Αποφασίστηκε πως έπρεπε να διακοπεί κάθε ηλεκτρονική επικοινωνία, ακόμη και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.
Εξαιτίας της κυβερνοεπίθεσης που εξαπέλυσαν χάκερς, κλειστές θα παραμείνουν, μέχρι νεοτέρας, όλες οι υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης. Η υπόθεση βρίσκεται πλέον στα χέρια της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος για την καταγραφή και συλλογή στοιχείων μετά από μήνυση που κατέθεσε η δημοτική αρχή.
Όπως είπε ο αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Αβαρλής, στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FΜ», μετά από σύσταση των κρατικών αρχών ο δήμος Θεσσαλονίκης «κλείδωσε» όλες τις υπηρεσίες και όλες τις διαδικτυακές εφαρμογές, «ώστε να γίνει σωστή έρευνα και να μη κινδυνέψουμε να δεχτούμε νέα επίθεση».
Σύμφωνα με τον κ. Αβαρλή, όλα ξεκίνησαν όταν διαπιστώθηκε πως εγκαταστάθηκε κακόβουλο λογισμικό, ένας ιός τύπου «ransomware», με τους χάκερς να ζητάνε «λύτρα» για να «ξεκλειδώσουν» τα αρχεία.
Ο αντιδήμαρχος συμπλήρωσε ότι:«Η εταιρεία που υποστηρίζει πληροφοριακά τον δήμο δημιουργεί ένα καινούργιο περιβάλλον, εκεί όπου θα “ρίξουμε” και τα αρχεία που δεν κλειδώθηκαν και τα back up που έχουμε στη διάθεση μας και στη συνέχεια θα δούμε τι λειτουργεί και τι δεν λειτουργεί. Όμως, εάν δεν μας διαβεβαιώσουν οι αρμόδιες αρχές ότι είναι καθαρό το τοπίο, δεν προχωράμε σε καμία κίνηση. Θέλουμε να είμαστε πλήρως διασφαλισμένοι ότι θα λειτουργήσουν όλα σωστά» συμπλήρωσε ο αντιδήμαρχος.
Ο κ. Αβαρλής επισήμανε πως όλα τα αρχεία του δήμου είναι διασφαλισμένα, και πως τα ΚΕΠ του δήμου Θεσσαλονίκης λειτουργούν κανονικά για την εξυπηρέτηση των δημοτών.