Θεσσαλονίκη – Ρεπορτάζ POLITIC: Το εμπόριο των λαθραίων τσιγάρων και τα πρόσωπα «τσιγάρα καπνό» (ΦΩΤΟ)

Θεσσαλονίκη – Ρεπορτάζ POLITIC: Το εμπόριο των λαθραίων τσιγάρων και τα πρόσωπα «τσιγάρα καπνό» (ΦΩΤΟ)

Οι λόγοι που ωθούν τους Πακιστανούς στη μετανάστευση και με ποιον τρόπο οργανώνεται το παράνομο εμπόριο των λαθραίων τσιγάρων – Γιατί επιλέγουν την Ελλάδα 

Ρεπορτάζ: Γεωργία Κούκη

Τους αποκαλούν «τσιγάρα καπνό», κρατούν μαύρες σακούλες και πωλούν παράνομα σε καθημερινή βάση στην πλατεία Αριστοτέλους, λαθραία τσιγάρα. Όλοι τους έχουμε δει, λίγοι γνωρίζουμε πως έφτασαν εδώ και πως βιοπορίζονται οι -συνήθως πακιστανικής καταγωγής- παράτυποι μετανάστες.

Οι ίδιοι από τα δική τους πλευρά, μου εξηγούν πως δεν έρχονται τυχαία εδώ. Όλοι έχουν κάποιο συγγενή ή φίλο ο οποίος είναι ήδη στη Θεσσαλονίκη και τους περιγράφει μια «σχετικά καλή ζωή χωρίς παρανομίες και “μπλεξίματα”».

«Φυσικά αυτό είναι ψέμα το οποίο αποσκοπεί στην ενθάρρυνση του να έρθουν εδώ για να πουλάνε τσιγάρα», προσθέτει Πακιστανός που πουλά σε καθημερινή βάση λαθραία τσιγάρα στην πλατεία Αριστοτέλους. 

Οι ίδιοι αποκαλύπτουν ότι άνδρες πακιστανικής καταγωγής συγκεντρώνονται ομάδες πολλών ατόμων, ηλικίας 18-21 ετών οι οποίοι ταξιδεύουν με τα πόδια.

«Μόλις φτάνουν στην Τουρκία είναι υποχρεωμένοι να κάτσουν 7 μήνες μέχρι να αποκτήσουν τα χαρτιά με τα στοιχεία τους. Περνούν παράνομα τα σύνορα και φτάνουν με τα πόδια σε μια πόλη κοντά στη Θεσσαλονίκη, όπου εκεί τους περιμένει κάποιο μέσο μεταφοράς ζητώντας ένα υπέρογκο ποσό για να τους μεταφέρει στην Θεσσαλονίκη», εξηγούν.

Πουλάνε τσιγάρα στην κεντρικότερη πλατεία της πόλης μέρα μεσημέρι

«Μόλις φτάνουν στη Θεσσαλονίκη, οι άνδρες αναγκάζονται να μένουν σε ένα σπίτι 8 με 9 άτομα και μέσα σε 5 μέρες να μάθουν όλους τους αριθμούς στην ελληνική γλώσσα όπως και βασικές προτάσεις που θα τους βοηθήσουν στην πώληση. Κάποιοι είναι τυχεροί διότι δουλεύουν νόμιμα είτε σε δικά τους μαγαζιά είτε υπάλληλοι σε Έλληνες εργοδότες», αποκαλύπτουν και προσθέτουν:   

«Εργάζονται καθημερινά στην πλατεία της Αριστοτέλους πάνω από 9 ώρες την μέρα με τον κίνδυνο της αστυνομίας. Κάποιοι φυλάνε τα τσιγάρα, κάποιοι τα πουλάνε, κάποιοι γίνονται κράχτες, κάποιοι κρατάνε «τσίλιες» για την αστυνομία  και οι καινούργιοι είναι αυτοί που μπαίνουν μπροστά ώστε να είναι τα εύκολα θύματα της αστυνομίας».

Μου εξήγησαν πως όσο πιο καινούργιος είναι κάποιος στο “χώρο” τόσο λιγότερο κινδυνεύει να μπει φυλακή.

Τα χρήματα που κερδίζουν «είναι λίγα» και παλεύουν να συντηρηθούν τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους στο Πακιστάν, αφού «τους στέλνουν τα μισά και παραπάνω χρήματα από αυτά που βγάζουν».

Τέλος, μου μίλησαν για τους ξυλοδαρμούς που κατά καιρούς λαμβάνουν χώρα στους δρόμους, μεταξύ των συμμοριών και αφορούν στο ποια θα καταφέρει να επιβληθεί έναντι των υπολοίπων.

«Δε θέλουμε να συμμετέχουμε σε τέτοια περιστατικά αλλά κάποιες φορές αναγκαζόμαστε να συμμετέχουμε διότι μας το επιβάλλουν τα αφεντικά μας». 

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Θεαματική «παρέλαση» τριάντα αλόγων σε κεντρικούς δρόμους (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Loading