Θεσσαλονίκη: Μαθητές δημοτικού… μεταφέρθηκαν στη Μικρασιατική Καταστροφή

Θεσσαλονίκη: Μαθητές δημοτικού… μεταφέρθηκαν στη Μικρασιατική Καταστροφή

«Ήθελα να κάνουμε μία δράση με τα παιδιά, αφιερωμένη στο 1922», δηλώνει η δασκάλα τους. 

Μαθητές από το 3ο Δημοτικό Σχολείο της Καλαμαριάς, στη Θεσσαλονίκη, μεταφέρθηκαν με τη βοήθεια της δασκάλας τους στο μακρινό 1922, όπου βίωσαν την καταστροφή και τον διωγμό των Ελλήνων δημιουργώντας παράλληλα ένα ημερολόγιο.

Στις σελίδες αυτού του πρωτότυπου ημερολογίου, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από τη Μικρασιατική Καταστροφή (1922-2022), οι 19 μαθητές του ΣΤ’1 τμήματος μπήκαν στο «πετσί» των ανθρώπων της προσφυγιάς. Η ιδέα να είναι οι πρωταγωνιστές μιας άλλης εποχής «γεννήθηκε» τον περασμένο Νοέμβριο, προκειμένου με τον τρόπο αυτό να τιμηθούν οι πρόγονοί τους.

Μέσα σε διάστημα περίπου ενός μήνα, υπό την καθοδήγηση της δασκάλας τους Αγγελικής Χερχελετζή και με τους μαθητές να εργάζονται τα Σαββατοκύριακα και όχι σε ώρες διδασκαλίας, η ιδέα πήρε «σάρκα και οστά», ενώ βοήθησαν εθελοντικά σε ρόλο φωτογράφου ένας μπαμπάς, τα γραφιστικά και την εκτύπωση του ημερολογίου ανέλαβε μια παλιά μαθήτρια του δημοτικού σχολείου, ενώ τις στολές παραχώρησαν πολιτιστικοί σύλλογοι.

Το ημερολόγιο 

«Ήθελα να κάνουμε μία δράση με τα παιδιά, αφιερωμένη στο 1922. Συζητώντας το με μια μαμά παιδιού, μού είπε ότι έχει μια παλιά φωτογραφία της γιαγιάς της, ντυμένη με την παραδοσιακή φορεσιά. Της ζήτησα να μας φέρει τη φωτογραφία για να δουν τα παιδιά πώς ήταν ντυμένοι οι άνθρωποι εκείνη την εποχή κι έτσι ξεκίνησε η ιδέα. Βρήκαμε φορεσιές από φίλους και δύο πολιτιστικούς συλλόγους και ξεκινήσαμε την προσπάθεια», είπε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ. Χερχελετζή.

Σε κάθε μήνα του ημερολογίου εμφανίζονται τα παιδιά με φορεσιές από τη βόρεια και ανατολική Θράκη, από τα παράλια της Μικράς Ασίας, από τον Πόντο και την Καππαδοκία, από όλα τα σημεία όπου έφυγαν οι πρόσφυγες και πώς ήταν ντυμένοι. «Η εμπειρία ήταν πολύ διαφορετική, μας άρεσε και γνωρίσαμε πράγματα για τους τόπους και τους ανθρώπους που έζησαν εκεί», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Γεωργία, εκφράζοντας το πώς βίωσε η ίδια και οι συμμαθητές της αυτή την εμπειρία.

«Τα ρούχα που φορούσαν τότε ήταν διαφορετικά από τα σημερινά», πρόσθεσε ο Νικόλας, ενώ η Φανή κατά τη διάρκεια δημιουργίας του ημερολογίου ανακάλυψε πως την ίδια στολή που φόρεσε η ίδια για τις ανάγκες της φωτογράφισης, την είχε φορέσει κατά το παρελθόν και η γιαγιά της που ήταν πρόσφυγας.

«Ήταν μοναδική εμπειρία», συμφώνησαν ο Σωκράτης, η Αννα, ο Λάζαρος και η Κάλια, ενώ στις σελίδες του ημερολογίου φωτογραφήθηκαν ακόμη η Βιολέτα, η Λυδία, ο Χάρης, ο Θάνος, ο Νίκος, ο Γιώργος, ο Δημήτρης, η Έλενα, ο Απόστολος, ο Παναγιώτης και οι δύο Μαριλένες, που έγραψαν παράλληλα και τα κείμενα που συνοδεύουν τις φωτογραφίες του ημερολογίου.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση έλαβε στα χέρια της το λεύκωμα του 2022 και η διευθύντρια του σχολείου Δανάη Λιάκου, ενώ τις προηγούμενες ημέρες, η τάξη παρέδωσε ένα αντίτυπο στον δήμαρχο Καλαμαριάς Γιάννη Δαρδαμανέλη.

*Τις συνημμένες φωτογραφίες παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δασκάλα της τάξης Α. Χερχελετζή

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης: Οι Ράδιο Aρβύλα φεύγουν – Ο Γρηγόρης Αρναούτογλου έρχεται: Τι συζητιέται 

Loading