Θεσσαλονίκη: Tα διατροφικά οφέλη της κατανάλωσης αλιευμάτων από τις λίμνες της Κ. Μακεδονίας

Θεσσαλονίκη: Tα διατροφικά οφέλη της κατανάλωσης αλιευμάτων από τις λίμνες της Κ. Μακεδονίας

Η υλοποίηση του έργου αποφασίστηκε δεδομένου ότι ένας μεγάλος αριθμός ψαριών αλιεύονται στις λίμνες της Κεντρικής Μακεδονίας και αποτελούν αντικείμενο εμπορίας και κατανάλωσης στην εγχώρια και εξωχώρια αγορά.

Τα διατροφικά οφέλη από την κατανάλωση αλιευμάτων προερχόμενων από τις λίμνες της Κεντρικής Μακεδονίας επιχειρεί να προσδιορίσει έρευνα, που υλοποιείται σε συνεργασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος.

Μέσω του σχετικού έργου αναμένεται η μέτρηση των θρεπτικών συστατικών των αλιευμάτων αυτών, με αναλύσεις σε περισσότερα από 15 λιπαρά οξέα, κορεσμένα και ακόρεστα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι μετρήσεις των ΕPA και DHA, δύο λιπαρών οξέων που η παρουσία τους σε μεγάλες συγκεντρώσεις αυξάνει τη διατροφική αξία των ψαριών που τα περιέχουν αλλά και το διατροφικό όφελος για τους καταναλωτές.

Επιπλέον, θα γίνουν αναλύσεις περισσοτέρων από 25 μετάλλων και των ιχνοστοιχείων, μεταξύ αυτών και όλων των βαρέων μετάλλων (αρσενικό, υδράργυρος, κάδμιο, μόλυβδος, κά), τα οποία εάν βρίσκονται σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από τις επιτρεπόμενες αυξάνουν τον κίνδυνο για την δημόσια υγεία.

Η υλοποίηση του έργου αποφασίστηκε δεδομένου ότι στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας ένας μεγάλος αριθμός ψαριών αλιεύονται στις λίμνες Βεγορίτιδα, Βόλβη, Δοϊράνη και Κερκίνη και αποτελούν αντικείμενο εμπορίας και κατανάλωσης στην εγχώρια και εξωχώρια αγορά.

H διατροφική σύσταση των ψαριών μεταβάλλεται σε συνάρτηση κυρίως με το περιβάλλον διαβίωσης, την τροφή που καταναλώνουν και την εποχή αλιείας και επηρεάζεται σημαντικά από την ποιότητα του νερού μέσα στο οποίο διαβιούν. Καθώς, άλλωστε, η διατροφική σύσταση και η ποιότητα των αλιευμάτων αυτών των λιμνών δεν έχει αποτελέσει αντικείμενο συστηματικής παρακολούθησης, αποφασίστηκε η διενέργεια της έρευνας ώστε να μπορούν να δοθούν συστάσεις στους καταναλωτές για τα οφέλη αυτών των αλιευμάτων. Παράλληλα, μέσω του έργου πρόκειται να γίνει η περιγραφή του διατροφικού προφίλ των ψαριών σε κάθε λίμνη και να αποτιμηθεί ενδεχόμενος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Σε δηλώσεις του, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Σωτήρης Μπάτος, επισήμανε ότι «η λογική του προγράμματος είναι να εντοπιστούν τα διατροφικά οφέλη, η διατροφική αξία και τα χαρακτηριστικά που έχουν τα αλιεύματα των λιμνών της Κεντρικής Μακεδονίας. Όλο αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμη εργαλείο στα χέρια μας για την προώθηση και την προβολή των αλιευμάτων και των προϊόντων μας στην υπόλοιπη Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού».

Η έρευνα θα υλοποιηθεί σε τρεις φάσεις, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τον εντοπισμό των πιο αντιπροσωπευτικών σημείων δειγματοληψίας στις τέσσερις λίμνες, την περιγραφή των εμπορικών ειδών κάθε λίμνης και τον καθορισμό του αριθμού των ειδών και του αριθμού των δειγμάτων ανά είδος, την προμήθεια των απαραίτητων αναλώσιμων,τις αναλύσεις της σάρκας των ψαριών και την περιγραφή της σύστασής τους.

Τα αποτελέσματα αυτού του έργου θα εξεταστούν υπό το πρίσμα των αποτελεσμάτων και άλλων ερευνητικών έργων σχετικού αντικειμένου στις λίμνες και στους ιχθυοπληθυσμούς που θα μελετηθούν, ενώ η συγκεκριμένη πρόταση δεν έχει στόχο να αποτιμήσει την ποιότητα του νερού και του περιβάλλοντος των λιμνών. Το έργο αυτό, τέλος, θα συνεισφέρει σημαντικά στοιχεία, τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν το έναυσμα για μια συστηματική παρακολούθηση της διατροφικής ποιότητας των αλιευμάτων και της ποιότητας του νερού, στο μέλλον.

Η έρευνα εντάχθηκε στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Επενδυτικών Δαπανών ευθύνης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας- Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2022.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Δενδροφύτευση σήμερα στην Τσιμισκή στις 11 πμ!

Loading

Play