Θεσσαλονίκη: Τρεις περιοχές στην πεντάδα με τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση πανελλαδικά – Τι λένε οι αρμόδιοι
(ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)

Θεσσαλονίκη: Τρεις περιοχές στην πεντάδα με τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση πανελλαδικά – Τι λένε οι αρμόδιοι

Σημαντικότατο πρόβλημα με την ατμοσφαιρική ρύπανση αντιμετωπίζουν πολλές περιοχές της Θεσσαλονίκης, με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν για το 2022 να πιστοποιούν τη θλιβερή πραγματικότητα, κάτι που αποδεικνύεται και από την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Δυτική Θεσσαλονίκη δεν έχουν εγκατασταθεί μετρητές και προς το παρόν τουλάχιστον δεν είναι δυνατή η συγκέντρωση πληροφοριών για την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Φακής

Η συγκέντρωση σωματιδίων είναι εντονότερη κατά τους χειμερινούς μήνες, ενώ πολλοί παράγοντες επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα, η ελβετική εταιρεία «IQAir» δημοσίευσε τον μέσο όρο των αιωρούμενων σωματιδίων για το περασμένο έτος, με τον πίνακα της πρώτης δεκάδας -σε πανελλαδικό επίπεδο- να περιλαμβάνει τα Βασιλικά, το Πλαγιάρι, την Καρδία και την Περαία, ενώ στην ενδέκατη θέση με τις πιο επιβαρυμένες περιοχές βρίσκεται η Θέρμη. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι, με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα μικροσωματίδια είναι μεγαλύτερο στην ανατολική Θεσσαλονίκη, καθώς τέσσερις περιοχές του Δήμου Θέρμης και μία του Δήμου Θερμαϊκού είναι στο «κόκκινο». Επιπλέον, το κέντρο της Θεσσαλονίκης καταλαμβάνει τη 17η θέση του σχετικού πίνακα, αναδεικνύοντας ακόμα περισσότερο το ζήτημα της ρύπανσης.

Να σημειωθεί ότι στη Δυτική Θεσσαλονίκη δεν έχουν εγκατασταθεί μετρητές και προς το παρόν τουλάχιστον δεν είναι δυνατή η συγκέντρωση πληροφοριών για την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Αρχικά, αξίζει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από συνεχείς μετρήσεις που πραγματοποιούνται από τα αντίστοιχα όργανα και αποστέλλονται σε μία βάση δεδομένων της εταιρείας. Τους χειμερινούς μήνες η ατμόσφαιρα επιβαρύνεται πολύ περισσότερο, λόγω της καύσης ξύλων στα τζάκια, που προκαλεί την απελευθέρωση των PM2.5 (αιωρούμενα σωματίδια), ενώ το καλοκαίρι τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα. Από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δόθηκαν το 2021 κατευθυντήριες γραμμές αναφοράς, σε επίπεδα κάτω των 5 μg/m3, με τον μέσο όρο των Βασιλικών να διαμορφώνεται στα 23,2 μg/m3 για το 2022 (Πλαγιάρι 22,9 μg/m3, Καρδία 22,6 μg/m3, Περαία 21,3 μg/m3, Θέρμη 20,9 μg/m3, Θεσσαλονίκη 19,7 μg/m3, Σουρωτή 19,5 μg/m3).

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, πιστοποιείται ότι στην 20αδα των πιο επιβαρυμένων –ατμοσφαιρικά- περιοχών της Ελλάδας, οι επτά βρίσκονται στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης. Όπως εξηγεί στην Politic αντιπρόσωπος συστημάτων της IQAir, Σταύρος Χατζηαναστασιάδης, οι πληροφορίες προέρχονται από όργανα μέτρησης και μέσω αλγορίθμων που έχουν στηθεί, είναι δυνατό να εντοπιστεί αν δίνονται αληθινά ή ψευδή στοιχεία: «Με το airvisual app, το οποίο δημιουργήθηκε πριν μερικά χρόνια, παρακολουθείται ταυτόχρονα η ατμοσφαιρική ρύπανση σε πολλές περιοχές ανά τον κόσμο. Πέραν των δικών μας μετρητών, δεχόμαστε στοιχεία και από όργανα άλλων εταιρειών, τα οποία θεωρούμε αξιόπιστα και είναι πιστοποιημένα. Μάλιστα, οι ιδιώτες έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν έναν μετρητή και να συνεισφέρουν στο παγκόσμιο δίκτυο. Απαραίτητη προϋπόθεση για εμάς είναι να έχει τοποθετηθεί σωστά το όργανο και μην βρίσκεται σε πολύ κοντινό σημείο με εστίες που θα δώσουν παραπλανητικά στοιχεία (πχ σουβλατζίδικο, συνεργείο αυτοκινήτων)».

Ο κ. Χατζηαναστασιάδης τονίζει ότι για να θεωρηθεί αξιόπιστο ένα όργανο, χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί για τρεις εβδομάδες, ώστε να πιστοποιηθεί ότι δίνει μετρήσεις που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα: «Σε περίπτωση που ένας μετρητής τοποθετηθεί σε ένα σημείο και στη συνέχεια σε μικρή απόσταση τοποθετηθεί ένας αεραγωγός, το σύστημα θα εντοπίσει τη “διαφοροποίηση”, αφού ο έτερος μετρητής που θα βρίσκεται στα 500 – 1.000 μέτρα δεν θα δίνει τα ίδια νούμερα». Είναι γεγονός ότι οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν τους μετρητές και πολλές φορές εμφανίζονται ως «καθαρές», περιοχές που είναι μολυσμένες. Ο αέρας είναι σημαντικός παράγοντας του τόπου συγκέντρωσης των αιωρούμενων σωματιδίων, καθώς μπορεί να τα μεταφέρει από έναν επιβαρυμένο τόπο, σε έναν πολύ πιο καθαρό. «Οι βοριάδες καθαρίζουν την ατμόσφαιρα και βελτιώνουν την ποιότητά της, κάτι που το δείχνουν και οι μετρήσεις. Αντιστρόφως ανάλογη είναι η πραγματικότητα όταν υπάρχουν νοτιάδες, λόγω της μεταφοράς αφρικανικής σκόνης. Οι περιοχές που βρίσκονται σε θάλασσα συνήθως είναι πιο καθαρές, διότι υπάρχει “χώρος διαφυγής” για τα σωματίδια», σημειώνει ο Σταύρος Χατζηαναστασιάδης.

(ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)

Που οφείλεται η υψηλή συγκέντρωση αιωρούμενων μικροσωματιδίων;

Η συγκέντρωση PM2.5 πηγάζει από διάφορες αιτίες, ωστόσο η συχνότερη είναι η καύση ξύλων στα τζάκια των σπιτιών. Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλείται από τα σωματίδια που «απελευθερώνονται» στον αέρα, ιδιαίτερα κατά τις βραδινές ώρες, όταν και -όπως είναι λογικό- καίγονται περισσότερα ξύλα στα τζάκια. Άλλωστε, δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο αιθαλομίχλης, κατά τις κρύες ημέρες του χειμώνα, ειδικά τα τελευταία χρόνια με την ενεργειακή κρίση.

Είναι χρήσιμο να σημειωθεί ότι οι βιομηχανικές περιοχές συνήθως είναι αραιοκατοικημένες, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις τα εργοστάσια που δραστηριοποιούνται σε αυτές δεν εκπέμπουν μικροσωματίδια PM2.5, ώστε να είναι δυνατή η καταγραφή τους. Ένας επιπλέον παράγοντας που επηρεάζει τα στοιχεία των μετρήσεων είναι η μορφολογία του εδάφους, αλλά και το υψόμετρο, καθώς ένα όργανο που βρίσκεται σε βουνό -συνήθως- δείχνει πιο καθαρή την ατμόσφαιρα.

Από εκεί και πέρα, αξίζει να επισημανθεί ότι πέραν των μετρητών, συλλέγονται και τα στοιχεία που προέρχονται από δορυφόρους, με το software της εταιρείας να τα συγκεντρώνει σε καθημερινή βάση. «Η ορατή σκόνη δεν είναι επικίνδυνη, αλλά συνήθως συνοδεύεται από σωματίδια. Δεν έχουν όλα την ίδια επικινδυνότητα, καθώς όσο πιο μικρό είναι ένα σωματίδιο, τόσο πιο επικίνδυνο είναι και τα όργανα του airvisual στοχεύουν στο να μετρήσουν τα πιο επικίνδυνα εξ αυτών», καταλήγει ο Σταύρος Χατζηαναστασιάδης.

Καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Σε όλα τα παραπάνω ήρθε να προστεθεί και η απόφαση – καταπέλτης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την Ελλάδα, λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, οι συστηματικές υπερβάσεις των ορίων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση οδήγησαν τη χώρα μας σε παραπομπή στο Ευρωδικαστήριο και την Πέμπτη (23/3) ανακοινώθηκε η πρώτη καταδίκη για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη.

 «Με τη σημερινή του απόφαση το δικαστήριο διαπιστώνει ότι η Ελλάδα παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από την κοινοτική νομοθεσία, παραλείποντας να μεριμνήσει ώστε να μην υπάρξει υπέρβαση, κατά τρόπο συστηματικό και διαρκή, της ημερήσιας οριακής τιμής για τα ΑΣ10 από το 2005 έως και το 2012, στη διάρκεια του 2014 και, εν συνεχεία, εκ νέου από το 2017 έως και το 2019 στον οικισμό Θεσσαλονίκης. Επίσης, το δικαστήριο κατέληξε ότι η Ελλάδα, παραλείποντας να θεσπίσει από τις 11 Ιουνίου 2010 κατάλληλα μέτρα για τη διασφάλιση της συμμορφώσεως προς την ημερήσια οριακή τιμή για τα ΑΣ10 στον ίδιο οικισμό, παρέβη τις υποχρεώσεις της που πηγάζουν από την οδηγία και ειδικότερα την υποχρέωση να διασφαλίσει ότι τα σχέδια για την ποιότητα του αέρα θεσπίζουν κατάλληλα μέτρα ώστε η περίοδος υπέρβασης της εν λόγω οριακής τιμής να είναι όσο το δυνατόν συντομότερη», αναφέρει η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Ενδεικτικό της δυσχερής θέσης στην οποία βρίσκεται η Θεσσαλονίκη, είναι το γεγονός ότι οι υπερβάσεις των ορίων παρέμειναν ακόμα και μετά την αφαίρεση της συμβολής των φυσικών πηγών, με την Ελλάδα να δίνει ως «αιτία» τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική.

Διαφορετικά στοιχεία συγκέντρωσε ο Δήμος Θέρμης

Η Politic επικοινώνησε με τον Δήμο Θέρμης σχετικά με τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα της ελβετικής IQAir, με το γραφείο Τύπου να εκδίδει ανακοίνωση, μέσω της οποίας υπογραμμίζεται ότι «κατά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου η ποιότητα του αέρα στις περιοχές μας είναι από καλή (κλίμακα 0-10 μg/m3) έως ικανοποιητική (10-20 μg/m3)».

Παράλληλα, η δημοτική Αρχή στην ανακοίνωσή της ξεκαθαρίζει ότι έχει σχεδιάσει και υλοποιεί ολοκληρωμένη περιβαλλοντική πολιτική, με μελέτες, δράσεις και έργα, στοχεύοντας στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την ανάδειξη του φυσικού τοπίου. Εξάλλου, ο Δήμος Θέρμης έχει άμεση συνεργασία με το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Τομέα Εφαρμοσμένης Φυσικής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και τον υπεύθυνο καθηγητή – διευθυντή του Εργαστηρίου, Ανδρέα Καζαντζίδη. Μέσω της συνεργασίας διερευνώνται (με 28 εγκατεστημένους μετρητές) οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων και οι επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών.

Μάλιστα, ο κ. Καζαντζίδης με προσωπική του τοποθέτηση -μεταξύ άλλων- ξεκαθαρίζει ότι «η ποιότητα του αέρα στον Δήμο Θέρμης είναι στη συντριπτική διάρκεια του χρόνου καλή ή ικανοποιητική. Με βάση την πυκνότητα του πληθυσμού στις περιοχές του Δήμου, αλλά και την οικονομική δραστηριότητα, είναι αδύνατον να εμφανίζονται τα επίπεδα συγκέντρωσης που παρουσιάζονται στα δημοσιεύματα. Η άκριτη χρήση αισθητήρων από εταιρείες που δρουν εμπορικά, δεν μπορούν να αποτελούν αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης. Οι συνθήκες ποιότητας αέρα στον Δήμο Θέρμης παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα www.thermiair.gr, με τη συνολική αποτίμηση να γίνεται μετά από περαιτέρω επιστημονική ανάλυση».

Η θέση της αντιπολίτευσης του Δήμου Θέρμης

Από τη μεριά της, η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Παρέμβαση Πολιτών», Άννα Τσιφτελίδου, επιβεβαιώνει μέσω της Politic ότι οι μετρητές εγκαταστάθηκαν πριν από μερικά χρόνια. «Είναι πιθανό τα στοιχεία που προέκυψαν να οφείλονται στην καύση των τζακιών. Πρέπει να βρούμε τις αιτίες και να δούμε τι θα κάνουμε, προκειμένου να διορθώσουμε την κατάσταση. Ο Δήμος Θέρμης βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης, καθώς πολλοί επιλέγουν να μετακομίσουν στα μέρη μας, οπότε είναι σημαντικό να συνεργαστούμε με ένα πανεπιστήμιο και ένα ερευνητικό κέντρο, ώστε να διευκρινιστούν οι αιτίες που προκαλούν την ατμοσφαιρική ρύπανση», αναφέρει αρχικά η κα. Τσιφτελίδου.

Η επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δήμου Θέρμης υπογραμμίζει ότι έχουν γίνει ερωτήσεις για το συγκεκριμένο θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, ωστόσο ποτέ δεν δόθηκαν σαφείς απαντήσεις. Επιπλέον, σημειώνει πως «χρειάζεται να παρέχουμε καλές συνθήκες διαβίωσης στους δημότες μας. Είναι σημαντικό να εμφυσήσουμε την περιβαλλοντική συνείδηση στον κόσμο. Ως παράταξη ζητάμε εδώ και χρόνια τη δημιουργία ενεργειακής κοινότητας, ώστε ο Δήμος να παράγει δικό του ρεύμα, για να έχουν οι δημότες πρόσβαση σε φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα. Έτσι θα περιοριστεί και η καύση ξύλων. Τέλος, χρειάζονται αναδασώσεις, να γεμίσει με πράσινο η περιοχή μας».

Τέλος, η Άννα Τσιφτελίδου επισημαίνει ότι η δημοτική Αρχή δεν έχει ολοκληρώσει έργα που θα βελτιώσουν την ποιότητα του αέρα σε όλο το εύρος της περιοχής, όπως οι ενεργειακές κοινότητες, η εγκατάσταση φορτιστών ηλεκτροκίνησης και οι ποδηλατόδρομοι.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δήμου Θέρμης

«Με αφορμή της δημοσιοποίηση έκθεσης ελβετικής εταιρείας τεχνολογίας ποιότητας αέρα, στην οποία εμφανίζονται τέσσερις περιοχές του δήμου Θέρμης (Βασιλικά, Πλαγιάρι, Καρδία και Θέρμη) να εμφανίζουν υψηλό ετήσιο μέσο όρο συγκέντρωσης αιωρούμενων μικροσωματιδίων ΡΜ2,5 κατά το έτος 2022 ο δήμος Θέρμης επισημαίνει τα εξής:

Ο δήμος Θέρμης έχει σχεδιάσει, και υλοποιεί σταδιακά, ολοκληρωμένη περιβαλλοντική πολιτική, που περιλαμβάνει μελέτες, δράσεις και έργα σε όλους τους τομείς που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το περιβάλλον, και στοχεύει στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την ανάδειξη του φυσικού τοπίου της περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτό, πέρα από τις υπόλοιπες δράσεις που υλοποιεί, ο δήμος Θέρμης, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Τομέα Εφαρμοσμένης Φυσικής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, και τον υπεύθυνο καθηγητή, διευθυντή του Εργαστηρίου, κ. Ανδρέα Καζαντζίδη, συμμετέχει σε ερευνητικό πρόγραμμα με αντικείμενο τη διερεύνηση των χωρικών και χρονικών μεταβολών των συγκεντρώσεων των αιωρούμενων σωματιδίων στην περιοχή του δήμου, με ιδιαίτερη έμφαση στις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών.

Για την υλοποίηση του προγράμματος έχουν εγκατασταθεί 28 μετρητές της συγκέντρωσης των αιωρούμενων σωματιδίων σε επιλεγμένες θέσεις, σε όλους σχεδόν τους οικισμούς του δήμου. Με τις συσκευές αυτές γίνονται μετρήσεις της συγκέντρωσης των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, και τα δεδομένα αποστέλλονται στον κεντρικό υπολογιστή του Πανεπιστημίου, μέσω wifi, σε πραγματικό χρόνο, όπου γίνεται η επεξεργασία τους. Επιπλέον, γίνονται μετρήσεις σε τακτά διαστήματα με κινητή μονάδα του Πανεπιστημίου Πατρών, στο οδικό δίκτυο, για να καλυφθεί μεγαλύτερη έκταση από αυτή που καλύπτουν οι σταθεροί μετρητές.

Όλες οι μετρήσεις προβάλλονται σε πραγματικό χρόνο και στην ιστοσελίδα του δήμου (www.thermiair.gr) με στόχο την ενημέρωση του κοινού σχετικά με την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα ανά πάσα στιγμή. Υπάρχουν επίσης και τα αποτελέσματα των μετρήσεων και τα συμπεράσματα για τη χρονική και χωρική διακύμανση της συγκέντρωσης των αιωρούμενων σωματιδίων.

Το δίκτυο μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης του δήμου Θέρμης είναι το δεύτερο δίκτυο που έγινε στην Ελλάδα, έπειτα από εκείνο της Πάτρας και το πιο πυκνό αν λάβει κανείς τον αριθμό των σταθμών σε σχέση με τον πληθυσμό του δήμου. Μετράει όχι μόνο τα PM2.5 αλλά και τα PM1 που είναι ακόμη πιο σημαντικά. Είναι επίσης το πρώτο με τη δυνατότητα να φαίνονται οι μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο, στατιστικά για τους σταθμούς, χάρτες και εφαρμογή για κινητά.

Οι σταθμοί του δήμου Θέρμης είναι από τους πρώτους που έχουν ενταχθεί στην ΠΑΝΑΚΕΙΑ (https://panacea-ri.gr/, Πανελλαδική υποδομή για τη μελέτη της ατμοσφαιρικής σύστασης και κλιματικής Αλλαγής). Στο πλαίσιο αυτό, οι διαδικασίες βαθμονόμησης και ελέγχου των μετρήσεων είναι πολύ προσεκτικές. Έτσι, πέρα των τιμών που παρουσιάζονται σε “πραγματικό χρόνο”, ακολουθείται περαιτέρω επεξεργασία για τα τελικά νούμερα και συμπεράσματα.

Για το θέμα το οποίο προέκυψε ο κ. Ανδρέας Καζαντζίδης, καθηγητής, διευθυντής Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστήμιο Πατρών και επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος thmeriair.gr αναφέρει τα εξής: “Η  ποιότητα αέρα στο Δήμο Θέρμης είναι στη συντριπτική διάρκεια του χρόνου καλή (κλίμακα 0-10 μg/m³) ή ικανοποιητική (10-20 μg/m³). Όπως σε όλες τις περιοχές, οι συνθήκες μπορεί να επιβαρύνονται, ανάλογα με τις μετεωρολογικές συνθήκες, κατά τις βραδινές ώρες λόγω της καύσης ξύλου.

Λαμβάνοντας υπόψη την πυκνότητα του πληθυσμού και τις βασικές οικονομικές δραστηριότητες, είναι αδύνατον ο Δήμος Θέρμης να εμφανίζει τα επίπεδα συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων που παρουσιάζονται σε δημοσιεύματα. Είμαστε στην εποχή των αισθητήρων, των ανοικτών δεδομένων και των πολλών μετρήσεων, οι οποίες όμως οδηγούν σε τεκμηριωμένα συμπεράσματα μόνο όταν αναλυθούν επιστημονικά. Η άκριτη χρήση ενδείξεων αισθητήρων και μάλιστα από εταιρείες που δρουν εμπορικά στο χώρο αυτό, δεν μπορούν να αποτελούν αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης.

Οι συνθήκες ποιότητας αέρα στο Δήμο Θέρμης, μετά την προβλεπόμενη επιστημονική επεξεργασία, παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα www.thermiair.gr, ενώ η συνολική αποτίμηση γίνεται έπειτα από περαιτέρω επιστημονική ανάλυση”.

Το έτος 2022

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία όλων των μετρήσεων για το έτος 2022 τα συμπεράσματα για τις τέσσερις περιοχές που αναφέρονται στην έκθεση της ελβετικής εταιρείας ως πλέον επιβαρυμένες, τις περιοχές Βασιλικών, Πλαγιαρίου, Καρδίας και Θέρμης, είναι τα εξής:

1. Βασιλικά: Κατά τους τέσσερις χειμερινούς μήνες (Δεκέμβριος – Μάρτιος) η συγκέντρωση των ΡΜ2,5 σωματιδίων κυμάνθηκε σε επίπεδα της τάξης από 25–32 μg/m³. Όλους τους υπόλοιπους μήνες η συγκέντρωση ήταν κάτω των 10 μg/m³.

2. Πλαγιάρι: Κατά τους τέσσερις χειμερινούς μήνες (Δεκέμβριος – Μάρτιος) η συγκέντρωση των ΡΜ2,5 σωματιδίων κυμάνθηκε σε επίπεδα της τάξης από 22–25 μg/m³. Όλους τους υπόλοιπους μήνες η συγκέντρωση ήταν κάτω των 10 μg/m³.

3. Καρδία: Κατά τους τέσσερις χειμερινούς μήνες (Δεκέμβριος – Μάρτιος) η συγκέντρωση των ΡΜ2,5 σωματιδίων κυμάνθηκε σε επίπεδα της τάξης από 19–22 μg/m³. Όλους τους υπόλοιπους μήνες η συγκέντρωση ήταν γύρω στα 10 μg/m³ ή και κάτω απ’ αυτό.

4. Θέρμη: Στην Κοινότητα της Θέρμης υπάρχουν επτά σταθμοί μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Αναλόγως της θέσης στην οποία βρίσκεται ο καθένας, διαφοροποιούνται και τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Το γενικό συμπέρασμα, ωστόσο, είναι παρόμοιο. Δηλαδή κατά τους χειμερινούς μήνες η συγκέντρωση των μικροσωματιδίων είναι αυξημένη σε κάποιες περιοχές (όχι σε όλες), ενώ τους υπόλοιπους μήνες είναι κάτω των 10 μg/m³.

Με βάση τις αναλυτικές μετρήσεις, ανά ημέρα και ώρα του 24ωρου, όλων των προηγούμενων ετών και την επεξεργασία των δεδομένων καθώς και από την επιτόπια παρατήρηση εκ μέρους του επιστημονικού δυναμικού του Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Τομέα Εφαρμοσμένης Φυσικής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, υπό τον κ. Καζαντζίδη, συντάσσονται εκθέσεις στις οποίες περιγράφονται με κάθε λεπτομέρεια οι ατμοσφαιρικές συνθήκες ανά περιοχή. Επίσης υπάρχει αιτιολόγηση αυτών των αποτελεσμάτων ως προς τις πηγές των ατμοσφαιρικών ρύπων.

Κοινή συνισταμένη είναι ότι οι αυξημένες συγκεντρώσεις των ΡΜ2,5 σωματιδίων κατά τους χειμερινούς μήνες οφείλονται κατά κύριο λόγο στην καύση του ξύλου, εξ αιτίας της λειτουργίας των τζακιών. Αναλόγως, δε, των τοπικών κλιματολογικών συνθηκών (μικροκλίμα της κάθε περιοχής, υγρασία, αερισμός κ.λπ.) οι συγκεντρώσεις παρουσιάζουν διακυμάνσεις.

Το γενικό συμπέρασμα, πάντως, είναι ότι η ποιότητα του αέρα, με βάση τη συγκέντρωση των μικροσωματιδίων ΡΜ2,5, στη συντριπτική πλειονότητα των περιοχών του δήμου Θέρμης, κατά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου είναι από καλή (κλίμακα 0-10 μg/m³) έως ικανοποιητική (10-20 μg/m³).

Ακόμη και στη χειμερινή περίοδο, οι συνθήκες ποιότητας αέρα παραμένουν καλές ή ικανοποιητικές κατά τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες, ενώ, όταν δεν ευνοούν οι ατμοσφαιρικές συνθήκες, σε κάποιες περιοχές, η ποιότητα της ατμόσφαιρας επιβαρύνεται κατά τις ώρες 18:00-23:00».

Δείτε επίσης: Καιρός: Ανοιξιάτικο τριήμερο και ραγδαία επιδείνωση από Δευτέρα

Loading

Play