Θεσσαλονίκη – Πρόεδρος Ένωσης Αστυνομικών: «Τα τμήματα λειτουργούν με το 40% της απαιτούμενης δύναμης – Ένα περιπολικό για 100.000 κατοίκους»

Θεσσαλονίκη – Πρόεδρος Ένωσης Αστυνομικών: «Τα τμήματα λειτουργούν με το 40% της απαιτούμενης δύναμης – Ένα περιπολικό για 100.000 κατοίκους»

Πολλές είναι οι ελλείψεις στα Αστυνομικό Τμήματα της Θεσσαλονίκης, με το πρόβλημα να είναι εντονότερο στις δυτικές περιοχές.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Φακής

Διαχρονικά η δυτική Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα με εγκληματικές δραστηριότητες, οι οποίες λαμβάνουν χώρα -κυρίως- κατά τις βραδινές ώρες. Σήμερα (23/10) η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης προχώρησε σε κινητοποίηση στο αστυνομικό τμήμα Ευόσμου, με στόχο να αναδειχθεί η υποστελέχωση που αποτελεί διαχρονικό ζήτημα για συγκεκριμένες περιοχές.

Όπως τονίζουν οι συνδικαλιστές αστυνομικοί, ελλείψεις υπάρχουν και στην ανατολική Θεσσαλονίκη, ωστόσο το πρόβλημα είναι εντονότερο στα δυτικά, όπου τα Α.Τ. λειτουργούν με το 40% της απαιτούμενης δύναμης, σε περιοχές όπου η εγκληματικότητα αυξάνεται διαρκώς. «Γενικότερα στα δυτικά το πράγματα είναι πολύ χειρότερα, καθώς τα αστυνομικό τμήματα στους Δήμους Κορδελιού – Ευόσμου, Δέλτα, Παύλου Μελά και Αμπελοκήπων – Μενεμένης λειτουργούν οριακά με το 40%. Η Ελληνική Αστυνομία έχει ξεκάθαρο οργανόγραμμα για το πόσοι θα πρέπει να είναι οι αστυνομικοί σε κάθε τμήμα, τι βαθμό είναι απαραίτητο να κατέχουν και τι καθήκοντα θα ασκούν. Το 2017 συγχωνεύτηκαν πολλά Α.Τ. σε όλη την Ελλάδα, με το πρόσχημα ότι θα βγαίνουν περισσότεροι αστυνομικοί στους δρόμους. Έξι χρόνια αργότερα και στην πράξη φαίνεται ότι κάτι τέτοιο δεν επετεύχθη», αναφέρει αρχικά στην Politic ο Θοδωρής Τσαϊρίδης, πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

«Δεν υπάρχει αξιοκρατία, διαφάνεια και κανόνες. Έχουν αναπτυχθεί τεράστιες πελατειακές σχέσεις, δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί, γι’ αυτό τα τμήματα έφτασαν στην τωρινή κατάσταση. Ιδρύθηκαν τα τμήματα ενδοοικογενειακής βίας, η ομάδα Οδός, οι Πάνθηρες, η Δράση κτλ. Εκεί μεταφέρθηκαν πολλοί αστυνομικοί και έχει πάει… περίπατο η προληπτική αστυνόμευση και κατ’ επέκταση η ασφάλεια των πολιτών, καθώς επίσης και η εξιχνίαση εγκλημάτων», επισημαίνει ο κ. Τσαϊρίδης.

Ενδεικτικό της υποστελέχωσης είναι ότι στο αστυνομικό τμήμα του Ευόσμου ανήκουν 28 αστυνομικοί, από τους 84 που θα έπρεπε να διαθέτει βάσει των αναγκών του δήμου. Γίνεται εύκολα κατανοητό ότι οι ελλείψεις φέρνουν αύξηση της εγκληματικότητας, καθώς οι δυνατότητες αστυνόμευσης για τις δυτικές περιοχές είναι πολύ περιορισμένες, γεγονός που προκαλεί δυσκολίες ακόμα και στον καταμερισμό των ανελαστικών υπηρεσιών. «Στον Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου υπάρχει ένα περιπολικό, το οποίο άλλοτε καλείται από πολίτες, άλλοτε βρίσκεται σε νοσοκομείο και άλλοτε περιπολεί στις γειτονιές για τη διασφάλιση του υπέρτατου αγαθού, που είναι η ασφάλεια. Πολλοί αναφέρονται στην Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. και στο κατά πόσο θα μπορεί να ενισχύσει την αστυνόμευση στα δυτικά. Το θέμα είναι ότι και η ΔΙ.ΑΣ. είναι υποστελεχωμένη. Δεν μπορεί να καλυφθεί, με τα υπάρχοντα δεδομένα, το κενό αστυνόμευσης», ξεκαθαρίζει ο κ. Τσαϊρίδης.

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης έχει ενημερώσει εκτενώς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, χωρίς -προς το παρόν τουλάχιστον- να έχει υπάρξει κάποια κίνηση που θα βελτιώσει την κατάσταση. «Θέλουμε να γίνουμε μέρος της λύσης του προβλήματος και γι’ αυτό δίνουμε στοιχεία στην πολιτική ηγεσία. Μας έλεγαν ότι ως συνδικαλιστές είμαστε μέρος του προβλήματος. Στοχοποιούμαστε ότι εξυπηρετούμε άλλες σκοπιμότητες, αναδεικνύοντας τα προβλήματα. Δεν ζητάμε να βολέψουμε αστυνομικούς. Είναι σκοπιμότητα να ενισχυθούν οι υπηρεσίες πρώτης γραμμής προς όφελος των αστυνομικών και κυρίως των τοπικών κοινωνιών;», τονίζει ο πρόεδρος της ΕΑΥΘ.

Η υποστελέχωση, με βάση και τα στοιχεία που υπάρχουν, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, με την ενίσχυση να κρίνεται επιβεβλημένη. «Χρειάζεται ορθότερη κατανομή των ήδη υπαρχόντων αστυνομικών. Τα κενά είναι πολλά, αλλά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κρύψουν τη λάθος κατανομή πολλών συναδέλφων. Η ψηφιοποίηση έχει μπει στη ζωή των Ελλήνων πολιτών, αλλά δεν έχει επεκταθεί ιδιαίτερα στην ΕΛ.ΑΣ. με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η… απαγκίστρωση αστυνομικών, οι οποίοι υπηρετούν σε επιτελικές θέσεις», διευκρινίζει χαρακτηριστικά ο Θοδωρής Τσαϊρίδης.

Τα προβλήματα σε όλη τη Θεσσαλονίκη είναι πολλά, με την υποστελέχωση να αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες της αύξησης της εγκληματικότητας, με τους πολίτες να εκφράζουν διαρκώς τον προβληματισμό τους. Άλλωστε, ιδιαίτερα οι δήμαρχοι των δυτικών περιοχών έχουν επανειλημμένα στείλει επιστολές διαμαρτυρίας στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, προκειμένου να αναδείξουν το σοβαρό ζήτημα της ελλιπούς αστυνόμευσης συγκεκριμένων δρόμων και γειτονιών.

«Σήμερα στο Αστυνομικό Τμήμα Ευόσμου έγινε το πρώτο βήμα και θέλουμε να πιστεύουμε ότι η πολιτική ηγεσία θα δώσει έμφαση στην ενίσχυση των Α.Τ. βάζοντας μια τάξη σε όλο αυτό το χάος που επικρατεί εδώ και χρόνια. Αν δεν αλλάξει η κατάσταση προς το καλύτερο θα κλιμακώσουμε τις αντιδράσεις μας. Τα προβλήματα είναι παντού», καταλήγει ο κ. Τσαϊρίδης.

Εν κατακλείδι, η υποστελέχωση των αστυνομικών τμημάτων δίνει… πρόσφορο έδαφος σε διάφορους να αναπτύξουν ή να επεκτείνουν τις εγκληματικές τους δράσεις, γνωρίζοντας ότι τα περιθώρια αστυνόμευσης είναι περιορισμένα. Οι κάτοικοι των δυτικών δήμων διαχρονικά θέτουν στην κορυφή των προβλημάτων τον τομέα της ασφάλειας, με τους αρμόδιους φορείς και κυρίως την πολιτική ηγεσία να καλείται να δώσει λύσεις, καθώς οι συνδικαλιστές αστυνομικοί έχουν αναφερθεί πολλάκις στο ζήτημα της υποστελέχωσης.

Δείτε επίσης: Στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού δύο ανήλικοι μετά από επίθεση ομάδας δέκα ατόμων

Loading

Play