ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη – Οργάνωση Καλλιστώ: «Παρακολουθούμε καθημερινά την αρκούδα – Σε έναν μήνα θα ξέρουμε αν ήρθε από τον Χολομώντα»

Την εμφάνισή της και στην περιοχή του Φράγματος Τριαδίου έκανε η αρκούδα, που τις τελευταίες ημέρες κατεβαίνει σε κατοικημένες περιοχές της Θεσσαλονίκης. Οι πολίτες οφείλουν να είναι προσεκτικοί, να μην προσεγγίζουν το ζώο, αλλά και να μην του κάνουν κάποιο κακό.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Φακής

propoli

Αρχικά, είναι χρήσιμο να επισημανθεί ότι το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης έχει άμεση συνεργασία, τόσο με τους δήμους, όσο και με την περιβαλλοντική οργάνωση για την άγρια ζωή και τη φύση «Καλλιστώ», προκειμένου να παρακολουθείται η αρκούδα καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και να αποτραπεί η επαφή της με ανθρώπους.

Αρχικά, οι αρμόδιοι υποθέτουν ότι το ζώο έχει έρθει από τον Χολομώντα, χωρίς -ωστόσο- κάτι τέτοιο να είναι (προς το παρόν) επιβεβαιωμένο και σε αυτό το πλαίσιο συλλέγονται δείγματα DNA για να γίνουν γνωστές περισσότερες πληροφορίες. Η Politic επικοινώνησε με τον υπεύθυνο επικοινωνίας της οργάνωσης «Καλλιστώ», Γιώργο Θεοδωρίδη, ο οποίος ανέφερε πως «είμαστε στο στάδιο που ακόμα, τόσο εμείς, όσο και το Δασαρχείο, κάνουμε αυτοψίες. Σήμερα το πρωί, περίπου στις 11, την είδε ένας κτηνοτρόφος στον Χορτιάτη. Ασχολούμαστε καθημερινά, ψάχνουμε τα ίχνη της αρκούδας, ώστε να γνωρίζουμε που βρίσκεται».

Οι μέχρι στιγμής εικασίες αναφέρουν ότι πιθανότατα η αρκούδα έχει έρθει από τον Χολομώντα, ωστόσο για να ειπωθεί κάτι τέτοιο μετά βεβαιότητας, θα χρειαστεί να γίνει ανάλυση δείγματος DNA, με το χρονικό διάστημα που απαιτείται να υπολογίζεται περίπου στον έναν μήνα. «Συλλέγουμε τρίχες για να γίνει ανάλυση DNA. Σύμφωνα με τις πατημασιές, φαίνεται να είναι η αρκούδα του Χολομώντα, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτοι. Το έργο μας είναι καθημερινό, γιατί έχουν ήδη γίνει ζημιές σε μελίσσια», τόνισε ο κ. Θεοδωρίδης.

Εφόσον επιβεβαιωθεί ότι η αρκούδα ήρθε από τον Χολομώντα, τότε πρόκειται για ένα αρσενικό 4-5 ετών, που μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει σημάδια επιθετικής συμπεριφοράς. «Κάνει ζημιές τις ώρες που οι άνθρωποι δεν κυκλοφορούν, είτε αργά το βράδυ, είτε νωρίς το πρωί. Παρατηρείται ότι σε όλη την Ευρώπη οι αρκούδες προσεγγίζουν περιοχές από τις οποίες είχαν φύγει πριν πολλά χρόνια. Παράλληλα, υπάρχει μικρή αύξηση του πληθυσμού τους. Τα νεαρά αρσενικά αναζητούν τροφή, καθώς μόλις “ξύπνησαν” από τη χειμερία νάρκη, οπότε μετακινούνται σε νέες περιοχές για να βρουν φαγητό, το οποίο έχουν ανάγκη», σημείωσε ο υπεύθυνος επικοινωνίας της οργάνωσης «Καλλιστώ».

Η ανησυχία κατοίκων και αγροτών

Στο άκουσμα της είδησης ότι μια αρκούδα έχει φτάσει σε κατοικημένες περιοχές της Θεσσαλονίκης, όπως είναι φυσιολογικό, προκλήθηκε ανησυχία στους κατοίκους των Δήμων Θέρμης και Πυλαίας – Χορτιάτη. Παρόλα αυτά, οι αρμόδιοι υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος για τους κατοίκους και τους περαστικούς, διότι τα άγρια ζώα φοβούνται τους ανθρώπους. «Το σημαντικό είναι ο άνθρωπος να κρατά την ψυχραιμία του, κάνοντας βήματα προς τα πίσω. Το ζώο θα πάρει τον δρόμο του. Δεν πρέπει να πετάμε αντικείμενα ή να φωνάζουμε, διότι θα το τρομάξουμε και τότε ίσως γίνει επιθετικό», επεσήμανε ο Γιώργος Θεοδωρίδης.

Επιπλέον, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι εκφράζουν ανησυχίες για τυχόν ζημιές σε χωράφια, μελίσσια και κοπάδια. Γίνεται κατανοητό ότι η αρκούδα αναζητά τροφή, οπότε ειδικά το μέλι και οι καλλιέργειες (πχ καλαμπόκι) αποτελούν «λιχουδιά», ωστόσο υπάρχουν λύσεις για να αποτραπεί η… έφοδος του ζώου. Για την κτηνοτροφία η καλύτερη λύση είναι τα ελληνικά τσοπανόσκυλα, τα οποία είναι ικανά να απομακρύνουν την αρκούδα, προστατεύοντας το κοπάδι. Από εκεί και πέρα, για τα μελίσσια και τα χωράφια, ιδανική επιλογή προστασίας αποτελούν οι ηλεκτροφόρες περιφράξεις, οι οποίες μάλιστα επιδοτούνται.

Το πρωτόκολλο αλληλεπίδρασης ανθρώπου και αρκούδας

Ασφαλώς, πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις ελλοχεύει ο κίνδυνος κάποιος να σκοτώσει το ζώο, κάτι που στο παρελθόν έχει συμβεί. Ο υπεύθυνος επικοινωνίας της «Καλλιστώ» ξεκαθάρισε πως «από το 2014 υπάρχει πρωτόκολλο, το οποίο επικυρώθηκε με ΚΥΑ, για το τι πρέπει να γίνεται σε περιπτώσεις αλληλεπίδρασης ανθρώπου και αρκούδας. Αρχικά εξετάζεται από το δασαρχείο (έχει την ευθύνη για όλα τα άγρια ζώα) ο λόγος που βρέθηκε η αρκούδα στο εκάστοτε σημείο. Το βήμα σύλληψης του ζώου και επιστροφής του στην περιοχή που βρισκόταν αρχικά, είναι το τελευταίο που γίνεται. Υπάρχει μια σειρά βημάτων που είναι χρήσιμο να ακολουθηθεί, όπως ο αποκλεισμός πηγών τροφοληψίας και η χρήση ειδικών φωτοβολίδων για ζώα».

Δείτε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: Διαψεύδονται τα σενάρια περί υποβολής παραίτησης της Τσαπανίδου

Loading