(ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ) ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη: «Καταδικάζουμε τα επεισόδια που γίνονται» είπε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ρομά Μάκης Μπότης (vid)

«Οι Ρομά κάνουν μικροκλοπές για να επιβιώσουν» ανέφερε ο πρόεδρος.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ρομά, Μάκης Μπότης, ο Γεν. Γραμματέας Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Σπήλιος Κρικέτος και η διεθνολόγος – νομικός, Χριστίνα Χαλιλοπούλου, μίλησαν στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την υπόθεση του πυροβολισμού του 16χρονου Ρομά από αστυνομικό στη Θεσσαλονίκη.

propoli

Ο 34χρονος αστυνομικός εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό ενώ η κατάσταση της υγείας του 16χρονου παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ρομά Μάκης Μπότης έκανε έκκληση στους Ρομά να διακόψουν τα επεισόδια.

«Εδώ δεν είχαμε τέτοια προβλήματα, με το να κυνηγάνε κάποιο ανήλικο παιδί που δεν έχει δίπλωμα με τα αυτοκίνητα που γυρνούν στα καφέ και αυτά. Και αν είχαμε, παίρνουν το νούμερο του αυτοκινήτου και την άλλη μέρα ενημερώνεται ο πρόεδρος και «καθαρίζει», εάν είναι για χρήμα, για συγγνώμη. Δεν έχουμε παράπονο από την ελληνική αστυνομία αντίθετα τη θέλουμε πιο κοντά στα σπίτια μας, για την προστασία όλων», ανέφερε αρχικά.

«Μικροκλοπές κάνουν οι Ρομά για να επιβιώσουν – Απο αγανάκτηση είπαν ότι θα πάρουν τον νόμο στα χέρια τους»

«Κακιά τύχη του παιδιού, εκείνη τη μέρα δεν είχε χρήματα, γύρισε όλη την ημέρα για την εργασία του, παλιατζής είναι, ήταν τίμιο παιδί. Εκείνη τη μέρα δεν είχε λεφτά, έβαλε βενζίνη αλλά δεν έκοψε το μυαλό του να πει πάρτε την άδεια ή το δίπλωμά μου, – δεν είχε βέβαια δίπλωμα -, ή την ταυτότητα. Δεν το έκανε, έβαλε μπρος και έφυγε. Αυτό το καταδικάζουμε όλοι μας, δεν είναι σωστό για 20 ευρώ. Εάν ήταν να κάνουν μεγάλη παραβατικότητα οι Ρομά, θα λήστευαν τράπεζες», συνέχισε ο κ. Μπότης.

«Μικροκλοπές κάνουν για να επιβιώσουν. Καταδικάζουμε τα επεισόδια που γίνονται. Ποτέ δεν δέχθηκα να κάνουμε πορεία διαμαρτυρίας, γιατί έχω μεγαλώσει και εγώ σε καταυλισμούς, και έτσι ζουν οι Ρομά τραγούδια, φωνές, «μαγκιές», όταν δεν έχουν δουλειά κάνουν κάτι. Σταματήσαμε τα επεισόδια από όλες τις μεριές.

Δεν μας φταίνε σε τίποτα τα αμάξια ή τα εργοστάσια να τα καίμε. Εάν 2-3 παιδιά λένε ότι θα πάρουν τον νόμο στα χέρια τους, μην δίνετε σημασία, έχουν αγανάκτηση και τα λένε με αυτόν τον τρόπο, δεν πρόκειται όμως να γίνει. Για τις μικροκλοπές που κάνουν αυτά τα παιδιά φταίει η κάθε κυβέρνηση που μας κυβερνάει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να περιφρουρήσουμε την ομαλότητα»

Η δικηγόρος Εβίτα Βαρελά είπε:

«Από τα επεισόδια που έχουν γίνει, έχουν τραυματιστεί 16 τραυματίες της ΟΠΚΕ, έχουμε καμένα καταστήματα, επιβάτες λεωφορείου που φοβούνται να κυκλοφορήσουν, δεν είναι μόνο οι μικροκλοπές, είναι και οι αδέσποτες σφαίρες που υπάρχουν πλησίον καταυλισμών και αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα.

Η παραβατικότητα δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση. Αυτό είναι το ζητούμενο της ένταξης των ρομά στην κοινωνία μας, γι’ αυτόν τον λόγο όμως θα πρέπει να υπάρξει και μία αντιμετώπιση διαφορετική σε θέματα παραβατικότητας, από τα κόμματα γενικότερα. Όχι, να κλείνουν ψηφοθηρικά το μάτι όταν γίνονται τέτοια περιστατικά, ούτε να πυροδοτούν την κατάσταση διάφορες δηλώσεις».

Ο Γενικός Γραμματέας Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής Σπήλιος Κρικέτος είπε ότι «έχουμε ενέργειες που στρέφονται κατά αστυνομικών και πολιτών, αυτά πρέπει να σταματήσουν. Αυτό το τραγικό περιστατικό είναι ήδη στα χέρια της δικαιοσύνης. Οφείλουμε να εμπιστευόμαστε την δικαιοσύνη, είναι απαραίτητος ο σεβασμός. Πρέπει να περιφρουρήσουμε την ομαλότητα. Και οι ρομά είναι Έλληνες πολίτες και έχουν υποχρεώσεις και δικαιώματα. Ας αναλογιστούν όλοι τις ευθύνες τους. Η εκπαίδευση των αστυνομικών πρέπει να είναι συνεχής και εξελισσόμενη».

«Η παραβατικότητα δεν είναι ανεκτή από όπου κι αν προέρχεται και την καταδικάζουμε. Δεν είναι ανεκτό το να λέμε ότι διαπράττουμε μικροκλοπές για να επιβιώσουμε. Αδικεί όλους εμάς που έχουμε ενταχθεί και αφομοιωθεί και είμαστε πλήρως ενσωματωμένοι στην ελληνική κοινωνία. Υπάρχει σε όλα τα επίπεδα παραβατικότητα. Έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση οι ρομά στην εκπαίδευση όμως αυτή καθίσταται μη εφικτή όταν η υπόλοιπη κοινωνία αντιδρά και λέει ότι «εμείς δεν θέλουμε τα γυφτάκια να πάνε στο σχολείο που πάνε τα παιδιά μας». Όταν τα παιδιά πηγαίνουν σε «γκετοποιημένα» σχολεία δεν βοηθάει αυτό στην ένταξη των Ρομά.

«Έχουμε υποχρέωση ως Έλληνες πολίτες να εκπληρώνουμε την στρατιωτική μας θητεία. Όταν όμως αυτή η δυνατότητα δε μας δίνεται, γιατί σε ηλικία 18 ετών σωστά ή λάθος, οι περισσότεροι – και είναι άλλη συζήτηση αυτό – είναι γονείς. Όταν υπάρχει η δυνατότητα να πάει σε ένα στρατόπεδο κοντά στην περιοχή που μένει, και τον στέλνουν στη Λήμνο ή στον Έβρο, αυτός επειδή έχει να συντηρήσει μία οικογένεια θα πάρει τη μία αναβολή πίσω από την άλλη. Από το 2012, έχω κάνει προτάσεις για την κοινωνική ένταξη των ρομά οι οποίες δεν εισακούστηκαν» είπε στο τέλος.

Δείτε επίσης: Συνάντηση Καλλιακμάνη με πρόεδρο Ρομά: «Συμφωνήσαμε ότι μόνο η δικαιοσύνη αποφασίζει»

Loading