Θεσσαλονίκη: Με χειρότερη ψυχική υγεία το 37% των Ελλήνων το 2022 – Εκδήλωση με πρωτοβουλία Μαρίας Σπυράκη (pics & vids)

Νέες θέσεις εργασίας, 106 έργα και υπηρεσίες για την ψυχική υγεία περιλαμβάνει το νέο εθνικό σχέδιο δράσης, όπως ανακοίνωσε η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη λίγο πριν την εκδήλωση “Η ψυχική υγεία έχει σημασία”, με πρωτοβουλία της ευρωβουλευτή ΝΔ – ΕΛΚ Μαρίας Σπυράκη, στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Πλοιαρίδη

«Η σημερινή εκδήλωση θέτει την ψυχική υγεία εκεί όπου πρέπει να μπει, στο επίκεντρο όλων των πολιτικών. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα με την Μαρία Σπυράκη έχουν προτείνει η ψυχική υγεία να μπει ως Πολιτική σε όλες τις υπηρεσίες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε επίσης η κα Ράπτη.

Μ. Σπυράκη: Έτος ψυχικής υγείας το 2023

«Το 2023 έτος αναμένεται να ανακηρυχθεί έτος ψυχικής υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είμαι πολύ περήφανη που η Ελληνική Κυβέρνηση προηγήθηκε με ένα εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των ζητημάτων της ψυχικής υγείας», σημείωσε από πλευρας της η ευρωβουλευτής ΝΔ, ΕΛΚ και πρόσθεσε πως «η ψυχική υγεία αφορά τον καθένα μας, αφορά σύμφωνα με τις μετρήσεις του το 25% του πληθυσμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τον ένα στους τέσσερις που αντιμετωπίζει κάποιο ζήτημα ψυχικής υγείας και πρέπει να δράσουμε στοχευμένα, πρώτα από όλα στις ευπαθείς ομάδες αλλά και για τα παιδιά μας και για την πρόληψη προβλημάτων που μπορεί να εγερθούν στα σχολεία. Πρέπει να δράσουμε υποστηρίζοντας το πρόγραμμα της ψυχικής υγείας και χρηματοδοτικά με ευρωπαικούς και με εθνικούς πόρους».

Ζέρβας: Οι Έλληνες σε ποσοστό 37% δήλωσαν ότι χειροτέρεψε η ψυχική τους υγεία τον τελευταίο χρόνο

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, αναφερόμενος σε έρευνα που δείχνει επιδείνωση της ψυχικής υγείας των Ελλήνων σε ποσοστό 37% τους τελευταίους 12 μήνες δήλωσε πως «αυτό πρέπει να χτυπήσει ένα καμπανάκι για όλους μας. Προφανώς η παρατεταμένη οικονομική κρίση, η πανδημία επιβαρύνουν πραγματικά παρα πολύ αυτό το κομμάτι κι εμείς σαν δημος με γραμμες ψυχολογικής υποστήριξης φροντίζουμε για τους συμπολίτες μας που έχουν τέτοια προβλήματα».

Αύξηση του ποσοστού ψυχικών διαταραχών μετά την ενεργειακή κρίση

Ο Βασίλης Παντελεήμων Μποζίκας καθηγητής ψυχιατρικής στο ΑΠΘ και πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας έκανε λόγο για τη συσχέτιση της ενεργειακής κρίσης με την αύξηση του ποσοστού εμφάνισης ψυχικών διαταραχών: «Έχουμε την ενεργειακή κρίση, αυτό σε έναν βαθμό εξηγεί γιατί έχουμε αυτή την αύξηση σε θέματα ψυχικής υγείας. Σε αυτό νομίζω ότι έχει ξεκινήσει να δίνεται στη χώρα μας είναι οι νέες υπηρεσίες, σε ένα βαθμό στοχεύουν σε νέα άτομα γιατί αυτή η αύξηση ως ένα βαθμό είναι σε αυτές τις ηλικίες 12 με 25“. Παράλληλα, τόνισε την σημασία κοινωτικών υπηρεσιών με στόχο την πρόληψη εκδήλωσης ψυχικών διαταραχών.

Η Επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέλλα Κυριακίδου, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της, αναφέρθηκε στους νέους στόχους της ΕΕ, υπογραμμίζοντας την ενίσχυση της πρόληψης αλλά και την βελτίωση της ποιότητας στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Δείτε επίσης: Υποψήφια στην Α΄ Θεσσαλονίκης η Μαρία Σπυράκη