Θεσσαλονίκη – «Καμπανάκι» από τους δήμους για τα αγριογούρουνα: «Τρομάζουμε στην ιδέα να γίνει κάτι στον Περιφερειακό»

Θεσσαλονίκη – «Καμπανάκι» από τους δήμους για τα αγριογούρουνα: «Τρομάζουμε στην ιδέα να γίνει κάτι στον Περιφερειακό»

Έντονη είναι η ανησυχία στη Θεσσαλονίκη σχετικά με τις εμφανίσεις αγριόχοιρων, ακόμα και εντός του αστικού ιστού, με το πρόβλημα να ξεκινά πριν από μερικά χρόνια και να διογκώνεται διαρκώς με το πέρασμα των ετών.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Φακής

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στον νομό Θεσσαλονίκης είναι το γεγονός ότι οι αναφορές των ειδικών κάνουν λόγο για χιλιάδες αγριογούρουνα, με τον αριθμό τους να αυξάνεται συνεχώς. Η ανησυχία των πολιτών έγκειται στο ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ατυχημάτων, ενώ στο Κιλκίς έχει σημειωθεί και δυστύχημα, με δύο ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους τον Ιούλιο του 2022, όταν περιπολικό συγκρούστηκε με αγριόχοιρους και ΙΧ που βρισκόταν από πίσω, έπεσε πάνω στο όχημα της αστυνομίας, με έναν 53χρονο και έναν 48χρονο να χάνουν τη ζωή τους.

Επιπλέον, τα εν λόγω ζώα προκαλούν μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες, αυλές σπιτιών και άλλες ιδιοκτησίες, ενώ μεταφέρουν και την αφρικανική πανώλη των χοίρων, που έχει φτάσει και στη Θεσσαλονίκη. Ο υπερπληθυσμός των τελευταίων ετών οφείλεται στο ότι από την Ευρωπαϊκή Ένωση είχαν δοθεί κίνητρα για βιολογική κτηνοτροφία και ελεύθερη βοσκή γουρουνιών, τα οποία εν συνεχεία -ελλείψει επιδοτήσεων και… ενδιαφέροντος- απελευθερώθηκαν και ήρθαν σε επαφή με αγριογούρουνα, δημιουργώντας υβρίδια, τα οποία αποτελούν και την πλειοψηφία των συγκεκριμένων ζώων σήμερα.

Από εκεί και πέρα, το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων κινητοποίησε δήμους της Θεσσαλονίκης, με το ζήτημα να είναι πιο έντονο σε περιοχές όπως τα Πεύκα και το Πανόραμα, ενώ τον γύρο του διαδικτύου είχε κάνει βίντεο με αγριογούρουνο να κυκλοφορεί στην Αριστοτέλους πριν από δύο χρόνια.

Συγκεκριμένα, το θέμα ανακινήθηκε από τον Δήμο Νεάπολης – Συκεών, με το Πταισματοδικείο Θεσσαλονίκης να αναζητεί στοιχεία σχετικά με το φαινόμενο που έχει ανησυχήσει έντονα (και) τους κατοίκους των Πεύκων. Σε μια περιοχή που βρίσκεται μια ανάσα από το Σέιχ Σου, αγριογούρουνα απαθανατίστηκαν από κινητά να κυκλοφορούν σε πολυσύχναστους δρόμους, ενώ κάτι αντίστοιχο συνέβη στη Θέρμη, την Τριανδρία, αλλά και τις Σαράντα Εκκλησιές πριν από λίγες ημέρες. Από τον Δήμο Νεάπολης – Συκεών επισημάνθηκαν οι κίνδυνοι που έχει φέρει αυτή η κατάσταση, καθώς οι οδηγοί μπορεί να «πέσουν» πάνω σε κάποιο κοπάδι.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων προσπαθούν να «εμποδίσουν» την είσοδο των αγριόχοιρων σε κατοικημένες περιοχές, ωστόσο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προς την Πολιτεία και το Δασαρχείο, προκειμένου να ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό του φαινομένου. «Ως Πολιτική Προστασία του Δήμου Θεσσαλονίκης παίρνουμε όλα τα μέτρα, αλλά το πρόβλημα είναι ότι αυξήθηκαν τα αγριογούρουνα σε όλο τον νομό. Θεωρώ ότι είναι πολύ πιθανό να ξαναδούμε να κυκλοφορούν μέσα σε κεντρικούς δρόμους, ενώ έχουμε μεγάλη αγωνία και για την Περιφερειακή οδό», τονίζει στην Politic ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, Βασίλης Μωυσίδης.

«Δεν θέλουμε ούτε να σκεφτόμαστε ότι μπορεί να γίνει το οτιδήποτε στον Περιφερειακό, που ως γνωστόν είναι δίπλα στο Σέιχ Σου. Υπάρχουν καθημερινές περιπολίες από τις υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης και προς το παρόν δεν έχει εντοπιστεί κάτι. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία τόσο με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και με το Δασαρχείο», συμπλήρωσε ο κ. Μωυσίδης.

Ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, είχε στείλει επιστολή προς τους φορείς, γεγονός που κίνησε τις διαδικασίες, ώστε να δοθούν τα απαραίτητα στοιχεία, τα οποία ζήτησε ο αρμόδιος εισαγγελέας. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης υπογραμμίζει μέσω της Politic ότι η διαμορφωθείσα κατάσταση είναι γνωστή από το 2017, αλλά δραστικά μέτρα ακόμα δεν έχουν παρθεί: «Κάποιοι δήμαρχοι φωνάζουμε εδώ και πολλά χρόνια, αλλά η Πολιτεία δεν θέλει να μας ακούσει. Ζητήσαμε να αποτραπεί η μαζική είσοδος των ζώων στους οικισμούς, κάτι που θα μπορούσε να γίνει με φράγματα στα περάσματα που υπάρχουν. Προς το παρόν δεν έχει γίνει τίποτα. Δεχόμαστε τηλεφωνήματα από τους δημότες, που αναφέρουν υλικές ζημιές σε αυτοκίνητα, αυλές, ακόμα και επιθέσεις σε κατοικίδια. Καλούμε τις υπηρεσίες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να απομακρύνουν τα αγριογούρουνα από τους οικισμούς. Είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε εφόσον μας ζητηθεί».

«Έχουν γίνει κάποιες σποραδικές παρεμβάσεις από το Δασαρχείο, απομακρύνοντας μερικά αγριογούρουνα, αλλά -όπως γνωρίζουμε- είναι χιλιάδες. Εμείς θα συνεχίσουμε να πιέζουμε τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς ως αυτοδιοίκηση δεν φέρουμε ευθύνη και ζητάμε από όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους», προσθέτει ο κ. Καϊτεζίδης.

Από την πλευρά του ο διευθυντής της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης, διευκρινίζει ότι από την ΠΚΜ έχουν τοποθετηθεί πινακίδες, ώστε οι πολίτες να ενημερώνονται για τη διέλευση αγριογούρουνων, ενώ επισημαίνει πως καθ’ ύλην αρμόδιο για το Σέιχ Σου είναι το Δασαρχείο.

Η Politic επικοινώνησε και με τη Διεύθυνση Δασών, από όπου τονίζεται πως δεν μπορεί να υπολογιστεί επακριβώς ο αριθμός των αγριογούρουνων και ότι η «δίωξη» των εν λόγω ζώων αφορά πολλούς φορείς με βάση τη νομοθεσία.

Η θέση του Κυνηγετικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Εκτός από τους δήμους, πολλά είναι τα τηλεφωνήματα και στον Κυνηγετικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, με τους πολίτες να προσπαθούν να βρουν μια λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Ο γενικός γραμματέας του ΚΣΘ, Σωτήρης Δημηρόπουλος, σημειώνει στην Politic ότι ο υπερπληθυσμός οφείλεται σε λάθη που γίνονται εδώ και 30 χρόνια, ωστόσο το ζήτημα εντοπίζεται σχεδόν σε όλη την Ευρώπη: «Το 90% είναι υβρίδια. Από τον κ. Αμυρά (υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας 2021-2023) είχε βγει εγκύκλιος για να μαζευτούν τα αγριογούρουνα που βρίσκονται στον ιστό της πόλης. Τα έπιαναν και τα απελευθέρωναν σε άλλες περιοχές. Στην Ελλάδα η νομοθεσία είναι περίπλοκη, οπότε οι αγριόχοιροι που πιάνονταν στη Θεσσαλονίκη, απελευθερώνονταν στον Όλυμπο και τον Χολομώντα, κατά κύριο λόγο. Αυτό που συμβαίνει είναι επικίνδυνο και λόγω της αφρικανικής πανώλης, με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία να βλέπουν τη χοιροτροφία τους να καταστρέφεται».

Φαίνεται πως μετά τις παρεμβάσεις των δήμων, πλέον θα αρχίσουν να κινούνται οι διαδικασίες για να λυθεί το ζήτημα, κάτι που στον Κυνηγετικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης θεωρούταν αναμενόμενο, με βάση την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. «Στο Κιλκίς πέρυσι είχαμε θύματα. Στη Θεσσαλονίκη έχουν καταγραφεί ατυχήματα λόγω της “παρουσίας” των αγριογούρουνων σε δρόμους και κατοικημένες περιοχές. Περιμένουμε να δούμε πώς θα δράσει η Πολιτεία. Το πρόβλημα δημιουργείται από λάθος εγκυκλίους και φτάσαμε τώρα να γίνονται αναφορές ακόμα και για 9.000 αγριόχοιρους. Είναι αναγκαίο να απομακρυνθούν, πριν έχουμε χειρότερα αποτελέσματα ή σοβαρότερα ατυχήματα. Μένει να φανεί αν πράγματι αυτή τη φορά θα παρθούν γενναίες αποφάσεις, μετά και το ενδιαφέρον που έδειξε ο αρμόδιος εισαγγελέας», τονίζει ο κ. Δημηρόπουλος.

Δείτε επίσης: Βαρεμένος για Τσίπρα: «Του στοίχισαν οι προεκλογικές δηλώσεις» – «Προσπάθησε να προσεγγίσει τους κεντρώους»

Loading

Play