Θεσσαλονίκη: Προοπτικές και Παρεμβάσεις για την Ευρωπαϊκή Πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, σύμφωνα με τον Πρέσβη της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ

Θεσσαλονίκη: Προοπτικές και Παρεμβάσεις για την Ευρωπαϊκή Πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, σύμφωνα με τον Πρέσβη της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ

Ο πρέσβης της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ, Γιώργος Παγουλάτος, εξέφρασε την ανάγκη προσοχής προς τα δυτικά Βαλκάνια, μια περιοχή γεμάτη γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς και ισχυρές επιρροές από τρίτες χώρες. Όπως δήλωσε, «αποτελούν πεδίο σύγκρουσης με καταστροφικά αποτελέσματα».

Στη διάρκεια του συνεδρίου «The Fourth Thessaloniki Metropolitan Summit – Making pathways to prosperity, solidity and cohesion for south-east Europe», και ειδικότερα στην ενότητα «Ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας», τόνισε τη σημασία της ενθάρρυνσης των πολιτών των δυτικών Βαλκανίων να αντιληφθούν ότι ο προσανατολισμός προς την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ συνιστά μονόδρομο. Εξήγησε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της οικονομικής σύγκλισης, που προστατεύει την ευρωπαϊκή προοπτική. Παρουσίασε στοιχεία σχετικά με την αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος στη Βουλγαρία, Κροατία και Ρουμανία από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, τονίζοντας ωστόσο ότι το ποσοστό τους απέχει ακόμη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Στην αρχή της τοποθέτησής του, υπογράμμισε ότι ο ΟΟΣΑ υποστηρίζει την προσπάθεια ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, καθώς παρακολουθεί στενά τις μεταρρυθμίσεις που συνιστούν προαπαιτούμενα για την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής. Ανέφερε ότι η ευρωπαϊκή πορεία αυτών των κρατών είναι προτεραιότητα για τον ΟΟΣΑ, ενισχύοντας την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια, και αναγνώρισε ότι υπάρχουν ακόμη πολλές προκλήσεις να αντιμετωπιστούν. Ως παραδείγματα, ανέφερε τις σημαντικές πρόοδοι που έχουν επιτευχθεί από τις Κροατία, Ρουμανία και Βουλγαρία, που έχουν βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο και τη διακυβέρνησή τους.

«Η ευρωπαϊκή πορεία είναι διαδικασία μετασχηματισμού, που επηρεάζει όλες τις χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν», σημείωσε, υπενθυμίζοντας τις ιστορικές ωφέλειες που αποκόμισε η Ελλάδα μέσα από αυτές τις διαδικασίες.

Ο πρέσβης επισήμανε ότι οι προκλήσεις που θα πρέπει να επιλυθούν περιλαμβάνουν σημαντικά ζητήματα όπως η διαφάνεια, η δικαιοσύνη, ο ψηφιακός αναλφαβητισμός, η διακυβέρνηση και η φυγή εγκεφάλων. Αναφερόμενος στο brain drain, τόνισε ότι το 1/5 των νέων έχει μετακομίσει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός αξιόπιστου μακροοικονομικού περιβάλλοντος ως αναγκαία προϋπόθεση για την επιστροφή τους.

Στο επίκεντρο της ομιλίας του βρέθηκε και το ζήτημα των σχέσεων καλής γειτονίας, υπογραμμίζοντας τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή. Η επίλυση των προαναφερόμενων ζητημάτων, όπως διευκρίνισε, θα διευρύνει την ευρωπαϊκή προοπτική για τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων. «Η Ελλάδα, τα τελευταία 20 χρόνια, έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην περιοχή», προσέθεσε.

Επιμένοντας στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ο Παγουλάτος ανέφερε ότι ο ΟΟΣΑ διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία για την υποστήριξη αυτών των προσπαθειών. Μίλησε για έργα ψηφιακού μετασχηματισμού και πράσινης μετάβασης, που υποστηρίζονται από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, καθώς και τη στρατηγική ανάπτυξης ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού κλίματος στην περιοχή.

Η μεγαλύτερη πρόκληση, σύμφωνα με τον πρέσβη, είναι να σπάσει ο φαύλος κύκλος των χαμηλών επενδύσεων, των χαμηλών μισθών, της υψηλής ανεργίας και της χαμηλής ανάπτυξης. Κατέθεσε μια σειρά προτάσεων για να ενισχυθούν οι άμεσες επενδύσεις με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και να υπάρξει συνεργασία με τον ΟΟΣΑ και την ΕΕ για τη βελτίωση των μακροοικονομικών δεικτών.

Καταλήγοντας, τόνισε τη σημασία της συνεργασίας και της αλληλοβοήθειας μεταξύ των γειτονικών χωρών για την ευρωπαϊκή κατεύθυνση των Δυτικών Βαλκανίων, προκειμένου να περιοριστούν φαινόμενα εθνικισμού και λαϊκισμού που εμποδίζουν τις θετικές εξελίξεις.

©

Loading

Play