Θεσσαλονίκη: «Ο αθλητισμός δεν σκοτώνει… ενώνει» – Μια τοιχογραφία «αγκαλιά» για τον Άλκη Καμπανό (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Ηχηρό μήνυμα κατά της οπαδικής βίας περνάει η νέα τοιχογραφία που κοσμεί το 9ο και 11ο δημοτικό σχολείο Συκεών.

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Πλοιαρίδη

propoli

Το τεράστιο graffiti αποτελεί πρωτοβουλία της Urban Act και της «δομής εις το όνομα του Άλκη» και είναι μια δημιουργία του καλλιτέχνη Life in Colour. Απεικονίζει δυο αγκαλιασμένα παιδιά με μια μπάλα στο χέρι, να κοιτάνε μπροστά προχωρώντας μαζί. Στόχος, να καλλιερηθεί στα παιδιά από μικρή ηλικία η αγάπη για το παιχνίδι και για τον αθλητισμό, μέσα από εικόνες συνύπαρξης, σεβασμού και αλληλεγγύης.

Στα αποκαλυπτήρια της τοιχογραφίας που έγιναν σήμερα το μεσημέρι, δύο μαθητές του σχολείου στάθηκαν αγκαλιασμένοι μπροστά από το έργο κρατώντας μια μπάλα, αναπαριστώντας την εικόνα, ως μια συμβολή κίνηση ενάντια στην οπαδική βία. Πρόκειται για την δεύτερη τοιχογραφία μετά την αρχή που έγινε στο 11ο δημοτικό σχολείο Καλαμαριάς, ενώ αναμένεται ανάλογες δράσεις να υλοποιηθούν και σε άλλα σχολεία.

Ο εκπρόσωπος της «Δομής εις το όνομα του Άλκη», Αλέξανδρος Τζιμπιλής σημείωσε «μαχόμαστε ενάντια στο μίσος, στην εκδίκηση και τη βία. Θέλουμε να αλλάξουμε την οπαδικη βία και να προωθήσουμε το φίλαθλο πνεύμα. Η δολοφονία του Άλκη να είναι ένα σύμβολο αλλαγής».

Η διευθύντρια του 4ου δημοτικού σχολείου Συκεών και εντεταλμένη σύμβουλος για τα θέματα αναπηρίας του δήμου Σοφία Ασβεστά, δήλωσε πως «Η προσέγγιση στην παιδική ηλικία μπορεί να δράσει προληπτικά και θεραπευτικά για εν γενεί διαμόρφωση συνείδησης ενεργού πολίτη και φυσικά στάση ενάντια στην οπαδική βία» και χαρακτήρισε το έργο ως «μια διαρκής υπενθύμιση ότι μόνο συναισθήματα αγάπης και Ομόνοιας μπορούν να προκύψουνε μέσα από το φίλαθλο πνεύμα».

Σύμφωνα με τον συντονιστή της Urban Act Κυριάκο Ιωσηφίδη, η εικόνα έχει ως στόχο να ανασύρει μνήμες παιδικών χρόνων όπου τα παιδιά έπαιζαν ποδόσφαιρο σε αλάνες χωρίς να έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους. Μάλιστα, όπως είπε οι παρεμβάσεις θα συνεχίσουν σε άλλα σχολεία σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Νέαπολης-Συκεών υπογράμμισε: «ο δήμος υποστηρίζει πάντα αυτά τα φωτεινά παραδείγματα. Πρέπει να πασχίσουμε και να κάνουμε ότι είναι απαραίτητο για να εμπεδώσουμε το κλίμα αλληλεγγύης. Να καλλιεργήσουμε την τρυφερότητα και την αγάπη μέσα στα σχολεία. Δεν επιτρέπεται να υπάρχει βία που φτάνει στο σημείο να αφαιρούνται ανθρώπινες ζωές για τον οπαδισμό».

Δείτε επίσης: Επιπλέον υπηρεσίες εξυπηρέτησης των Α.με.Α. από τον ΟΑΣΘ

Loading