για πρώτη φορά γυναίκες σε εθνικές εκλογές και εκλέχθηκε για πρώτη φορά γυναίκα, η Ελένη Σκούρα. Χρειάστηκαν περίπου 40 χρόνια για να εκλεγεί ξανά γυναίκα βουλευτής στη Θεσσαλονίκη» ενώ στάθηκε στο γεγονός πως μέχρι σήμερα στον δήμο Θεσσαλονίκης μόνο 4 γυναίκες έχουν υπάρξει υποψήφιες δήμαρχοι.

Η Μαρία Συρεγγέλα, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας στην τοποθέτηση της μίλησε για τους αγώνες που έχουν δώσει οι γυναίκες και για αυτούς που πρέπει να δώσουν στο μέλλον.

Ειδικότερα για να τονίσει τη σημασία των προτύπων που δέχονται οι νέες γενιές αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Μεγάλης Βρετανίας και της Μάργκαρεt Θάτσερ: «Η γυναίκα αυτή ήταν πρωθυπουργός στη Μεγάλη Βρετανία για 11 χρόνια. Όταν έφυγε από το αξίωμα της έγινε μια δημοσκόπηση στα σχολεία της χώρας και κορίτσια 15 – 16 χρονών που είχαν στο μυαλό τους ότι μια γυναίκα είναι πρωθυπουργός από όταν ήταν μικρά, όταν τις ρωτούσαν τι θέλουν να κάνουν όταν μεγαλώσουν απαντούσαν πως θέλουν να γίνουν πρωθυπουργοί».

Aπό την πλευρά της η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί». Κατερίνα Νοτοπούλου στάθηκε με αφορμή της ιστορία της Αρίστης Παγιατάκη στάθηκε μεταξύ άλλων στη στερεοτυπική αντίληψη πως μόνο οι άντρες μπορούν να ασχολούνται με την πολιτική.

Στις διακρίσεις μεταξύ των δύο φύλων και στα βήματα προόδου που πρέπει να γίνουν στάθηκε και η Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας στον τομέα της Δημόσιας Υγείας & Κοιν. Αλληλεγγύης, Μελίνα – Μαρία Δερμεντζοπούλου

Τo μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Πέννυ Δαλαμπούρα σημείωσε πως παρά τις κατακτήσεις των γυναικών τα τελευταία χρόνια, οι έμφυλες προκαταλήψεις και τα αρνητικά στερεότυπα παραμένουν ισχυρά και τόνισε πως:

«Παραμένει σταθερή η περιορισμένη η συμμετοχή μας στην αγορά εργασίας καθώς και το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών. οι ανισότητες στη λήψη των αποφάσεων και η έμφυλη βία. Η σωματική, σεξουαλική και ψυχολογική κακοποίηση των γυναικών».

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: «Πλημμύρισε» από νότες το κέντρο της πόλης (pics & vid)

Loading

Play