Ένα κτηριακό συγκρότημα διαμάντι που έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του και καταρρέει βρίσκεται στην οδό Βασιλίσσης Όλγας 110 στη Θεσσαλονίκη.
Ρεπορτάζ: Χρίστος Φιλιππούδης
Το μοναδικής αρχιτεκτονικής και ιστορίας οίκημα που βρίσκεται απέναντι από την εκκλησία της Ανάληψης και ακριβώς δίπλα από το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας έχει μετατραπεί σε απέραντο σκουπιδότοπο και στέκι αστέγων και τοξικομανών.
Αυτό το θέαμα προκαλεί θλίψη στους κατοίκους της περιοχής που βλέπουν αυτό το αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα, από πύργο της Ευτυχίας που ήταν παλιότερα, να μετατρέπεται σε πύργο της θλίψης.
Τι ήταν ο Πύργος της Ευτυχίας
Το οίκημα αυτό κατασκευάστηκε το 1890 από τον Δημήτρη Ιωαννίδη Τσακιρντέκη για την γυναίκα του Ευτυχία.
Η μεγάλη χρυσή επιγραφή «Chateau mon bonheur» ( ο πύργος της Ευτυχίας μου) που υπήρχε στην έξω θύρα αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη ενός μεγάλου έρωτα. Χτίστηκε το 1890 σε ένα παραθαλάσσιο οικόπεδο απέναντι από την εκκλησία της Αναλήψεως , στην τότε συνοικία των εξοχών πλάι σε άλλα πανέμορφα κτίρια , που αποτελούσαν τις θερινές κατοικίες των ιδιοκτητών τους.
Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Φρειδερίκο Σαγιό και αποτελείται από δυο κτίσματα μεσαιωνικού ρυθμού. Ένα μέγαρο με δύο πατώματα κι ένα καφενείο με σάλα και δωμάτια γύρω γύρω. Την εικόνα συμπληρώνουν ένα σκεπαστό θερμοκήπιο κοντά στη θάλασσα και τα τραπεζάκια του καφενείου εκεί που σκάει το κύμα.
Οι ενετικές επάλξεις και τα κόκκινα τούβλα που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του εξηγούν , γιατί η περιοχή αποκαλείται «Κόκκινοι Πύργοι», από την τοπική κοινωνία. Μεταγενέστερα ο πύργος της Ευτυχίας έμελλε να γίνει οικοτροφείο από τα εκπαιδευτήρια Σχοινά, να φιλοξενήσει πρόσφυγες και να χρησιμοποιηθεί από τους προσκόπους. Με την αποχώρηση των τελευταίων το κτίριο εγκαταλείφθηκε στη φθορά του χρόνου.
Δείτε επίσης: Προβλέψεις Όσκαρ: Ποιος θα κερδίσει έναντι του ποιος πρέπει να κερδίσει