Σημαντική πρωτοβουλία από την κυβέρνηση και τον δήμο Παύλου Μελά για την εξάλειψη των φαινομένων βίας στα σχολεία – Ημερίδα με θέμα “σχολική διαμεσολάβηση” πραγματοποιήθηκε στο κέντρο πολιτισμού “Χρήστος Τσακίρης” στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης.
Ρεπορτάζ: Δημήτρης Κετικίδης
Στην ημερίδα απηύθυναν χαιρετισμό με χρονολογική σειρά ο Πρωτοπρεσβύτερος της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως π. Γεώργιος Μίλκας, ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Αλέξανδρος Κόπτσης, ο δήμαρχος Παύλου Μελά κ. Δημήτρης Δεμουρτζίδης η Πρόεδρος του Ινστιτούτου κατάρτισης διαμεσολαβητών του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Μαρία Πρωτοπαπαδάκη, και η διευθύντρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης κ. Χρυσούλα Κεχαΐδου.
Τι είναι η σχολική διαμεσολάβηση;
Η εκπαιδευτικός κ. Ελένη Παππά μιλώντας στην politic εξήγησε τι ακριβώς είναι η σχολική διαμεσολάβηση και ποιος είναι ο ρόλος της στα σχολεία. «Η σχολική διαμεσολάβηση είναι η διαδικασία κατά την οποία εκπαιδεύονται μαθητές να διαμεσολαβούν σε συγκρούσεις μεταξύ συμμαθητών τους. Η ύπαρξή της χρονολογείται πιλοτικά εδώ και δέκα χρόνια ωστόσο τα τελευταία έξι χρόνια λειτουργεί πιο ενεργά. Όλα αυτά τα χρόνια που λειτουργεί το πρόγραμμα στο σχολείο μας, έχουμε εφαρμόσει 14 διαμεσολαβήσεις και τα πράγματα έχουν εξελιχθεί πολύ καλά».
«Η ύπαρξη της ομάδας της σχολικής διαμεσολάβησης λειτουργεί προληπτικά»
Σύμφωνα με τη μαρτυρία της εκπαιδευτικού, από τότε που άρχισε να δρα η σχολική διαμεσολάβηση, «τα περιστατικά έχουν μειωθεί. Λειτουργεί επίσης και προληπτικά αποτρέποντας τα παιδιά να ενεργήσουν με συγκεκριμένο τρόπο».
Καλαφάτης: «Θέλουμε να κάνουμε κάτι για να μπει ένα τέλος στη νοσηρή αυτή κατάσταση»
Ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης πήρε τον λόγο και ανέφερε μεταξύ άλλων πως γίνεται προσπάθεια σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας για την πάταξη της σχολικής βίας.
«Τα τελευταία χρόνια γινόμαστε μάρτυρες νεανικής και οπαδικής βίας ιδίως μάλιστα βίας στα σχολεία μας. Έχουμε ακούσει όλοι για περιπτώσεις μπούλινγκ και θέλουμε να κάνουμε κάτι για να μπει ένα τέλος στη νοσηρή αυτή κατάσταση. Αυτός είναι και ο στόχος που αναλάβαμε ως τομέας Μακεδονίας και Θράκης σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας. Οφείλω να πω ότι σε συνεργασία με την Υπουργό Παιδείας κινούμαστε με μεγάλη ένταση και προσήλωση».
«Δεν έχουν καμία θέση στην σύγχρονη εκπαίδευση φαινόμενα βίας” “Συμφωνούμε όλοι και μαζί μας σύσσωμη η κοινωνία ότι δεν έχουν καμία θέση στη σύγχρονη εκπαίδευση φαινόμενα βίας. Καμία μαθήτρια και κανένας μαθητής δεν πρέπει να νιώθουν απροστάτευτοι απέναντι στη βία και τον σχολικό εκφοβισμό».
Δείτε την ομιλία του:
Δείτε επίσης: Ρένια Λουιζίδου – Πέτρος Φιλιππίδης: «Δεν είναι τυχαίο ότι δε συνεργάστηκα μαζί του τα τελευταία 20 χρόνια»
- Οργή και θρήνος στο Μαγδεμβούργο για το μακελειό από τον Σαουδάραβα δράστη
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ επισημαίνει ότι ο Μασκ δεν έχει τα προσόντα να γίνει πρόεδρος
- Super Μπάλα Live: Οι διαιτητικές ατασθαλίες πλήττουν το πρωτάθλημα
- Ψηφιακή ξενάγηση στα 32 θρησκευτικά μνημεία της Αττικής
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Η διαχείριση των συνόρων ως κεντρική προτεραιότητα της μεταναστευτικής στρατηγικής