Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από ΑμεΑ – «Τα προβλήματα δεν λύνονται με μια μεγάλη φιέστα»

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιεί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αναπήρων, έξω από τα γραφεία του ΕΦΚΑ στην πλατεία Αριστοτέλους.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΠΛΟΙΑΡΙΔΗ

propoli

Οι παρευρισκόμενοι διεκδικούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας από την πανδημία τονίζοντας ότι τα περισσότερα θύματά της, είναι ΑμεΑ και χρόνιοι πάσχοντες από τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Επίσης τονίζουν ότι τα προβλήματά τους είναι καθημερινά και δεν λύνονται με μια εκδήλωση και με Ευχολόγια, μια ημέρα τον χρόνο.

«Διογκωμένα τα προβλήματα των αναπήρων, ειδικά τώρα με την πανδημία»

«Παγκόσμια ημέρα των ατόμων με αναπηρία σήμερα και είναι μια διαφορετική ημέρα γιατί υπάρχει μια νίκη των ατόμων με αναπηρία καθώς θεσμοθετείται ο προσωπικός βοηθός. Ένα πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο προβλέπει 1.000 προσωπικούς βοηθούς για το 2022 και άλλους 1.000 το 2023» είπε ο Στέλιος Καζυπίδης, μελος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων και μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Τυφλών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο κ. Καζυπίδης εξήγησε πως «από τη στιγμή που είναι 600.000 οι βαριά ανάπηροι, ουσιαστικά δεν λύνεται κανένα πρόβλημα… αν πάρουμε υπόψη το τι γίνεται στο «βοήθεια στο σπίτι», νομίζουμε ότι είναι… ασπιρίνες μπροστά στα διογκωμένα προβλήματα των αναπήρων όπου εντείνονται, ειδικά τώρα με την πανδημία».

Επίσης ο κ. Καζυπίδης δήλωσε πως «είμαστε σήμερα εδώ γιατί πρόσφατα το ΚΕΑΤ απέλυσε τυφλή εργαζόμενη με εμπειρία στο αντικείμενο της. Το ίδρυμα το οποίο πρέπει να μεριμνεί για την φροντίδα και την αποκατάσταση των τυφλών λ, προτίμησε να πάρει άλλη, αρτιμελή, χωρίς εμπειρία από τη συνάδελφο μας» και τόνισε πως «πέρα από τα τυπικά προσόντα και τα κοινωνικά προσόντα που έχει ως τυφλή, η συνάδελφος μας μιλάει δυο γλώσσες, είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής σχολής, κάνει μεταπτυχιακό σήμερα και παίρνει πιστοποίηση σε τρίτη γλώσσα».

«Τα προβλήματα είναι καθημερινά, δεν λύνονται με μια εκδήλωση “φιέστα”»

«Τα προβλήματα είναι καθημερινά στον χώρο της αναπηρίας και όπως καταλαβαίνετε με εκδηλώσεις και με ευχολόγια, που γίνονται αυτή την ημέρα από πλευράς την πολιτείας και των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκητης και διαδρομών φορέων και τοπικών δεν λύνουν το πρόβλημα. Τα προβλήματα υπάρχουν 365 ημέρες τον χρόνο, με μια εκδήλωση “φιέστα” δεν λύνεται το πρόβλημα» δήλωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μακεδονίας – Θράκης και μελος του ΔΣ του Συλλόγου Παραπληγικών του παραρτήματος Μακεδονιας – Θρακης Γιάννης Σαριδάκης.

Τα αιτήματα τους όπως αναγράφονται σε ανακοίνωση της Σ.Ε.Α.ΑΝ:

-Ξεσηκωμός για αποφασιστική ενίσχυση τώρα του δημοσίου συστήματος υγείας και πρόνοιας, ειδικής αγωγής και αποκατάστασης.

Επίταξη των μεγάλων μονάδων του ιδιωτικού τομέα για να μπορέσει αντιμετωπιστεί η πανδημία

Όχι στο εθνικό σχέδιο της κυβέρνησης για την αναπηρία

Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών και αντεργατικών νόμων που θέλουν να γυρίσουν ΑμεΑ και εργαζόμενους στον μεσαίωνα για τα κέρδη των λίγων

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Κάθειρξη 21 ετών στην 34χρονη για την αρπαγή και σεξουαλική κακοποίηση της 10χρονης Μαρκέλας

Loading