Πολλή σκόνη έχει σηκωθεί το προηγούμενο διάστημα για τα σπιτάκια ανταποδοτικής ανακύκλωσης που έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για μια συμφωνία της απερχόμενης -πλέον- διοίκησης του δήμου, μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να λάβουν χρήματα ανακυκλώνοντας συγκεκριμένα αντικείμενα, με κέρδος 1 ευρώ ανά 33 τεμάχια. Συνολικά τοποθετήθηκαν 20 πολυκέντρα ανακύκλωσης, ενώ τον περασμένο Μάιο υπεγράφη η σύμβαση του Δήμου Θεσσαλονίκης με την ΤΕΧΑΝ ΑΒΕΕ για να εγκατασταθούν συνολικά 48 «σπιτάκια», εφόσον κριθεί σκόπιμο, αντί 17.766.720 ευρώ.
Από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ωστόσο, αρχικά ανακοινώθηκε η απόφαση περί κωλύματος της υπογραφής της πρώτης εκτελεστικής σύμβασης για συγκεκριμένους λόγους:
– Ο Δήμος δεσμεύεται με την εκτελεστική σύμβαση να προμηθευτεί το σύνολο των πολυκέντρων ανακύκλωσης (κατόπιν τμηματικών παραγγελιών) χωρίς να έχει εκτιμήσει τις πραγματικές ανάγκες του, με αποτέλεσμα να εκτίθεται στον κίνδυνο να παραλάβει είδη που τελικώς δεν θα χρειαστεί ή δεν θα δύναται για άλλους λόγους να χρησιμοποιήσει.
– Ο ανάδοχος κλήθηκε να υπογράψει την εκτελεστική σύμβαση χωρίς να προηγηθεί χωροθέτηση των σημείων τοποθέτησης των πολυκέντρων ανακύκλωσης, χωρίς να καθοριστεί το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των παραδόσεων και χωρίς ο ανάδοχος να συμμετάσχει στον εν λόγω προγραμματισμό.
– Το σχέδιο της υπό έλεγχο εκτελεστικής σύμβασης εμφανίζεται αόριστο ως προς τη χωροθέτηση και το ειδικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης που αφορά τον χρόνο παράδοσης έκαστου από τα 48 πολυκέντρα ανακύκλωσης.
– Στο σχέδιο της εκτελεστικής σύμβασης παρατείνεται ανεπίτρεπτα η προβλεπόμενη διάρκεια και προβλέπεται ανεπίτρεπτα η δυνατότητα σύναψης νέων εκτελεστικών συμβάσεων.
Μάλιστα, την περασμένη άνοιξη πάγωσε και η χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το όλο έργο, με την Κομισιόν να ζητά περαιτέρω στοιχεία από την ελληνική κυβέρνηση για τη γενικότερη «επένδυση» στα πολυκέντρα ανακύκλωσης. Πάντως, τον περασμένο Σεπτέμβριο το Ελεγκτικό Συνέδριο άλλαξε την απόφασή του και «άναψε» το πράσινο φως για τα σπιτάκια.
Επιπρόσθετα, η κάθε συσκευασία θα πρέπει να είναι καθαρή και όχι συμπιεσμένη, προκειμένου να είναι δυνατή η «ανάγνωσή» τους από το μηχάνημα μέσω του barcode, με τα σπιτάκια να έχουν και περιορισμένο ωράριο λειτουργίας, αφού τα περισσότερα ολοκληρώνουν τη λειτουργία τους το αργότερο ως τις 5 το απόγευμα, γεγονός που «αφήνει» εκτός πολλούς πολίτες που θέλουν να ανακυκλώσουν τις συσκευασίες τους.
Πολυκέντρα ανταποδοτικής ανακύκλωσης στα πιο… λάθος σημεία
Είναι αλήθεια πως μάλλον αρνητικές εντυπώσεις προκαλούν και μερικά από τα σημεία τα οποία έχουν επιλεχθεί για να τοποθετηθούν τα εν λόγω «σπιτάκια». Κάποια εξ αυτών, είναι ακριβώς εκεί που πρέπει, ωστόσο αυτό δεν ισχύει για όλα.
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι το «σπιτάκι» που έχει τοποθετηθεί δίπλα από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης, στον πεζόδρομο που χωρίζει το κτίριο με το Βυζαντινό Μουσείο. Πρόκειται για ένα σημείο το οποίο αποτελεί πόλο έλξης για σχολεία και τουρίστες, οπότε γεννώνται ερωτήματα για το κατά πόσο είναι σωστό το να βρίσκεται εκεί ένα μηχάνημα συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών.
Επιπλέον, προβληματική είναι και η εικόνα έξω από το πάρκο Νέας Ελβετίας, έναν μέρος που καθημερινά υποδέχεται πλήθος πολιτών, το οποίο είναι ιδανικό για περίπατο, αλλά και για λίγες ώρες χαλάρωσης. Σίγουρα, λοιπόν, το πολυκέντρο ανταποδοτικής ανακύκλωσης θα μπορούσε να είναι τοποθετηθεί λίγα μέτρα πιο δίπλα και όχι ακριβώς στην είσοδο του πάρκου, προκειμένου να μην καλύπτει έναν από τους λίγους χώρους πρασίνου.
Σίγουρα το σημείο εγκατάστασης των «σπιτιών» είναι θέμα αισθητικής και άποψης, αλλά ειδικά για αυτό του Βυζαντινού Μουσείου οι αρμόδιοι θα πρέπει να επανεξετάσουν την πιθανότητα μετακίνησής του. Τέλος, σε άλλες τοποθεσίες, όπως ένα μικρό πάρκο στη Σοφούλη, σίγουρα είναι σωστή υπό την έννοια ότι γύρω υπάρχουν πολλές πολυκατοικίες, ωστόσο από την άλλη περιορίζεται σημαντικά ο ελεύθερος χώρος για τους πολίτες.
Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Καλύτερη η κατάσταση στον περιφερειακό – Μποτιλιάρισμα σε Λαγκαδά και Όλγας