Θεσσαλονίκη: Συνεχίζεται με σταθερότητα η αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου στα λύματα

Σταθερά μειωμένο δείχνει το ιικό φορτίο των λυμάτων στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τις καθημερινές μετρήσεις για την έρευνα που διενεργεί η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Η τάση αποκλιμάκωσης που άρχισε στις 7 Απριλίου συνεχίζεται και την τρέχουσα εβδομάδα και σε απόλυτες τιμές το ιικό φορτίο υπολογίζεται πλέον στο 1/3 της υψηλότερης τιμής της περιόδου, που καταγράφηκε στις 5 Απριλίου.

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, όσον αφορά τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Μ. Δευτέρας 26/4 και της Μ. Τρίτης 27/4 είναι:

-Μειωμένη κατά 13% σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, δηλαδή της Παρασκευής 23/04 και της Κυριακής 25/04.

-Μειωμένη κατά 44% σε σχέση με την μέση τιμή της Δευτέρας 19/04 και Τρίτης 20/04.

«Παρατηρούμε πλέον μία εμφανή πορεία αποκλιμάκωσης, που εφόσον συνεχίζεται σταδιακά θα αποτυπωθεί και ως μικρότερη πίεση στα νοσοκομεία της πόλης. Καθώς η εθνική εκστρατεία εμβoλιασμού βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη, η Θεσσαλονίκη όπως και όλη η χώρα θωρακίζονται απέναντι στην πανδημία και η πολυπόθητη ελευθερία, όσα στερήθηκαν οι πολίτες τόσους μήνες, έρχονται πιο κοντά», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Σε ερώτηση για το αν πρέπει να αναμένονται και νέες επιδημιολογικές εξάρσεις σε αυτό το κύμα της πανδημίας, με το σταδιακό άνοιγμα των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, τόνισε ότι «με σύμμαχο και τη βελτίωση του καιρού, είναι στο χέρι μας να μην ανακοπεί αυτή η καλή πορεία» και «όσο τηρούμε τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, θα κάνουμε βήματα για την επιστροφή στην κανονικότητα».

Αναφορικά με την επιδημιολογική καμπύλη σε αυτό το κύμα της πανδημίας στη συμπρωτεύουσα, σε σχέση και με τα προηγούμενα ο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ, Θοδωρής Καραπάντσιος διευκρίνισε: «Από περίπου τα μέσα Απριλίου παρατηρείται μια μικρή αλλά επίμονη μείωση στις τιμές της έκκρισης ιικού φορτίου στα λύματα η οποία πλέον δεν αμφισβητείται από τα όρια της πειραματικής αβεβαιότητας Σε αυτό το τρίτο κύμα της πανδημίας τόσο η έξαρση όσο και η ύφεση στην έκκριση ιικού φορτίου είναι πιο ήπιες σε σχέση με το δραματικό δεύτερο κύμα του Νοεμβρίου 2020. Αυτό είναι κάτι που παρατηρείται σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και υποδηλώνει διαφορετικά χαρακτηριστικά στην διασπορά του ιού από οτι τον περασμένο Νοέμβριο».

Η μεθοδολογία αποτίμησης του covid-19 στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που έχουν τη δυνατότητα να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Δείτε επίσης: Δήμος Λαγκαδά: Απαλλαγή από δημοτικά τέλη επαγγελματιών και επιχειρήσεων

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

YouTube
YouTube