Θεσσαλονίκη: Σε εκδήλωση κατά του σχολικού εκφοβισμού ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περιστατικών

Θεσσαλονίκη: Σε εκδήλωση κατά του σχολικού εκφοβισμού ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περιστατικών

Θεσσαλονίκη: Στο 3ο Γυμνάσιο Πολίχνης ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Συμμετείχε σε εκδήλωση κατά του σχολικού εκφοβισμού

Επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιεί σήμερα (9/4) ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρέθηκε σε εκδήλωση του 3ου Γυμνασίου Πολίχνης, σχετικά με τον σχολικό εκφοβισμό.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Φακής

Ο πρωθυπουργός έφτασε στο σχολείο περίπου στις 11 το πρωί, συνοδευόμενος από τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη και την αρμόδια υφυπουργό Ζέττα Μακρή. Στην εκδήλωση έγινε εκτενής ανάλυση των δράσεων στις οποίες προχωρά η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των φαινομένων στα ελληνικά σχολεία.

Επιπλέον, προβλήθηκε βίντεο με φαινόμενα βίας σε βάρος μαθητών, ενώ ο υπουργός Παιδείας έδωσε χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με όσα έχουν αποφασιστεί, προκειμένου να επιβάλλονται αυστηρότερες ποινές σε παραβατικές συμπεριφορές, αλλά και για να μπορούν οι εκπαιδευτικοί να δρουν όταν γίνονται μάρτυρες τέτοιων περιστατικών, ενώ ανέλυσε τα δεδομένα για τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα, όπου θα γίνονται καταγγελίες για περιστατικά εκφοβισμού.

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις δικές του εμπειρίες από την εποχή που πήγαινε σχολείο, αλλά και σε όσα μαθαίνει τα τελευταία χρόνια, ξεκαθαρίζοντας ότι το πρόβλημα είναι εθνικό και θα πρέπει να λυθεί με εθνικές λύσεις. Εξάλλου, ο πρωθυπουργός απάντησε σε ερωτήσεις μαθητών, ενώ στη συνέχεια μίλησε με τα παιδιά σε πιο χαλαρό ύφος, δίνοντας συμβουλές για την εξάλειψη του σχολικού εκφοβισμού.

Ανέφερε ο υπουργός ότι «το θέμα δεν είναι αναγκαστικά ο αριθμός των περιστατικών. Η Ελλάδα είναι ελαφρώς πάνω από τον μέσο όρο των χωρών. Αυξάνεται δραματικά η ένταση των περιστατικών. Ο αριθμός των ανηλίκων 13-17 ετών που έχουν διαπράξει αδικήματα του ποινικού κώδικα. Στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία γίνεται πολλή κουβέντα για αυτά τα ζητήματα. Πρέπει να διαμορφώσουμε πολιτικές και αυτό κάνουμε. Ξεκινάμε τη συγκεκριμένη καμπάνια, που στόχος της είναι να πει ο καθένας τη δικιά του ιστορία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Πρέπει να ενοχοποιήσουμε τη βία στα σχολεία. Η ψηφιακή πλατφόρμα που έχει αναρτηθεί στο stop-bullying.gov.gr είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, έχει ενημερωτικό και επιμορφωτικό υλικό. Υπάρχουν επώνυμες αναφορές από μαθητές και γονείς, ο καθένας μπορεί να μπει με τους κωδικούς και να καταγγείλει περιστατικά. Απαιτείται η δημιουργία προσωπικού λογαριασμού, υπάρχει ερωτηματολόγιο καταγραφής της σχολικής βίας, ενώ περιλαμβάνει μια αποτύπωση του είδους, αν η βία είναι σωματική, διαδικτυακή κτλ.

Κομμάτι της πλατφόρμας είναι οι φωτογραφίες και τα βίντεο, ενώ εμείς παρακολουθούμε το ποσό γρήγορα διαχειρίζεται κανείς το εκάστοτε περιστατικό. Η αντιμετώπιση δεν έχει να κάνει με μια πλατφόρμα. Έχουμε συνεργασία με τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη. Όπως αναφέραμε υπάρχουν πολλαπλά επίπεδα διαχείρισης, με την αρχή να γίνεται από το σχολείο. Αν το ζήτημα είναι βαρύ υπάρχει ομάδα στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης, με τη συμμετοχή ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών. Η γενική οδηγία που υπήρξε είναι ο διπλασιασμός του αριθμού τους στα σχολεία.

Διαμορφώνουμε προγράμματα επιμόρφωσης, κάνουμε μια έρευνα για την αποτύπωση της κατάστασης και αναπτύσσουμε ψηφιακό ενημερωτικό υλικό που από τον Ιούνιο και μετά θα διατεθεί στη σχολική κοινότητα. Αρχικά σε συμβούλους εκπαίδευσης, σε ομάδες δράσης, αλλά και στους διευθυντές και τους καθηγητές. Υπάρχουν δράσεις που θα γίνονται εντός του σχολείου, με αλλαγές στα μαθήματα, αλλά και με δράσεις ενεργού πολίτη. Είναι μια οριζόντια παρέμβαση, θα γίνεται μια ώρα τη βδομάδα, σε όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους, όπως συμβαίνει και σε χώρες της Ευρώπης. Θέλουμε να αναπτύξουμε το αίσθημα του ενεργού πολίτη από τις μικρές ηλικίες.

Ένα ακόμα πρόβλημα είναι η αύξηση των απουσιών τα τελευταία χρόνια. Με την πλατφόρμα θα μπορούν οι γονείς να δουν ψηφιακά την εξέλιξη του μαθητή, τους βαθμούς, τις απουσίες. Σε αυτό το πλαίσιο, θα υπάρχουν δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες απουσίες, τις οποίες μέχρι δύο ημέρες θα μπορούν να τις δικαιολογούν οι γονείς και μετά θα χρειάζεται χαρτί γιατρού.

Οι εκπαιδευτικοί μας ζητούν εργαλεία για να μπορούν να αντιμετωπίσουν δύσκολες καταστάσεις στο σχολικό περιβάλλον. Σε αυτό το πλαίσιο, επανέρχεται η πενθήμερη αποβολή, ενώ ο σύλλογος διδασκόντων θα μπορεί να κάνει αλλαγή τμήματος σε έναν μαθητή. Επιπλέον, θα γίνεται πιο εύκολα η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος, χωρίς πρόσθετη γραφειοκρατία.

Σε ενδεχόμενες ζημιές στο σχολείο από μαθητή, οι γονείς οφείλουν να τις αποκαταστήσουν άμεσα. Επιπλέον, θα υπάρχουν συνέπειες για τη χρήση του κινητού τηλεφώνου, ανάλογα με το περιστατικό. Βλέπουμε να σηκώνονται τηλέφωνα σε ευαίσθητες στιγμές παιδιών. Οφείλουμε να προστατέψουμε το κάθε παιδί. Αν συμβεί οτιδήποτε σε ευαίσθητη στιγμή και προκύψουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, αυτομάτως ο μαθητής που έκανε την πράξη θα είναι αντιμέτωπος με αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος. Το θέμα είναι εθνικό. Και θα συστρατευτούμε για να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά».

Το “παρών” στην εκδήλωση έδωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Στάθης Κωνσταντινίδης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης.

@politic.gr

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στο 3ο Γυμνάσιο Πολίχνης Θεσσαλονίκης, όπου παρευρέθηκε σε εκδήλωση για τον σχολικό εκφοβισμό.

♬ πρωτότυπος ήχος – politic.gr

Loading

Play