Τα έργα πολιτισμού που είναι ενταγμένα στο τρέχον ΕΣΠΑ (2014-2020), όσα εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και το νέο ΕΣΠΑ της επόμενης προγραμματικής περιόδου (2021-2027), που ξεκινάει από το Φθινόπωρο, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν το απόγευμα της Παρασκευής η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μένδωνη με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα
Για το νέο ΕΣΠΑ η ΠΚΜ έχει διασφαλίσει 24 εκατομμύρια ευρώ για έργα πολιτισμού και επιπλέον 11 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των σημαντικών θεσμών σύγχρονου πολιτισμού.
Λεπτομερής ανασκόπηση των έργων
«Με τα κονδύλια αυτά θα διασφαλίσουμε ότι και τα επόμενα χρόνια η Κεντρική Μακεδονία θα πρωταγωνιστήσει στον πολιτισμό», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ο προϋπολογισμών των έργων που εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης ανέρχεται στα 18-20 εκατομμύρια ευρώ. Έχουν ενταχθεί μια σειρά έργων και αποκαταστάσεις μνημείων και ενεργειακές αναβαθμίσεις, όπως στην Αγία Σοφία, την Αχειροποίητο και τη Ροτόντα.
«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε για να στηρίξουμε απολύτως τη σύγχρονη δημιουργία, αλλά και την πολιτιστική κληρονομιά είναι να συνδυάσουμε τα τρία χρηματοδοτικά εργαλεία, προκειμένου να δημιουργηθεί το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα και να μείνει το μεγαλύτερο δυνατό αποτύπωμα για τον πολιτισμό την περίοδο αυτή στην Κεντρική Μακεδονία», τόνισε η ΥΠΠΟ.
Επίσπευση των εργασιών στην Αμφίπολη
Στη συνάντηση συζητήθηκε η πρόοδος των έργων στην Αμφίπολη, με τον κ. Τζιτζικώστα να ζητά επίσπευση των εργασιών. «Είναι πολύ σημαντικό να ολοκληρωθούν τα έργα εντός χρονοδιαγράμματος και να παραδοθεί αυτό το σημαντικό μακεδονικό μνημείο», σημείωσε ο Περιφερειάρχης, με την κ. Μενδώνη να εκφράζει την απόλυτη κατανόησή της για την «αγωνία» όπως σημείωσε του κ. Τζιτζικώστα για την Αμφίπολη, τονίζοντας ότι ο ίδιος στήριξε το μνημείο αδιάλειπτα.
Η κ. Μενδώνη σημείωσε ότι στο Ταμείο Ανάκαμψης θα ενταχθούν δύο ακόμη έργα εκτός από τον Τύμβο Καστά: η ανάδειξη της ξύλινης γέφυρας (1.200.000 ευρώ) και το πρόγραμμα πολιτιστικών διαδρομών στην Ακρόπολη και στον χώρο της παλαιοχριστιανικής βασιλικής (800.000).
Η Υπουργός και ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκαν και στο επικείμενο άνοιγμα του Νέου Μουσείου της Βεργίνας, «τα εγκαίνια του οποίου θα στείλουν ένα μήνυμα σε όλο τον κόσμο», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας.
Αποκατάσταση Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης
Η κ. Μενδώνη έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην απόφαση του Υπουργείου να αποκαταστήσει το «εξαιρετικό» όπως το χαρακτήρισε κτίριο του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης -το οποίο ανήκει στον ΕΦΚΑ- τονίζοντας ότι είναι το μοναδικό Κρατικό Ωδείο της χώρας (ιδρύθηκε το 1914 και από το 1987 έχει έδρα στο ιστορικό διατηρητέο κτίριο της Οθωμανικής Τράπεζας) και το Υπουργείο θέλει να το στηρίξει.
Με στόχο τη στήριξή του, όπως σημείωσε η ΥΠΠΟ, το Κρατικό Ωδείο θα φιλοξενήσει -μετά από συνεννόηση με τον Ουκρανό υπουργό Πολιτισμού- το Φεστιβάλ της Οδησσού.
Πρόκειται για το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Odessa Classics, κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός στον χώρο της κλασικής μουσικής που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 9 έως τις 13 Ιουνίου 2022, καθώς η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κατέστησε για τη φετινή χρονιά αδύνατη την τέλεσή του στην Οδησσό.
Φωτισμός των βυζαντινών κάστρων
Ένα έργο που έχει προτείνει η ΠΚΜ να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι ο φωτισμός των κάστρων της Άνω Πόλης, στα πρότυπα της Ακρόπολης στην Αθήνα. Η διαδικασία της μελέτης ολοκληρώνεται και όπως σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας αν δεν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης θα ενταχθεί σε ένα από τα άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. «Θα γίνει ένα νέο σημαντικό τοπόσημο για τη Θεσσαλονίκη», τόνισε ο Περιφερειάρχης, με την κ. Μενδώνη να προσθέτει ότι «θα αλλάξει τη φυσιογνωμία όλης της πόλης».
Δείτε επίσης: Μενδώνη: «Πρώτη φορά Έλληνας Πρωθυπουργός πήρε πάνω του το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα»