Θεσσαλονίκη: Μια ενδιαφέρουσα ιστορική έκθεση ήρθε στην πόλη μας

“ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ εν καιρώ Πολέμου. Μια έκθεση με συναίσθημα και μνήμη.. Από τα χαρακώματα των μαχών.. στα σκάμματα των ανασκαφών” – Η έκθεση χρηματοδοτηθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και θα βρίσκεται έως τον Ιανουάριο 2023 στη Μονή Λαζαριστών, στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης.

Οι φορείς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Αντιπεριφέρειας Μητροπολιτικής Ενότητας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς, ένωσαν τις δυνάμεις τους και πραγματοποίησαν τα εγκαίνια της έκθεσης “ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ εν καιρώ Πολέμου. Μια έκθεση με συναίσθημα και μνήμη.. Από τα χαρακώματα των μαχών.. στα σκάμματα των ανασκαφών”, στο φουαγιέ στην Μονή Λαζαριστων, την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου στις 19:30.

Η δράση στοχεύει στη γνωριμία του ευρύτερου κοινού με την καθοριστική συμβολή του Μακεδονικού Μετώπου, και δη των σημαντικών μαχών στα εδάφη του Κιλκίς, όπως Ραβινέ 1917, Σκρα και Δοϊράνη 1918, στην έκβαση του Μεγάλου Πολέμου.

Κύριο στοιχείο της αποτελεί η παρουσίαση μιας μάλλον άγνωστης πτυχής του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου για τη Μακεδονία, τη μοιραία συνάντηση των χαρακωμάτων του πολέμου με τεχνητούς γηλόφους προϊστορικών οικισμών, πόλεων ή και νεκροπόλεων των ιστορικών χρόνων, κυρίως σε παρόχθιες περιοχές του Αξιού ποταμού.

Φιλοδοξία είναι η δράση να παρουσιαστεί σε όσο πιο πολλούς εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς φορείς. Θα υπάρχουν ειδικές ξεναγήσεις για την εκπαιδευτική κοινότητα.

Η Συντονίστρια – Υπεύθυνη Τομέα Πολιτισμού Κεντρικής Μακεδονίας της Ν.Δ. κα Τάνια Κιουμουρτζίδου αναφέρει: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη και περήφανη που μετά από πολλές δυσκολίες καταφέραμε να φέρουμε μια τόσο ενδιαφέρουσα έκθεση στην πόλη μας. Πίστεψα από την πρώτη στιγμή στο Κιλκίς όταν το επισκέφτηκα το Φεβρουαρίο με την ιδιότητά μου ως Συντονίστρια στο Τομέα Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας. Πρόκειται για έναν τόπο αδικημένο και άγνωστο για τους περισσότερους από εμάς. Έμεινα έκπληκτη από τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής, και συγκινημένη που έβαλα ένα ελάχιστο λιθαράκι και ήμουν ο συνθετικός κρίκος μεταξύ διαφορων προσώπων και φορέων για την υλοποίηση της έκθεσης. Θα ήθελα να ευχαριστήσω για την άψογη συνεργασία που είχα με δυο γυναίκες. Μια γυναίκα που άλλωστε έχει δώσει πολλούς αγώνες στην ζωή της και βγήκε νικητήρια και κάνει εξαιρετικό έργο στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την αγαπημένη μας σε όλους Βούλα Πατουλιδου. Και μια άλλη γυναίκα που αγωνίζεται με πάθος και ζήλο για αυτό που κάνει που εάν και δεν είναι από το Κιλκίς τον αγάπησε σαν δικό της τόπο, την προϊσταμένη εφορίας Αρχαιοτήτων του Κιλκίς κ Στρατούλη. Και τέλος η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο Περιφερειάρχης μας Απόστολος Τζιτζικωστας είναι πάντα δίπλα στους μαρτυρικούς τόπους της πατρίδας μας».

Την εκδήλωση τίμησαν ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, η Αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλιδου, ο Στρατηγός του Γ’ Σώματος Στράτου κ. Κωστακογλου, οι Ταξίαρχοι 71ης Αερομεταφερομενης Ταξιαρχίας Κιλκίς κ. Τσάμπα, ο Εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Γουμενισσης πατέρας κ.Δημητρίου, οι βουλευτές Κιλκίς του Σύριζα, Περιφερειακοι σύμβουλοι, ο Πρόεδρος του Διατμητικου Μεταπτυχιακού Προγράμματος Τουρισμού του ΑΠΘ και άλλοι πολλοί. 

Δείτε φωτογραφίες από τα εγκαίνια:

Δείτε επίσης: Θ. Καράογλου: Η συγκινητική ανάρτηση για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε