Στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν περίπου στη 1 σήμερα (29/6) το μεσημέρι εργαζόμενοι στον χώρο των διανομών, προκειμένου να αποφασίσουν το πλαίσιο δράσεων, μέσω του οποίου θα διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας, μετά και τον θάνατο ενός ακόμα διανομέα πριν από λίγες μέρες στην πόλη.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Φακής
Συγκεκριμένα, πριν από δύο ημέρες, το σοκαριστικό δυστύχημα έγινε στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αγίας Σοφίας, με έναν διανομέα να χάνει τη ζωή του στην άσφαλτο. Το θανατηφόρο τροχαίο ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά από αντίστοιχα μακάβρια περιστατικά, με πολλούς διανομείς να έχουν χάσει τη ζωή τους τα τελευταία χρόνια.
Οι διανομείς αρχικά συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, εκεί όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, για να συζητηθούν όλα τα ζητήματα που αφορούν τον κλάδο.
Τα τελευταία χρόνια πάρα πολλοί διανομείς έχουν χάσει τη ζωή τους στον δρόμο, απόρροια της πίεσης που δέχονται από την εργοδοσία, αλλά και των ελλείψεων που παρατηρούνται στα μέτρα ασφαλείας που τους παρέχονται.
Παράλληλα, πάγιο αίτημα των εργαζομένων στον τομέα των διανομών είναι η ένταξη του επαγγέλματος στα βαρέα και ανθυγιεινά, αλλά και η μη παράδοση παραγγελιών υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες. Οι ίδιοι ξεκαθαρίζουν ότι η πίεση που τους ασκείται για γρήγορες μεταφορές των προϊόντων, οδηγεί σε ατυχήματα και δυστυχήματα, με τους εργαζόμενους να μην γνωρίζουν καθημερινά αν θ γυρίσουν στο σπίτι τους σώοι και ασφαλείς.
Αμέσως μετά τη σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ακολούθησε μηχανοκίνητη πορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, με κατάληξη το σημείο όπου έχασε τη ζωή του ο 55χρονος διανομέας πριν από δύο ημέρες στην οδό Τσιμισκή. Εκεί τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή από τους διανομείς στη μνήμη του συναδέλφου τους, ενώ στη συνέχεια μερικοί εξ αυτών κατέθεσαν τα κράνη τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το τραγικό περιστατικό.
«Ο κλάδος μας βιώνει τραγωδία που είναι αντίστοιχη με εκείνη των Τεμπών, καθώς έχουμε δεκάδες νεκρούς κάθε χρόνο. Επιτέλους να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, για να γυρνάμε ζωντανοί στο σπίτι μας και να απαγορεύονται οι παραδόσεις παραγγελιών, υπό ακραίες καιρικές συνθήκες. Είναι επιβεβλημένο να ενταχθεί το επάγγελμά μας στα βαρέα και ανθυγιεινά, αλλά και να λαμβάνουμε μισθούς που να καλύπτουν τις ανάγκες μας, ώστε να μην χρειάζεται να είμαστε 10-12 ώρες στους δρόμους», τονίζουν οι διανομείς.
Στο πλαίσιο της σημερινής κινητοποίησης, δηλώσεις έκαναν οι: Γιώργος Μπρανίκας (πρόεδρος ΣΕΤΕΠΕ), Κυριάκος Τσιαούσης (αντιπρόεδρος Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού – Τουρισμού), Αντώνης Καναβάρης (γραμματέας Σωματείου Εργαζομένων e-food) και Σάκης Αποστολάκης (διανομέας).
Δείτε φωτογραφίες
Δείτε επίσης: Η ταύτιση της ρετσίνας με τη Θεσσαλονίκη δημιουργεί ένα νέο οινοτουριστικό προϊόν για την πόλη