Έντονες παραμένουν οι αντιδράσεις στην Καλαμαριά για τις άδειες δόμησης στο Καραμπουρνάκι. – Γενικός συναγερμός στους κατοίκους της περιοχής μετά τις λαμαρίνες που μπήκαν σε οικόπεδα στη Σοφούλη.
Η παραλιακή έκταση δέκα στρεμμάτων που ανήκει στην Εθνική Τράπεζα, αλλά χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου και αναψυχής έχει αποτελέσει αντικείμενο έντονων αντιδράσεων στην τοπική κοινωνία.
Μετά τη δικαίωση της τράπεζας από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) όπου προσέφυγε με αίτημα τον αποχαρακτηρισμό του χώρου, (απόφαση 1103/26.7.2021), είναι πλέον θέμα χρόνου η έκταση να πωληθεί και να ανοικοδομηθεί.
Ο Σύλλογος Πολιτών Κελλάριου Όρμου «Μικρό Έμβολο» έχει επιδείξει έντονη κινητικότητα για την προστασία του δημόσιου χαρακτήρα στο παραλιακό μέτωπο του Κελλάριου Όρμου Θεσσαλονίκης (Καραμπουρνάκι).
Καταιγισμός ανακοινώσεων και από όλες τις παρατάξεις αλλά και όσους/ες έχουν ανακοινώσει υποψηφιότητα για τις επόμενες δημοτικές εκλογές.
Δαρδαμανέλης: «Κανείς δεν θέλει να χτιστεί η παραλία»
Την ανάγκη να βρεθεί λύση στο ζήτημα εξέφρασε ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης, λέγοντας χαρακτηριστικά «κανένας μας δεν θέλει να χτιστεί το παραλιακό μέτωπο, είτε μιλάμε για Καραμπουρνάκι, είτε για Σοφούλη, είτε για Κρήνη είτε για Αρετσού».
Δήλωσε πως πρέπει να βρεθούν λύσεις στο πρόβλημα και πρέπει, είπε, «να αντισταθούμε σθεναρά και να μην επιτρέψουμε να χτιστεί το Καραμπουρνάκι και η Σοφούλη».
Έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καλαμαριάς αποφάσισε να ζητήσει «την άμεση ανάκληση των δυο (2) οικοδομικών αδειών στο Καραμπουρνάκι, σε εφαρμογή και συμμόρφωση με τις αποφάσεις 1688/2016 και 1689/2016 του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας» αλλά και να κάνει χρήση «όλων των απαραίτητων μέσων, στην κατεύθυνση διακοπής των υφιστάμενων οικοδομικών εργασιών, με μηχανήματα του δήμου, φυσική παρουσία και βέβαια τον συντονισμό και την κινητοποίηση φορέων και κατοίκων». Παράλληλα θα «κινηθεί άμεσα στην κατεύθυνση εξεύρεσης πόρων με σκοπό την απαλλοτρίωση των εν λόγω οικοπέδων».
Άρης Τεμεκενίδης: «Καλούμε τους συμπολίτες μας σε επαγρύπνηση!»
Ο υποψήφιος δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης «Καλαμαριά Πρώτη Ξανά» από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο σημείο που τοποθετήθηκαν οι λαμαρίνες και μέσω ανάρτησής του στα social media ανέφερε τα εξής:
«Δυστυχώς, οι εξελίξεις που αφορούν την παραλία μας στο Καραμπουρνάκι, παίρνουν επικίνδυνη τροπή!
Καλούμε τους συμπολίτες μας σε επαγρύπνηση!
Οι ευθύνες της προηγούμενης αλλά και της σημερινής διοίκησης είναι τεράστιες!
Δεν κάνατε τίποτα εδώ και 6 χρόνια ώστε να προστατευτεί η παραλία μας!
Εμείς 6 χρόνια τώρα φωνάζαμε μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, υποδεικνύοντας τις απαραίτητες ενέργειες!
Τουλάχιστον τώρα, έστω και την ύστατη στιγμή, αναλάβετε τις ευθύνες σας!
Να προχωρήσουμε σε ΑΜΕΣΗ άρση των 2 οικοδομικών αδειών, έτσι όπως επιτάσσει η απόφαση του ΣτΕ του 2016, αλλά και το συμφέρον της πόλης!»
Χρύσα Αράπογλου: «Όχι άλλο τσιμέντο στη θάλασσα»
Η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υποψήφια δήμαρχος Καλαμαριάς Χρύσα Αράπογλου, με αφορμή τις εξελίξεις στο Καραμπουρνάκι, δήλωσε:
«Η ακτή της Καλαμαριάς, αναπόσπαστο τμήμα της ενιαίας ακτογραμμής του Θερμαϊκού κόλπου, εδώ και χρόνια, δέχεται το ένα «χτύπημα» μετά το άλλο. Το Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης δεν έχει επικαιροποιηθεί για να συνομολογήσουμε τι ανάπτυξη θέλουμε, ενώ το Χωρικό Σχέδιο του Θερμαϊκού εξαιρεί από τους σχεδιασμούς των επομένων δεκαετιών σχεδόν ολόκληρη την περιοχή από το Καραμπουρνάκι μέχρι την Μίκρα.
Η τοπική κοινωνία αιφνιδιάζεται κάθε φορά από αποφάσεις που παίρνονται με κλειστές διαδικασίες, μαθαίνοντας από τον Τύπο, προθέσεις (ή και αποφάσεις) πώλησης του Κυβερνείου, ανοικοδόμησης κατοικιών μέσα στη θάλασσα της μαρίνας της Αρετσούς, αλλαγής χρήσης και πώλησης της «Παναγίας», ανοικοδόμησης στο Καραμπουρνάκι. Τις τελευταίες ημέρες επιχειρούνται οικοδομικές εργασίες σε οικόπεδα της περιοχής, ενώ η δημοτική αρχή φαίνεται να παρακολουθεί χωρίς αντίδραση, άλλη μία φορά, άλλη μία επιχείρηση τετελεσμένων στις τελευταίες αδόμητες περιοχές. Έξι χρόνια μετά από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που δικαίωσαν τον Δήμο, μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει εφαρμογή, ενώ από πέρυσι που αποφασίστηκε η εκ νέου προσφυγή για διευκρίνιση της απόφασης (!), δεν υπήρξε καμία πρωτοβουλία από τον δήμαρχο, για ένα σχέδιο αντιμετώπισης του θέματος. Σήμερα, δεν υπάρχει πλέον άλλο περιθώριο καθυστερήσεων. Η διαχείριση τόσο σοβαρών ζητημάτων που αφορούν στο μέλλον της Καλαμαριάς και ολόκληρης της Θεσσαλονίκης, δεν μπορεί να περιμένει. Άμεσα πρέπει να εφαρμοστεί η απόφαση 1688/2016 του Ε Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ανάκληση των οικοδομικών αδειών και να τεθεί σε συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, με τεκμηριωμένη εισήγηση από τον δήμαρχο, ένα πλαίσιο συντονισμένης δράσης και αναζήτησης λύσεων, για να μην ανοίξει ο ασκός του Αιόλου για την τσιμεντοποίηση του συνόλου της ακτής».
Μ. Αμπατζίδης: «Πολιτικός φαρισαϊσμός και απέραντη υποκρισία»
Σχολιάζοντας την κατάσταση που διαμορφώνεται στο Καραμπουρνάκι μετά τη σχεδιαζόμενη έναρξη εργασιών ανοικοδόμησης ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Καλαμαριά Πρωταγωνίστρια και υποψήφιος δήμαρχος Καλαμαριάς Ματθαίος Αμπατζίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Τα όσα εξελίσσονται στο Καραμπουρνάκι τις τελευταίες εβδομάδες με αποκορύφωμα την τοποθέτηση λαμαρίνων και τη σχεδιαζόμενη έναρξη εργασιών ανοικοδόμησης προσθέτουν μια ακόμη μαύρη σελίδα στα πεπραγμένα των διοικήσεων του δήμου Καλαμαριάς τα τελευταία έξι χρόνια.
Το 2016 οι αποφάσεις του ΣτΕ έδειχναν το δρόμο για την προστασία του παραλιακού μετώπου, αλλά ο τότε δήμαρχος επέλεξε να πράξει αυτό που ήξερε καλύτερα, δηλαδή τίποτα. Από το 2019 και μετά ο νυν δήμαρχος Γιάννης Δαρδαμανέλης ακολούθησε την πεπατημένη, παρέμεινε θεατής των εξελίξεων. Και όταν τώρα, σε προεκλογική μάλιστα χρονιά, ξεκινούν οι εργασίες ανοικοδόμησης στην παραλία μας, επιχειρεί να κερδίσει χρόνο, να σπρώξει, κατά την προσφιλή του τακτική, το πρόβλημα κάτω από το χαλί, ψελλίζοντας πως περιμένει να δει καθαρογραμμένη την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για να δει στην συνέχεια πως θα κινηθεί. Πολιτικός φαρισαϊσμός και απόλυτη υποκρισία από έναν δήμαρχο που αποδεικνύει στην πράξη πως ¨όποιος δε θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει¨.
Τόσο ο κύριος Δαρδαμανέλης όσο και ο κύριος Μπακογλίδης είναι εξίσου υπεύθυνοι για την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα, ας αφήσουν τα κροκοδείλια δάκρυα και να δούμε την επόμενη ημέρα, η οποία ασφαλώς δεν διασφαλίζεται με… μπουλντόζες που δήθεν θα εμποδίσουν την έναρξη των εργασιών. Γιατί κάποιοι ευελπιστούν να χτίσουν πολιτικές καριέρες πάνω στο άρμα του λαϊκισμού, εκμεταλλευόμενοι την αγανάκτηση και την απογοήτευση των συμπολιτών μας.
Η ανικανότητα (ή απροθυμία;) γεννά μια νέα, πολύ δυσάρεστη πραγματικότητα. Το Καραμπουρνάκι, όπως προειδοποίησε στο δημοτικό συμβούλιο και η Διευθύντρια Δόμησης, είναι μόνο η αρχή. Εάν δε βρεθούν άμεσα τα απαραίτητα κονδύλια η Καλαμαριά θα μείνει χωρίς πράσινο, θα μείνει χωρίς κοινόχρηστους χώρους. Και ένα ερώτημα για το τέλος: Ο κύριος δήμαρχος όταν υποδεχόταν τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα το Σεπτέμβριο στο δημαρχείο της Καλαμαριάς τον ενημέρωσε για το μείζον αυτό πρόβλημα ή η κομματική πειθαρχία επέβαλλε τη σιωπή;»
Δείτε επίσης: Καλαμαριά: Χτίζεται το παραλιακό μέτωπο – Μπήκαν οι πρώτες λαμαρίνες – Έκτακτο δημ. συμβούλιο σήμερα