Θεσσαλονίκη: Μειωμένος ο τζίρος κατά 70% στα εστιατόρια

Θεσσαλονίκη: Μειωμένος ο τζίρος κατά 70% στα εστιατόρια

Καθώς τα εστιατόρια στη Θεσσαλονίκη προσπαθούν με προσφορές και μειωμένες τιμές να προσελκύσουν ξανά τον κόσμο για να μειώσουν τη ζημιά από την πανδημία, ο τζίρος παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα μετά την «επανεκκίνηση» της εστίασης. Μειωμένος μέχρι και 70% ο φετινός τζίρος σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

«Αυξάνονται συνεχώς τα καταστήματα που κάνουν προσφορές. Ο κάθε επιχειρηματίας συνεκτιμά την κατάσταση και αποφασίζει τι θα πράξει» αναφέρει ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης. «Τις τελευταίες δύο εβδομάδες η κίνηση στα εστιατόρια της πόλης έχει αυξηθεί σε σύγκριση με τις πρώτες ημέρες του ανοίγματος του χώρου, μετά το lockdown, ωστόσο κατά μέσο όρο ο τζίρος μας είναι μειωμένος από 50 έως 70% έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος».

Όπως λέει ο κ. Επιτροπίδης στο κέντρο η εικόνα είναι χειρότερη καθώς τα εστιατόρια κινούνται πολύ και με τους τουρίστες, οι οποίοι, φέτος είναι ελάχιστοι.

Όσο για το τι περιμένει ο κλάδος της εστίασης στη Θεσσαλονίκη, για το σύνολο του 2020, ο κ. Επιτροπίδης απαντά πως η καλή περίοδος για τα εστιατόρια, διαχρονικά, είναι από τον Μάρτιο έως τα μέσα Ιουνίου, περίοδος που φέτος χάθηκε. Κατά συνέπεια δεν αποκλείεται η χρονιά να κλείσει με μειωμένο τζίρο άνω του 50%, έναντι της περσινής χρονιάς.

Τρίτη έως Πέμπτη οι πιο καλές μέρες για τα εστιατόρια

Πλέον με τους Θεσσαλονικείς να φεύγουν τα Σαββατοκύριακα καθώς ο υδράργυρος, στην καρδιά του καλοκαιριού, ανεβαίνει συνεχώς, καλές ημέρες για τα εστιατόρια θεωρούνται Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη, με τους πελάτες όμως να είναι «κουμπωμένοι» φοβούμενοι περισσότερο όχι τον κορωνοϊό, αλλά το τι τους περιμένει το επόμενο διάστημα αναφορικά με τα οικονομικά τους.

Ενδεικτικά της κατάστασης είναι τα πρόσφατα στοιχεία πανελλαδικής έρευνας του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), η οποία αποτυπώνει τις δύσκολες ημέρες που περνά η εστίαση. Σύμφωνα με αυτή μόλις 1 στους 3 δήλωσε ότι θα ξεκινήσει άμεσα τη συνήθεια του φαγητού σε εστιατόριο-ταβέρνα, ποσοστό 17% ανέφερε αργότερα μέσα στον χρόνο, ενώ 1 στους 2, δήλωσε πως δεν θα επιστρέψει στην οργανωμένη εστίαση μέσα στο 2020, κάτι που μένει να φανεί στην πορεία.

Έρχονται απολύσεις και λουκέτα

Την ίδια ώρα αναμένονται απολύσεις εργαζομένων στο χώρο της εστίασης, καθώς πολλά εστιατόρια θα μειώσουν στο ήμισυ τον αριθμό των ατόμων που απασχολούν.

Στα θετικά πάντως συγκαταλέγεται η πρόσφατη κυβερνητική απόφαση για άρση του περιοριστικού μέτρου των έξι ατόμων ανά τραπέζι, γεγονός που δεν αποκλείεται να ενισχύσει την κίνηση στα εστιατόρια. Μέχρι σήμερα οι μεγάλες παρέες χωρίζονταν σε περισσότερα του ενός τραπέζια.

Θετικό θα ήταν να μειωθεί και ο αριθμός των τμ. ανά πελάτη, λέει ο κ. Επιτροπίδης. «Προτείνουμε 1 άτομο (καθήμενο) ανά το 1 τμ. με τις ισχύουσες όμως αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών» σημειώνει ο κ. Επιτροπίδης υπογραμμίζοντας πως σήμερα είναι 1 πελάτης ανά 2 τμ.

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Κι άλλη σύλληψη του παιδεραστή Νίκο Σειραγάκη

Loading

Play