Θεσσαλονίκη: «Ξεπούλησε» σε πρώτες ύλες το Thessaloniki Food Festival του δήμου της πόλης

Θεσσαλονίκη: «Ξεπούλησε» σε πρώτες ύλες το Thessaloniki Food Festival του δήμου της πόλης

Σε 1.300 ανήλθαν οι μερίδες φαγητού που ετοιμάστηκαν και μοιράστηκαν στις εκατοντάδες κόσμου, όλων των ηλικιών, που επισκέφθηκε σήμερα τη χριστουγεννιάτικη αγορά του Thessaloniki Food Festival, η οποία, με μια ανάπαυλα το 2020 λόγω κορονοϊού, διοργανώνεται σταθερά στην πόλη από το 2014

«Ξεπουλήσαμε σε πρώτη ύλη», είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, Μαρία Καραγιάννη, προσθέτοντας ότι «κυριολεκτικά φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, έγινε το αδιαχώρητο στο Thessaloniki Food Festival, που γέμισε με μυρωδιές και χρώματα το φουαγιέ του δημαρχείου».

Στο πλαίσιο αυτό, ευχαριστώντας τους Θεσσαλονικείς που τίμησαν με την παρουσία τους και τη φετινή διοργάνωση, η κ. Καραγιάννη τόνισε ότι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε η αειφορία των τοπικών προϊόντων, οι Food for life εφαρμογές που ακολουθούν οι παραγωγοί, το μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα για το περιβάλλον και η κυκλική οικονομία. Στόχος είναι να έρθει πιο κοντά η βιώσιμη τοπική παραγωγή με τους καταναλωτές και τους επιχειρηματίες της πόλης», υπογράμμισε.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 11 το πρωί σήμερα, στο φουαγιέ του δημαρχείου, οι επισκέπτες της διοργάνωσης είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά κρασιά αργής ζύμωσης, με τη διαδικασία του χειρωνακτικού τρύγου για τη βιώσιμη διαχείριση της γης, μωβ και κίτρινα καρότα και εξατομικευμένα λαχανικά που φτάνουν το λιγότερο σε δέκα ώρες (from farm to spoon) στον μπάγκο των σεφ, ευεργετικά ροφήματα που παράγονται αποκλειστικά με βιολογικές και φυσικές μεθόδους, υγιεινά, νηστίσιμα & χορτοφαγικά βούτυρα ξηρών καρπών αλεσμένα σε πετρόμυλο, αποστάγματα (τσίπουρο – κονιάκ) χωρίς συντηρητικά και χρωστικές ίνες, βασισμένα σε παραδοσιακές συνταγές, αλείμματα κόκκινης πιπεριάς με μπαχαρικά από όλη την Ελλάδα και μαύρα φασόλια, μία υπερτροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, που δίνει χρώμα στα πιάτα των σεφ.

Παράλληλα, οι επισκέπτες του Thessaloniki Food Festival, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά χριστουγεννιάτικα αρτοποιήματα από παραδοσιακό φούρνο που ξυπνούν μνήμες μέσα από τα 98 χρόνια λειτουργίας της επιχείρησης, λικέρ από ρόδι φτιαγμένο από μια μυστική ξεχασμένη συνταγή στη σκιά του Ολύμπου, σόδα με οργανικά βότανα -λεβάντα, λεμόνι, σαμπούκο και μέντα, τα αγαπητά βιολογικά αμπελόφυλλα της «Μαριάννας» και αλοιφές πατέ και ολόκληρα 100% φυσικά αποξηραμένα λαχανικά.

Παράλληλα, στη διοργάνωση υπήρχαν χειροποίητα ζυμαρικά βασισμένα σε ποντιακές συνταγές, φτιαγμένα με αγνά υλικά που πήραν βραβείο γεύσης, extra παρθένο ελαιόλαδο με διεθνείς διακρίσεις, γκουρμέ ζυμαρικά σκληρού σίτου με λιναρόσπορο και βουβαλίσιο ή κατσικίσιο γάλα, παραδοσιακά προϊόντα από τον γυναικείο συνεταιρισμό Μελισσοχωρίου που φτιάχνονται με εποχικά τοπικά υλικά, free-from σνακς και μπάρες δηλαδή βιολειτουργικά τρόφιμα για ειδική διατροφή, με βάση υλικά όπως ο λιναρόσπορος, το φαγόπυρο, η κινόα, ο αμάρανθος, dressings από εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με την προσθήκη βοτάνων, μονοπικοιλιακά κρασιά από μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση από την Αλιστράτη Σερρών και καινοτόμα προϊόντα φτιαγμένα με χειροποίητο τρόπο, που έχουν αποκλειστικά ως πρώτη ύλη τις ποικιλίες της πιπεριάς Φλωρίνης.

Σιρόπια από μελισσόχορτο, σαμπούκο, λεβάντα, δυόσμο, από αρωματικά φυτά μαζεμένα στο χέρι και παραδοσιακές συνταγές, «ψαγμένα» παραδοσιακά προϊόντα από ένα σύγχρονο παντοπωλείο, χειροποίητα φύλλα περέκ ψημένα στο τζάκι και μαρμελάδες και σάλτσες με καυτερή ελληνική κόκκινη πιπεριά και τζίντζερ, έδωσαν επίσης το «παρών».

Στη «γλυκιά» γωνιά της Χριστουγεννιάτικης αγοράς οι επισκέπτες βρήκαν χειροποίητες μαρμελάδες από φρούτα που συλλέγονται τη σωστή στιγμή ωρίμανσης, χειροποίητες μπάρες με ξεχωριστές γεύσεις, που δεν έχουν υποστεί καμία θερμική επεξεργασία ώστε να διατηρήσουν όλα τα συστατικά τους αναλλοίωτα, σοκολάτες με ιδιαίτερες γεύσεις πολλά βραβεία και avant-garde σχεδιασμό που φέρνουν αναμνήσεις από άλλες εποχές, απολαυστικά snacks από φρούτα που συλλέγονται και αποξηραίνονται χωρίς την προσθήκη ζάχαρης και συντηρητικών, «χειμερινές» μαρμελάδες και αποξηραμένα φρούτα με μπαχαρικά για ροφήματα, νόστιμα βιολογικά προϊόντα αρώνιας (χυμοί, λικέρ, μαρμελάδες) με ευεργετικές ιδιότητες και χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα από αρτοζαχαροπλαστείο της πόλης φτιαγμένα με αγνά προϊόντα.

Ακόμη, στο Pop Up Kitchen της Χριστουγεννιάτικης αγοράς, οι καταρτιζόμενοι από σχολές μαγειρικής και φιλοξενίας, δημιούργησαν παραδοσιακές και διεθνείς συνταγές εδεσμάτων και ποτών με τα τοπικά προϊόντα των εκθετών. Συγκεκριμένα, παρασκεύασαν μπροστά στους επισκέπτες της εκδήλωσης το ξακουστό Glühwein, ένα κόκκινο ζεστό κρασί ζεστό κρασί με μπαχαρικά, τη βελουτέ σούπα με κάστανο «Velouté de Châtaignes» και ψητά λαχανικά, μια σαλάτα Θεσσαλονίκης με ξηρούς καρπούς και φρούτα εποχής, τραχανά με χειμερινή τρούφα «Tuber brumale» και κόκκινο «χαβιάρι» πιπεριάς, τσιγαριαστό λουκάνικο με πράσο σβησμένο με τσίπουρο και καραμελωμένο με μέλι.

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Τρίτη για τις πορείες στη μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου

Loading

Play