Ένα από τα πιο υποσχόμενα πρότζεκτ για την Βόρεια Ελλάδα είναι το μητροπολιτικό πάρκο που δημιουργείται στην περιοχή και συγκεκριμένα στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά
Η Δυτική πτέρυγα της πόλης άρχισε να πυκνώνει την τελευταία εικοσαετία με νέους πολίτες, οι οποίοι μπροστά στα αφόρητα ενοίκια του κέντρου και άλλων περιοχών της Θεσσαλονίκης, είδαν μια εναλλακτική, η οποία δεν απέχει πολύ από το κέντρο και διαθέτει στοιχεία μεγαλούπολης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία είκοσι χρόνια ο πληθυσμός της περιοχής παρουσιάζει αύξηση είκοσι χιλιάδων κατοίκων ανά δεκαετία ενώ αντίστοιχη αναμένεται η αύξηση από την φετινή απογραφική διαδικασία.
Η ανάπτυξη των δυτικών συνοικιών προχώρησε με ταχύτατους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια καθώς οι ρυθμοί μετακίνησης πολιτών προς την περιοχή πίεζαν προς αυτήν την κατεύθυνση. Και ενώ η διαρκής δόμηση συνεχίζει σε περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης, ο κεντρικός σχεδιασμός είναι μια καινούρια έννοια στην ατζέντα της Διοίκησης.
Επί τόσα χρόνια ο χαρακτήρας των δυτικών περιοχών ήταν μια αυτοδημιούργητη διαδικασία και όχι αποτέλεσμα ενός κεντρικού οικονομικού σχεδιασμού.
Σήμερα, η παρουσία βιομηχανικών μονάδων στα δυτικά της πόλης σαφώς και δεν προέκυψε τυχαία, όμως δεν ήταν και στοχευμένη διαδικασία. Οι επιχειρηματίες προτίμησαν να εγκαταστήσουν τις μονάδες παραγωγής κοντά στο εμπορικό λιμάνι της πόλης, να εκμεταλλευτούν τις μεγάλες εκτάσεις και τα φθηνά ενοίκια.
Το πρόβλημα σήμερα παρουσιάζεται στην συνύπαρξη βιομηχανικής και κατοικημένης περιοχής. Τις τελευταίες μάλιστα εβδομάδες, πολλοί κάτοικοι διαμαρτύρονται για έντονες δυσοσμίες στην περιοχή του Κορδελιού. Αυτό ήταν επόμενο δεδομένης της έλλειψης συντονισμού και οργανωτικής πολεοδομικής διαδικασίας στην περιοχή.
Η κυβέρνηση
Το μεγάλο στοίχημα για την σημερινή κυβέρνηση τέθηκε από νωρίς – Ανάπτυξη της Δυτικής πτέρυγας της πόλης με κάθε κόστος. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φάνηκε να θέτει σε προτεραιότητα το ζήτημα της ανάπτυξης στην περιοχή και μάλιστα με προοπτική η Δυτική Θεσσαλονίκη να αποτελεί σε λίγα χρόνια κέντρο πολιτιστικού ενδιαφέροντος τόσο για την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, όσο και για τους Θεσσαλονικείς.
Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, δήμαρχοι, επιχειρηματίες, όλοι συμμερίζονται την άποψη ότι η Δυτική Θεσσαλονίκη είναι ο πιο δυναμικά εξελισσόμενος τόπος. Και πάλι όμως, ο κεντρικός σχεδιασμός δεν είναι εμφανής. Τα έργα φαίνεται να μπαίνουν σε τροχιά ολοκλήρωσης αλλά μην ξεχνάμε ότι με το ξεκίνημα του 2022, άτυπα έχουμε εισέλθει σε μια προεκλογική περίοδο, γεγονός που μας επιφυλάσσει σε εξαγγελίες και υποσχέσεις.
Σε κάθε περίπτωση είναι γεγονός πως η σημερινή κυβέρνηση αντιμετωπίζει την περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης με συμπάθεια. Οι επισκέψεις των Βουλευτών σε Δημάρχους της περιοχής είναι πλέον τακτικές και αντίστοιχα τακτικές γίνονται και οι ενοχλήσεις των Βουλευτών στα υπουργικά γραφεία για το ξεμπλοκάρισμα έργων και την ενίσχυση κρατικής χρηματοδότησης. Είναι σαφές ότι οι πιέσεις των Βουλευτών που στηρίχτηκαν και στις «δυτικές ψήφους» για την είσοδό τους στην Βουλή, έχουν συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στην μετατροπή του ζητήματος σε κυβερνητικό χαρτοφυλάκιο.
Τα αναπτυξιακά έργα
Ένα από τα πιο υποσχόμενα πρότζεκτ για την Βόρεια Ελλάδα είναι το μητροπολιτικό πάρκο που δημιουργείται στην περιοχή και συγκεκριμένα στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά. Το έργο έχει εξασφαλίσει ήδη την πρώτη χρηματοδότηση ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και οι εργασίες που είναι σε εξέλιξη από τον Νοέμβριο αναμένεται να ολοκληρωθούν στο τέλος του 2023.
Για την ολοκλήρωση του συνολικού έργου θα απαιτηθούν επιπλέον χρόνια και κονδύλια αλλά κυρίως πολιτική βούληση τόσο από την τοπική ηγεσία όσο και από τις επόμενες κυβερνήσεις που θα κληθούν να στηρίξουν την «επένδυση» που έχει ξεκινήσει. Το μητροπολιτικό πάρκο αναμένεται να αλλάξει πολλά από τα σημερινά δεδομένα στην Δυτική Θεσσαλονίκη ενώ με την παράδοσή του στους πολίτες δεν θα μιλάμε για πάρκο στα δυτικά αλλά για ευρωπαϊκό περιβαλλοντικό κέντρο στην Θεσσαλονίκη.
Ολοκληρώθηκε ένας από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους κόμβους, ο Κ16 στην είσοδο της Θεσσαλονίκης. Ολοκληρώθηκαν επίσης και οι παρεμβάσεις στη δυτική περιφερειακή οδό. Αυτές οι δυο σημαντικές παρεμβάσεις σημαίνουν πολλά και για την οικονομία της περιοχής και για την ποιότητα ζωής.
Είναι σημαντικό το επόμενο διάστημα να προχωρήσει και η διαπλάτυνση της οδού Λαγκαδά στο ένα χιλιόμετρο που έμεινε «στα λόγια», συν μια παρέμβαση που απαιτείται στην παλιά δυτική είσοδο, τότε θα έχουμε ένα πλέγμα οδικών παρεμβάσεων, στις κύριες οδικές αρτηρίες, το οποίο θα δημιουργεί πραγματικές συνθήκες οδικής ασφάλειας και ευκολίας.
Ο δυτικός παράκτιος χώρος δέχεται επίσης τριπλή παρέμβαση ανάταξής του, ώστε να μετατραπεί από ρυπογόνο περιοχή σε έναν επισκέψιμο παραλιακό χώρο – κόσμημα για όλη τη δυτική Θεσσαλονίκη.
Συζητήσεις υπάρχουν ακόμα και για ίδρυση πανεπιστημιακού ιδρύματος ή μεταφορά υπάρχοντος ή μέρους αυτού σε περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης ενώ το τελευταίο διάστημα αυξάνονται και οι συζητήσεις για την χωροθέτηση του νέου Ογκολογικού νοσοκομείου που εξήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός πριν από μερικούς μήνες το οποίο θα χωροθετηθεί στα βορειοδυτικά της πόλης.
Η ταυτότητα της περιοχής
Σημαντικό είναι από νωρίς να οριοθετηθεί ο χαρακτήρας της δυτικής πόλης. Σε μερικά χρόνια και λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι τα έργα στην δυτική Θεσσαλονίκη θα συνεχιστούν, η περιοχή θα έχει έναν νέο χαρακτήρα, μια νέα ταυτότητα με την οποία θα παρουσιάζεται και θα προβάλλεται.
Θα πρέπει να έχουμε υπόψη την έννοια με την οποία θα είναι συνυφασμένη η περιοχή προκειμένου να λειτουργήσει στοχευμένα και η διαφήμισή της αλλά και η τροποποίησή της. Οι πολίτες θα την επισκέπτονται γιατί θα είναι ένα σύγχρονο περιβαλλοντικό κέντρο με ευρωπαϊκά πρότυπα, γιατί θα είναι κέντρο καινοτομίας και επιστημονικής προόδου ή γιατί θα είναι κέντρο πολιτισμού και ιστορίας; Αυτά πρέπει να αποσαφηνιστούν σήμερα για να υπάρξει πλάνο, σχεδιασμός και στοχευμένη υλοποίηση.
Τι αλλάζει στην περιοχή:
Αν κάτι καλό βγαίνει από όλη αυτή την υπόθεση είναι ότι όντως σε μερικά χρόνια θα μιλάμε για μια άλλη περιοχή στην Θεσσαλονίκη. Σήμερα είναι εμφανής μια διορατική ματιά από την διοίκηση για την εξέλιξη της περιοχής. Τα αναπτυξιακά έργα έχουν μπει σε σειρά προτεραιότητας ενώ όλο και περισσότερο «ακούγεται» η άνοδος της δυτικής πτέρυγας της πόλης. Μέσα σε μια δεκαετία έχουμε ήδη παρακολουθήσει μια αλλαγή σε επίπεδο τάξης και οργάνωσης και με τα αναπτυξιακά έργα που θα κάνουν «ρετούς» στην περιοχή, η αλλαγή αυτή θα είναι πιο ουσιαστική και εμφανής.
Δείτε επίσης: Κορονοϊός: Σούπερ ανοσία με συνδυασμό εμβολίου και νόσησης από τον ιό
- Η Athens Kallithea ενισχύεται με τον Μιγκουέλ Αλφαρέλα
- Ποιες δημόσιες υπηρεσίες είναι υποχρεωμένες να αποστείλουν φορολογικά στοιχεία στην ΑΑΔΕ
- Ραφίνια: Η ένταση στα αποδυτήρια και οι προσβολές από τους παίκτες της Μπενφίκα
- Ο Τραμπ αφαιρεί τη φύλαξη της Secret Service από τον Μπόλτον, που καταγγέλλει ιρανικό σχέδιο εναντίον του
- Νέες κινητοποιήσεις αγροτών στη Θεσσαλία: Πρώτα μπλόκα την Πέμπτη και οι διεκδικήσεις τους