Θεσσαλονίκη: Πανηγυρική πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρατηρητηρίου για τη Δημοκρατία στα Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο

Θεσσαλονίκη: Πανηγυρική πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρατηρητηρίου για τη Δημοκρατία στα Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο

Τη Δευτέρα 25 Μαΐου 2020 και ώρα 11.00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης), θα πραγματοποιηθεί η πανηγυρική πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρατηρητηρίου για τη Δημοκρατία στα Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο, παρουσία του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρου Καράογλου, του Πρύτανη του Α.Π.Θ. κ. Νικόλαου Παπαϊωάννου και του Διευθυντή του ΔΠΜΣ “Διακυβέρνηση-Περιφερειακή Ανάπτυξη” του Α.Π.Θ. κ. Θεόδωρου Χατζηπαντελή.

Στη συνεδρίαση θα συμμετέχουν, επίσης, ο Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ. κ. Γρηγόριος Ζαρωτιάδης, ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ. κ. Γεώργιος Ανδρέου, η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ. κα. Ευτυχία Τεπέρογλου και ο καθηγητής του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Μανούσος Μαραγκουδάκης.

Η ίδρυση του Παρατηρητηρίου για τη Δημοκρατία στα Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο εδράζεται στην πεποίθηση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ότι η μελέτη των συγκεκριμένων γεωγραφικών ενοτήτων σχετίζεται με την στρατηγικής σημασίας θέση της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή και αφορά άμεσα τη γεωπολιτική κατεύθυνσή της.

Από τους βασικούς σκοπούς του Παρατηρητηρίου είναι η διεπιστημονικού, διεθνικού και διαχρονικού χαρακτήρα έρευνα ζητημάτων που άπτονται σε τρεις διακριτές ενότητες. Η πρώτη αφορά τη μελέτη του πολιτικού περιβάλλοντος στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, η δεύτερη τη μελέτη των θεσμών της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και η τρίτη την πολιτική κουλτούρα στα Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως εξηγεί ο Διευθυντής του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών “Διακυβέρνηση-Περιφερειακή Ανάπτυξη του Α.Π.Θ., κ. Θεόδωρος Χατζηπαντελής, “οι δραστηριότητες έρευνας, εκπαίδευσης και ενημέρωσης που θα αναπτύσσει το Παρατηρητήριο, αυτοδύναμα ή σε συνεργασία με άλλους εθνικούς ή ευρωπαϊκούς φορείς, θα εξυπηρετούν και θα προάγουν τη σταθερότητα και την ανάπτυξη των εξωτερικών και διμερών σχέσεων της χώρας μας με αυτές τις περιοχές σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.

Ευελπιστούμε με την συνεργασία του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) και την συστηματική δουλειά μας να αποτελέσουμε ένα εργαλείο ανάλυσης και σχεδιασμού που θα προσθέσει αξία στις σχέσεις της χώρας μας, αναδεικνύοντας καλές πρακτικές άρσης αμοιβαίων παρεξηγήσεων μεταξύ των συμμέτοχων στην χάραξη πολιτικής-με την ευρεία έννοια και να ενδυναμώσει-μέσω της ορθολογικής μελέτης τις συνεργασίες και συνέργειες”.

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρος Καράογλου, επισημαίνει σε δήλωσή του ότι “το Παρατηρητήριο προβάλλει την ηγετική και στρατηγική θέση που επιδιώκει να διαδραματίσει η Ελλάδα στη Βαλκανική. Παράλληλα, αναλύοντας τις εξελίξεις στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολικής Μεσογείου, προσθέτουμε νέα εργαλεία για τη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής και την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων της πατρίδας μας με τις χώρες της περιοχής.

Αξιοποιώντας τη γεωστρατηγική της θέση, η Ελλάδα πρέπει να αναβαθμίσει και να ενδυναμώσει το ρόλο και την επιρροή της στους γεωπολιτικούς συσχετισμούς, λειτουργώντας ως δύναμη εμπιστοσύνης και σημείο αναφοράς σε μια ευαίσθητη γεωγραφική περιοχή.

Η εμβάθυνση και συστηματικοποίηση των σχέσεων συνεργασίας με τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολικής Μεσογείου εμπεδώνει την ειρήνη και τη σταθερότητα”.

Δείτε τη ροή ειδήσεων

Loading