Αυξητική παραμένει η τάση συγκέντρωσης του ιικού φορτίου του Κορονοϊού στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης.
Όπως φαίνεται στα διαγράμματα που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ οι καθημερινές μετρήσεις της Ομάδας του ΑΠΘ αποτυπώνουν μια αύξηση του ιικού φορτίου στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών, η οποία αποδίδεται στην επικράτηση της παραλλαγής ΒΑ.2 του στελέχους Όμικρον του SARS-CoV-2.
Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τρίτης 22/03/2022 και της Τετάρτης 23/03/2022 είναι:
-Οριακά αυξημένη (+14%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Κυριακής 20/03/2022 και της Δευτέρας 21/03/2022.
-Αυξημένη (+31%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τρίτης 15/03/2022 και Τετάρτης 16/03/202.
Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Οι μοριακές μέθοδοι real-time PCR, που ανέπτυξε η Ομάδα του ΑΠΘ, έχουν τη δυνατότητα να πολλαπλασιάζουν επιλεκτικά τμήματα του γονιδιώματος των στελεχών Όμικρον ΒΑ.1 και Δέλτα.
Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Αντιεξουσιαστές επιτέθηκαν στο σπίτι του διοικητή του ΑΧΕΠΑ (pic)
- Η Ελλάδα πρωτοστατεί στη νέα ευρωπαϊκή κοινοπραξία για τις δεξιότητες κυβερνοασφάλειας
- Ερντογάν: Αύξηση του ρόλου της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή άμυνα και άρση περιορισμών στο ΝΑΤΟ
- Συναρπαστικός τελικός για Χουρδάκη στα 1.500μ. ελεύθερο, Χάρα και Μπιλανάκου στους ημιτελικούς, νέο ρεκόρ στα 4Χ100μ. ελεύθερο mixed
- Τουρκικά ΜΜΕ «πολεμούν» τον Μητσοτάκη μετά τις δηλώσεις του για το casus belli και τα F-35
- Γέλιο και ανατροπές: Ο Μάρκος Σεφερλής επιστρέφει με το Άλλος για Survivor
![]()

