Thessaloniki Summit 2020- «H Τουρκία προκαλεί τους εταίρους της και τους γείτονές της σε διάφορα μέτωπα και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο…» δήλωσε ο πρέσβης της Γερμανίας Ερνστ Ράιχελ

Thessaloniki Summit 2020- «H Τουρκία προκαλεί τους εταίρους της και τους γείτονές της σε διάφορα μέτωπα και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο…» δήλωσε ο πρέσβης της Γερμανίας Ερνστ Ράιχελ

   

Την άποψη ότι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Τουρκία πρέπει να αποφασίζεται με νηφαλιότητα εξέφρασε ο πρέσβης τη Γερμανίας στην Ελλάδα, Ερνστ Ράιχελ μιλώντας στο «Thessaloniki Summit 2020», που διοργάνωσε -διαδικτυακά φέτος- ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τουρκία προκαλεί τους εταίρους της και τους γείτονές της σε διάφορα μέτωπα και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, προσπαθεί να επιδείξει μία εικόνα ισχύος και αποφασιστικότητας στη γειτονία της, στην επιδίωξη να προωθήσει αυτά που θεωρεί εθνικά της συμφέροντα. Όταν τα αντιμετωπίζουμε αυτά από κοντά είναι φυσικά δύσκολο να παραμείνουμε νηφάλιοι και λογικοί, άλλα όπως και να το δούμε η νηφαλιότητα υπόσχεται τα καλύτερα αποτελέσματα και αυτό προσπαθεί να ακολουθήσει η κυβέρνησή μου», είπε ο Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα.

«Αυτό περιλαμβάνει τη διατήρηση του διαλόγου με την Τουρκία, ακόμη και σε περιόδους υψηλής έντασης, χωρίς να ενδίδουμε στην πίεση», εξήγησε, παρατηρώντας ότι «εάν δεν μπορέσει να αποφευχθεί η ένταση, η Τουρκία θα αισθανθεί τις συνέπειες, αλλά το ίδιο και εμείς οι Ευρωπαίοι και κυρίως αυτοί που βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση με την Τουρκία». Εξέφρασε δε την άποψη ότι «η ελληνική ηγεσία το βλέπει αυτό με παρόμοιο τρόπο».

Σε ό,τι αφορά τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης ο πρέσβης διέψευσε κατηγορηματικά τις εκτιμήσεις ότι εκπορεύεται από τα οικονομικά συμφέροντα που έχει στην Τουρκία, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τις γερμανικές εξαγωγές για τις οποίες είπε «στην καλύτερη χρονιά τους, το 2017 -πριν την οικονομική κρίση στην Τουρκία και πριν την κατάρρευση της τουρκικής λίρας- η Τουρκία βρέθηκε στην 16η θέση των χωρών που η Γερμανία εξάγει, με ποσοστό 2% των συνολικών γερμανικών εξαγωγών» και «αντίστοιχα οι ελληνικές εξαγωγές στην Τουρκία ήταν 5,8% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών και η χώρα 4η στη λίστα των εξαγωγικών προορισμών της Ελλάδας».

Σχετικά με τη συζήτηση για τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας ο κ. Ράιχελ υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλει κυρώσεις για τη στάση της απέναντι Κύπρο και μιλάμε τώρα για επιπρόσθετες κυρώσεις. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να απειλήσει με κυρώσεις, αλλά συγχρόνως να δώσει χρόνο στην Τουρκία μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου να αλλάξει την πορεία των ενεργειών της. Αυτό είναι έκφραση της νηφάλιας και λογικής άποψης που περιέγραψα. Που δεν ενδίδει στην συναισθηματική προτροπή για τιμωρία, που είναι μία φυσική ανθρώπινη παρόρμηση», είπε προσθέτοντας πως «αν έλθουμε στο σημείο να είναι αναγκαία τα μέτρα -αν και όταν- τότε θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλοι την οδύνη του να το κάνουμε, γιατί όλοι είμαστε εξαρτώμενοι».

Ο κ.Ράιχελ είπε ότι η Ελλάδα, όπως και η Γερμανία επωφελήθηκαν από τις επιπτώσεις της κοινής δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας του 2016 για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η συμφωνία θα ανανεωθεί.

 

«Η Ελλάδα ιδανικό μέρος να ζει κανείς στην καραντίνα»

 

Αναφερόμενος, εξάλλου, στη διαχείριση της πανδημίας, εξέφρασε την άποψη ότι μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη Ευρώπη και περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, τονίζοντας τη σημασία που έχει για την Ένωση, το συνολικού ύψους 1,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ σχέδιο ανάκαμψης που προώθησαν η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος Μακρόν.

Όμως, διευκρίνισε ότι η εικόνα δεν είναι ρόδινη και θα απαιτηθούν μήνες μέχρι να εμβολιαστεί όπως πρέπει ο πληθυσμός, αφότου το εμβόλιο κυκλοφορήσει στην αγορά.

Παράλληλα σημείωσε ότι τόσο η Ελλάδα, όσο και η Γερμανία πήγαν καλά στην διαχείριση του πρώτου κύματος της πανδημίας αλλά εξέφρασε την αποδοκιμασία του για τις διαδηλώσεις κατά των μέτρων στην Γερμανία, για τα οποία παρατήρησε ότι ήταν λιγότερο αυστηρά από ό,τι τα αντίστοιχα ελληνικά. Επισήμανε μάλιστα πως η διαχείριση της πανδημίας κατέρριψε τα στερεότυπα των συμπεριφορών που αποδίδονται σε λαούς και κοινωνίες, όπως για παράδειγμα της πειθαρχίας.

«Σε σχέση με πριν από 20 χρόνια οι Γερμανοί φάνηκαν λιγότερο Γερμανοί και οι Έλληνες φάνηκαν λιγότερο Έλληνες», είπε, κάνοντας λόγο για καλή εξέλιξη, ενώ εξέφρασε την προσωπική του άποψη ότι η Ελλάδα είναι το ιδανικό μέρος για να ζει κάποιος σε καραντίνα γιατί οι άνθρωποι είναι φιλικοί κι ευχάριστοι.

Ο κ.Ράιχελ διευκρίνισε ότι η Γερμανία υποστηρίζει τις παγκόσμιες λύσεις για τα παγκόσμια προβλήματα, όπως η κλιματική αλλαγή ή δίκαιη κατανομή των εμβολίων για τον κορονοϊό, αλλά δεν είναι μία τόσο μεγάλη χώρα που να μπορεί να τις επιβάλει μόνη και για αυτόν τον λόγο τις προωθεί σε συνεργασία με άλλες χώρες, ειδικά στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ένωσης, ενώ αποδοκίμασε το λαϊκισμό και τα fake news που κυριαρχούν τα τελευταία χρόνια.

Σε ό,τι αφορά στις αμερικανικές εκλογές και τις επιπτώσεις του στις ευρωαμερικανικές σχέσεις, είπε ότι θα προτιμούσε να σχολιάσει όταν θα έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση, δηλαδή αφότου μετρηθούν όλες οι ψήφοι.

Σμαρώ Αβραμίδου

 

 

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play